Μαδρίτη: Ανακαλούνται οι άδειες όλων των εταιρειών ενοικίασης ηλεκτρικών σκούτερ

Μόνο ιδιωτικά ηλεκτρικά σκούτερ θα κυκλοφορούν στους δρόμους της ισπανικής πρωτεύουσας από τον Νοέμβριο. Το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα ανακαλέσει τις άδειες που είχαν χορηγηθεί στις τρεις εταιρείες ενοικίασης ηλεκτρικών σκούτερ που δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα, Lime, Dott και Tier Mobility, επειδή δεν συμμορφώνονται με τους όρους που καθορίζονται στις συμβάσεις αδειοδότησης. Ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολεοδομίας, Περιβάλλοντος και Κινητικότητας, Μπόρχα Καραμπάντε, υπέγραψε το σχετικό διάταγμα και αυτό σημαίνει ότι τα ενοικιαζόμενα σκούτερ θα εξαφανιστούν από την πόλη έως το τέλος Οκτωβρίου.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος της Μαδρίτης, Χοσέ Λουίθ Μαρτίνες-Αλμέιδα, εξήγησε ότι οι εταιρείες ενοικίασης δεν συμμορφώθηκαν με τις απαιτήσεις ασφαλείας που είχαν επιβληθεί: «Δεν έγιναν οι τεχνολογικές βελτιώσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν κυκλοφορούσαν στα πεζοδρόμια ή στάθμευαν σε ακατάλληλα σημεία», δήλωσε ο Αλμέιδα. «Ως εκ τούτου, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να συνεχίσουν να λειτουργούν αυτές οι εταιρείες».

Επιπρόσθετα, δεν είναι διαφανής η κατανομή τους ανά συνοικία, πρόσθεσε ο δήμαρχος. Το Τμήμα Πολεοδομίας, Περιβάλλοντος και Κινητικότητας διευκρίνισε ότι το σύστημα που θέσπισε το δημοτικό συμβούλιο περιόρισε σε 3.600 τα σκούτερ εντός του κέντρου της πόλης και σε 2.400 στον υπόλοιπο δήμο, καθιερώνοντας μια αναλογία 10 σκούτερ ανά 10.000 κατοίκους. Ωστόσο, ο δήμος δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αυτή την κατανομή, λόγω της έλλειψης πληροφοριών από τις εταιρείες.

Ένα ακόμη από τα κύρια προβλήματα της ενοικίασης σκούτερ στην πόλη, σύμφωνα με τον δήμαρχο, είναι η ακατάλληλη στάθμευση σε μη εξουσιοδοτημένους χώρους, η οποία βλάπτει ιδιαίτερα τους πεζούς και κυρίως τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα. Το μοντέλο αδειοδότησης απαιτούσε οι χρήστες να σταθμεύουν μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές με ειδική σήμανση. Ωστόσο, οι τεχνικοί του δήμου διαπίστωσαν ότι κυκλοφορούσαν ή στάθμευαν σε απαγορευμένα σημεία.

Τέλος, ο δήμος διαπίστωσε ότι η ασφαλιστική κάλυψη ήταν ανεπαρκής, ενώ δεν τηρήθηκαν και οι διατάξεις περί μαθημάτων διδασκαλίας, ώστε οι χρήστες να γνωρίζουν τη σωστή λειτουργία και τους κανονισμούς των σκούτερ.

Το νεοεκδοθέν διάταγμα, τόνισε ο Αλμέιδα, δεν θα επηρεάσει τα ιδιωτικά σκούτερ, τα οποία θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς. Ο δήμος της Μαδρίτης ακολουθεί έτσι το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπως το Παρίσι, το οποίο αποφάσισε να απαγορεύσει τη λειτουργία εταιρειών ενοικίασης ηλεκτρικών σκούτερ τον Αύγουστο του 2023.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *