Αγγλία: Η αύξηση του κύκλου εργασιών αναγκάζει τους ταξιτζήδες να διακόπτουν την εργασία τους λόγω ΦΠΑ

Οι αυξήσεις στα έξοδα λειτουργίας των επιχειρήσεων και το κόστος ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αναγκάσει πολλούς οδηγούς να εργάζονται περισσότερο προκειμένου να διατηρήσουν το ίδιο βιοτικό επίπεδο. Ωστόσο, ο αυξημένος κύκλος εργασιών σημαίνει ότι ορισμένοι σκληρά εργαζόμενοι ταξιτζήδες πλησιάζουν πλέον το κατώτατο όριο ΦΠΑ, αναγκάζοντάς τους να εργάζονται λιγότερο για να μην έρθουν αντιμέτωποι με μια δυσβάσταχτη φορολογική επιβάρυνση.

Τα κόμιστρα που χρεώνονται στους επιβάτες για διαδρομές με ταξί ή ιδιωτική μίσθωση υπόκεινται σε ΦΠΑ με τον κανονικό συντελεστή. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τυχόν πρόσθετες χρεώσεις που γίνονται, για παράδειγμα, για αποσκευές ή τον χρόνος αναμονής.

Σύμφωνα με την αγγλική κυβερνητική πύλη gov.uk, εάν οι ταξιτζήδες είναι ιδιοκτήτες του οχήματος ή νοικιάζουν το δικό τους όχημα και το εκμεταλλεύονται σε αυτοαπασχολούμενη βάση, κατατάσσονται στην κατηγορία των επιχειρηματιών και υπόκεινται σε καθεστώς ΦΠΑ.

Ωστόσο, εάν ο ταξιτζής οδηγεί για μια επιχείρηση ταξί ή ιδιωτικής μίσθωσης ως υπάλληλός της, δεν θεωρείται ότι ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα. Αν όμως ξεπεράσει το κατώτατο όριο κύκλου εργασιών που έχει οριστεί για την απόδοση ΦΠΑ, θα πρέπει να αλλάξει φορολογικό κωδικό.

Το κατώτατο όριο εγγραφής στον ΦΠΑ για τους αυτοαπασχολούμενους ορίζεται επί του παρόντος στις 85.000 λίρες Αγγλίας. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο φορολογητέος κύκλος εργασιών ενός οδηγού ταξί υπερβαίνει τις 85.000 λίρες, θα πρέπει να αποδίδει ΦΠΑ.

Έτσι, οι οδηγοί ταξί που πλησιάζουν το όριο αυτό αναγκάζονται να διακόπτουν την εργασία τους. Η υπέρβαση του ορίου κατά μόλις 1 λίρα σημαίνει ότι οι οδηγοί θα αντιμετωπίσουν έναν πρόσθετο φορολογικό τέλος που μπορεί να ξεπεράσει και τις 10.000 λίρες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...