Nέα Υόρκη: Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία ταξί

Η ασφαλιστική ρυθμιστική αρχή της Νέας Υόρκης εξέδωσε έκθεση στην οποία περιγράφει τη σοβαρή οικονομική κατάσταση της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας ταξί και ενοικιαζόμενων οχημάτων της πόλης, American Transit Insurance, καθώς και οικονομικές και λογιστικές ατασθαλίες, προειδοποιώντας ότι οι συνέπειες ενδεχόμενης πτώχευσής της θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές για δεκάδες χιλιάδες οδηγούς ταξί και ενοικιαζόμενων οχημάτων.

Η έκθεση, η οποία παρουσιάζει αδημοσίευτη αλληλογραφία ετών και εκτεταμένους κρατικούς ελέγχους στην εταιρεία American Transit Insurance, δείχνει ότι οι ρυθμιστικές αρχές της πολιτείας γνώριζαν, εδώ και τουλάχιστον μια πενταετία, γνώριζαν την άσχημη οικονομική κατάσταση της ασφαλιστικής, αλλά απέτυχαν να λάβουν σοβαρά μέτρα που θα ανάγκαζαν την εταιρεία να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της.

Η εταιρεία -γνωστή ως ATIC- εμφανίζει «ελλιπή» αποθεματικά, σύμφωνα με επιστολή του Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης με ημερομηνία 3 Απριλίου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της υπηρεσίας. Η ATIC πρέπει να λάβει «άμεση δράση» για να αντιμετωπίσει την αφερεγγυότητά της και θα πρέπει «να διερευνήσει όλες τις πιθανές επιλογές χρηματοδότησης», συμπεριλαμβανομένης της πιθανής πώλησης σε όποιον μπορεί να εισφέρει κεφάλαια, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή. 

«Εάν η κατάσταση αυτή δεν επιλυθεί, η ATIC διατρέχει σημαντικό κίνδυνο χρεοκοπίας», προειδοποιεί η επιστολή. «Αυτό θα ήταν οικονομικά καταστροφικό για τους οδηγούς επιβατικών μεταφορών, τους επιβάτες, τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και την οικονομία της Νέας Υόρκης και θα διέκοπτε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες μεταφορών», καταλήγει η επιστολή.

Η ασφαλιστική ανέφερε σε χθεσινή δήλωσή της ότι αναζητά μια λύση η οποία «δεν θα επηρεάσει την ευρύτερη αγορά με δυσμενή τρόπο». 

Η ATIC είναι ο βασικός παίκτης στο σύστημα μεταφορών της Νέας Υόρκης, καθώς κατέχει μερίδιο αγοράς περίπου 60% των ταξί και των ενοικιαζόμενων οχημάτων της πόλης, προσφέροντας σχετικά φθηνότερα προγράμματα από τους ανταγωνιστές της. Το Bloomberg ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι οι αναλυτές του κλάδου και οι ιδιοκτήτες ταξί ανησυχούν για το μέλλον της εταιρείας μετά την καταγραφή καθαρών ζημιών άνω των 700 εκατ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, καθώς ενδεχόμενη κατάρρευσή της θα άφηνε δεκάδες χιλιάδες οδηγούς ταξί ανασφάλιστους και χωρίς πηγή εισοδήματος.

Η ATIC, η οποία ασφαλίζει οδηγούς και ιδιοκτήτες ταξί στην περιοχή της Νέας Υόρκης για περισσότερα από 50 χρόνια, διαφωνεί εδώ και καιρό με τρίτους αναλογιστές σχετικά με το ποσό που βάζει στην άκρη για τις απαιτήσεις. Η πολιτεία αναγνώρισε για πρώτη φορά τα αποθεματικά της ως ανεπαρκή το 1979, αν και το μέγεθος της αφερεγγυότητάς της έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω του αυξανόμενου κόστους διακανονισμού των απαιτήσεων. Παρ’ όλα αυτά, η πολιτεία συνέχισε να αφήνει την εταιρεία να λειτουργεί, ακόμη και μετά την επανεξέταση του 2018 που εντόπισε σημαντικά προβλήματα.

«Η ATIC δεν διέθετε γραπτό στρατηγικό σχέδιο, επιχειρηματικό σχέδιο ή διαδικασία διαχείρισης κεφαλαίου, δεν διατηρούσε τεκμηρίωση για την υποστήριξη της λειτουργίας διαχείρισης επιχειρηματικών κινδύνων και δεν διέθετε γραπτή πολιτική κινδύνου που είχε εγκριθεί από το διοικητικό της συμβούλιο», σύμφωνα με την αναφορά ελέγχων των φορολογικών αρχών και της Εθνικής Ένωσης Ασφαλιστικών Επιτρόπων κατά την πενταετία 2014-2018.

Τα τελευταία χρόνια, τα προβλήματα της εταιρείας διογκώθηκαν, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις αποζημίωσης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *