Νέα Ζηλανδία: Το Εφετείο αναγνωρίζει τους οδηγούς της Uber ως υπαλλήλους

xr:d:DAF2KlruRhE:158,j:2622635328639944606,t:24010415

Το Εφετείο της Νέας Ζηλανδίας αναγνώρισε προχθες, Δευτέρα, τους οδηγούς της Uber ως υπαλλήλους, με την έκδοση απόφασης που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις στην οικονομία της πλατφόρμας της χώρας.

Οι δικαστές επικύρωσαν προηγούμενη απόφαση του Εργατικού Δικαστηρίου της Νέας Ζηλανδίας που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2022 και έκανε δεκτή την αίτηση τεσσάρων οδηγών της Uber οι οποίοι ζητούσαν την αναγνώριση του εργασιακού τους καθεστώτος σύμφωνα με τη νεοζηλανδική νομοθεσία για να δικαιούνται, μεταξύ άλλων, κατώτατους μισθούς, άδεια ασθενείας και την υπαγωγή τους σε ταμείο συνταξιοδότησης. Η Uber άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής τον Ιούνιο του περασμένου έτους, αλλά οι δικαστές του Εφετείου απέρριψαν τη νομική αμφισβήτηση της αμερικανικής εταιρείας και την υποχρέωσαν να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα των εναγόντων, σύμφωνα με την απόφαση 76 σελίδων που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του δικαστηρίου.

Το τριμελές Εφετείο έκρινε ότι «η πραγματική φύση της σχέσης μεταξύ των τεσσάρων οδηγών και της Uber ήταν ότι οι οδηγοί ήταν υπάλληλοι της εταιρείας Uber τις ώρες που ήταν συνδεδεμένοι στην εφαρμογή της. (Οι οδηγοί) δεν ασκούσαν τις δικές τους, ανεξάρτητες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών μεταφοράς κατά τις περιόδους αυτές», αναφέρεται στην απόφαση.

Η Uber δήλωσε ότι δεν θα αλλάξει την πολιτική της στη Νέα Ζηλανδία ως αποτέλεσμα της απόφασης και ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με την εφημερίδα New Zealand Herald.

Η εταιρεία απασχολεί περίπου 700 οδηγούς στη Νέα Ζηλανδία, με την κυβέρνηση του συντηρητικού Κρίστοφερ Λούξον να επανεξετάζει την εργατική νομοθεσία προκειμένου να επιτρέψει -ενδεχομένως- σε όσους το επιθυμούν να υπογράψουν συμφωνία που να ορίζει ρητά ότι δεν θα έχει πλήρη δικαιώματα ως μόνιμος υπάλληλος, αναφέρει η εφημερίδα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *