Λονδίνο: Τα μη προσβάσιμα δεδομένα των πλατφορμών αποκρύπτουν την κλοπή αμοιβών από τους οδηγούς, ζητήματα ασφαλείας και αύξηση των εκπομπών ρύπων
Νέα έκθεση της οργάνωσης Worker Info Exchange (WIE) καταδεικνύει ότι η αποτυχία των διοικητικών αρχών να διασφαλίσουν την πρόσβαση του κοινού στα δεδομένα της οικονομίας των πλατφορμών συγκαλύπτει σημαντικά ζητήματα στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένων 2 δισεκατομμυρίων λιρών σε «κλοπή αμοιβών», ζητήματα ασφαλείας και αυξανόμενες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Καθώς πλησιάζει η ανανέωση της άδειας της Uber, η οργάνωση καλεί τον υπουργό Μεταφορών, τον δήμαρχο του Λονδίνου και την Αρχή Μεταφορών της βρετανικής πρωτεύουσας να θέσουν ως προϋπόθεση για την ανανέωσή της τη διαφάνεια των δεδομένων.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υστερεί σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα, καθώς πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Σιάτλ απαιτούν από τις εταιρείες της οικονομίας της πλατφόρμας να μοιράζονται δεδομένα τους με τις τοπικές αρχές. Τα στοιχεία αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την επιβολή της νομοθεσίας για τις μεταφορές, την ασφάλεια, το περιβάλλον και την απασχόληση.
Η έκθεση υποδεικνύει αναποτελεσματικότητα στον τομέα των πλατφορμών κινητικότητας, καθώς οι οδηγοί συχνά κατατάσσονται εσφαλμένα και δεν πληρώνονται για τον χρόνο αναμονής. Αυτό, υποστηρίζει, οδηγεί σε κόπωση και αυξάνει τους κινδύνους για την ασφάλεια. Η έρευνα της WIE προσθέτει ότι τα 5,1 δισεκατομμύρια ετήσια χιλιόμετρα της οικονομίας της πλατφόρμας συμβάλλουν επίσης στη συμφόρηση και τις εκπομπές ρύπων, με τα 2 δισεκατομμύρια από αυτά τα χιλιόμετρα να διανύονται από εργαζόμενους που αναζητούν εργασία, χωρίς αμοιβή.
Η Uber απάντησε δηλώνοντας ότι συμμορφώνεται με όλους τους κανονισμούς και ότι πολλοί οδηγοί χρησιμοποιούν πολλαπλές πλατφόρμες, κερδίζοντας από άλλες εφαρμογές όταν δεν εργάζονται με την Uber. Η εταιρεία επισήμανε επίσης τον αυξανόμενο αριθμό ηλεκτρικών οχημάτων στην πλατφόρμα της ως απόδειξη της δέσμευσής της για τη μείωση των εκπομπών ρύπων.
Εκπρόσωπος της Uber δήλωσε στο TaxiPoint: «Περισσότεροι οδηγοί και κούριερ επιλέγουν να συνεργάζονται στην Uber και γνωρίζουμε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ικανοποιημένοι με την εμπειρία τους. Όλοι οι οδηγοί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εργατικά δικαιώματα, όπως σύνταξη και επίδομα αδείας, ενώ οι μέσες αποδοχές ξεπερνούν τις 30 λίρες ανά ώρα. Οι οδηγοί επιθυμούν την επιλογή να εργάζονται για πολλαπλές εφαρμογές, πράγμα που σημαίνει ότι όταν δεν κάνουν διαδρομές με την Uber κερδίζουν από άλλες εφαρμογές».
Ωστόσο, η συζήτηση σχετικά με τη διαφάνεια των δεδομένων παραμένει. Η έκθεση του WIE υποδηλώνει ότι χωρίς δημόσια πρόσβαση στα δεδομένα, η πραγματική κλίμακα των επιπτώσεων της οικονομίας της πλατφόρμας στους μισθούς, την ασφάλεια και το περιβάλλον θα παραμείνει άγνωστη, εις βάρος των εργαζομένων και των κατοίκων του Λονδίνου.
Ο Τζέιμς Φάραρ, διευθυντής της Worker Info Exchange, δήλωσε: «Αποτυγχάνοντας να διασφαλίσουν την πρόσβαση του κοινού στα δεδομένα μεταφορών της οικονομίας της πλατφόρμας, οι ρυθμιστικές αρχές στη Βρετανία έχουν μείνει πολύ πίσω σε σύγκριση με τα διεθνή ρυθμιστικά πρότυπα. Οι πλατφόρμες λειτουργούν πλέον σε τόσο εκπληκτικά μεγάλη κλίμακα στους δημόσιους δρόμους μας, ώστε πρέπει να τις θεωρούμε περισσότερο ως δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Είναι αναγκαία τα υψηλά πρότυπα διαφάνειας των δεδομένων, ώστε όλες οι υπηρεσίες μεταφορών που βασίζονται σε εφαρμογές να μπορούν να ρυθμίζονται αποτελεσματικότερα, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η περιβαλλοντική συμμόρφωση, καθώς και η δίκαιη μεταχείριση των εργαζομένων, των πελατών και των τοπικών κοινοτήτων».
Ο Ζαμίρ Ντρένι, πρόεδρος της Ένωσης Οδηγών και Διανομέων μέσω Εφαρμογών (ADCU) του Λονδίνου, δήλωσε «Η ADCU χαιρετίζει την έκθεση αυτή και καλεί την Αρχή Μεταφορών και τον δήμαρχο να λάβουν υπόψη τους τα πορίσματά της και να εφαρμόσουν τις συστάσεις της σε όλους τους φορείς εκμετάλλευσης, καθώς οι άδειές τους πρόκειται να ανανεωθούν. Η έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τα δεδομένα των οδηγών είναι διπλό χτύπημα για τον κλάδο και βάζει το Λονδίνο στις τελευταίες θέσεις της λίστας των πόλεων παγκοσμίως όσον αφορά τη ρύθμιση αυτού του κλάδου. Βοηθάει τους φορείς εκμετάλλευσης στη συνεχιζόμενη κλοπή μισθών των οδηγών τους, ενώ ταυτόχρονα αποκρύπτει από την Αρχή Μεταφορών τα δεδομένα σχετικά με την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τις εκπομπές ρύπων που απορρέουν από την επικίνδυνη υπερεργασία που επιβάλλεται στους οδηγούς».
Ο Στιβ ΜακΝαμάρα, γενικός γραμματέας της Ένωσης Αδειοδοτημένων Οδηγών Ταξί, δήλωσε: «Στο Λονδίνο έχουμε επανειλημμένα διαπιστώσει ότι η Uber, ιδίως η Uber, δεν είναι διαφανής με τις ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τις δραστηριότητές της και ακόμη και να αποκρύπτει ενεργά πρακτικές που έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών στο παρελθόν. Η ισχυρή δημόσια ανταλλαγή δεδομένων θα πρέπει να αποτελεί όρο της άδειας κάθε φορέα εκμετάλλευσης και η Αρχή Μεταφορών πρέπει να το καταστήσει προτεραιότητα για την αντιμετώπιση των σοβαρών ζητημάτων που αποκαλύπτονται στην παρούσα έκθεση. Χωρίς πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, οι ρυθμιστικές αρχές μένουν στο σκοτάδι, ανίκανες να προστατεύσουν τα δημόσια συμφέροντα και να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικές πολιτικές για να διασφαλίσουν ότι η οικονομία της πλατφόρμας δεν κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Τα σοκαριστικά ευρήματα της παρούσας έκθεσης είναι πιθανότατα μόνο η κορυφή του παγόβουνου και υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για κατάλληλη δημόσια ανταλλαγή δεδομένων ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δραστηριότητες των πλατφορμών δεν έχουν επιζήμιες επιπτώσεις στους εργαζομένους, στη δημόσια υγεία και ασφάλεια και στο περιβάλλον».