Κένυα: Οι οδηγοί της Uber αψηφούν τον αλγόριθμο και καθορίζουν οι ίδιοι τις τιμές τους

Kenyan taxi driver Judith Chepkwony speaks on the phone outside her vehicle during a Reuters interview about reduced fares, in Nairobi, Kenya, August 14, 2024. REUTERS/Monicah Mwangi

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών παροχής υπηρεσιών μεταφοράς Uber Technologies, της εσθονικής Bolt και των τοπικών νεοφυών επιχειρήσεων της Κένυας Little και Faras έχει οδηγήσει τις τιμές σε τόσο χαμηλά επίπεδα, που πολλοί οδηγοί αναγκάζονται να τις ανεβάζουν οι ίδιοι.

Στα οκτώ χρόνια που εργάζεται ως οδηγός ενοικιαζόμενου στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι, η Τζούντιθ Τσέπκγουονι δεν είδε ποτέ τη δουλειά της να πηγαίνει τόσο άσχημα. «Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δανειστεί για να αποκτήσουμε αυτά τα αυτοκίνητα και το κόστος ζωής έχει αυξηθεί», δήλωσε στο Reuters. «Προσπαθώ να πείσω τους πελάτες να δεχτούν υψηλότερες τιμές. Αν δεν μπορούν να πληρώσουν, ακυρώνουμε την κράτηση και τους αφήνουμε να βρουν άλλον οδηγό».

Περίπου οι μισοί από τους επιβάτες με τους οποίους έρχεται σε επαφή συμφωνούν τελικά να πληρώσουν περισσότερα από την τιμή που εμφανίζεται στην εφαρμογή τους, «η οποία δημιουργείται από τους αλγόριθμους των εταιρειών», δήλωσε η Τσέπκγουονι.

Όμως η Uber δήλωσε ότι τέτοιες συμφωνίες παραβιάζουν τις κατευθυντήριες γραμμές της και προέτρεψε τους οδηγούς της να συμμορφωθούν, προκαλώντας μια σύγκρουση μεταξύ του αυτοματοποιημένου, εκλεπτυσμένου κόσμου της διεθνούς βιομηχανίας υπηρεσιών μεταφοράς και της πραγματικότητας μιας από τις μεγαλύτερες αναπτυσσόμενες αγορές της.

Η χώρα της Ανατολικής Αφρικής των 50 εκατομμυρίων κατοίκων έχει συγκλονιστεί από φονικές διαδηλώσεις κατά των φορολογικών αυξήσεων, οι οποίες, μαζί με τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων και τα υψηλά επιτόκια, ευθύνονται για τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Η Κένυα, η Νιγηρία και η Τανζανία -με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες τους και τα σχετικά χαμηλά ποσοστά ιδιοκτησίας αυτοκινήτων- είναι από τις πιο σημαντικές αγορές για την Uber στην Αφρική, σύμφωνα με δηλώσεις των στελεχών της. Ωστόσο, στην πορεία υπήρξαν προκλήσεις. Οι οδηγοί έχουν πραγματοποιήσει απεργία στην Κένυα, δύο φορές φέτος και τουλάχιστον μία πέρυσι, λόγω των υψηλών προμηθειών που επιβάλλει η πλατφόρμα.

Ο επικεφαλής της Uber για την Ανατολική Αφρική, Ιμράν Μάντζι, δήλωσε στο Reuters ότι εξετάζει καταγγελίες για υπερτιμολογήσεις πελατών: «Ενθαρρύνουμε όλους τους πελάτες να αναφέρουν αυτές τις περιπτώσεις», διευκρίνισε. Η Λίντα Ντούνγκου, υπεύθυνη της Bolt για την Κένυα, δήλωσε ότι δεν είναι αποδεκτή η αύξηση των ναύλων από τους οδηγούς, την ώρα που ο κλάδος αναζητά λύση για την εξισορρόπηση των αναγκών των οδηγών και των πελατών.

Και ενώ όλοι περιμένουν, οι οδηγοί βρίσκουν τρόπους να παρακάμψουν τον αλγόριθμο. Πολλοί χρησιμοποιούν την εφαρμογή γουόκι τόκι Zello για να καθορίσουν υψηλότερες τιμές στο κόμιστρο, πράγμα που σημαίνει ότι στον πελάτη θα προσφερθεί η ίδια τιμή, όποιον οδηγό κι αν επιλέξει. Έφτιαξαν επίσης ένα δικό τους τιμολόγιο, το οποίο εκτυπώνουν, πλαστικοποιούν και αναρτούν μέσα στα αυτοκίνητά τους για να το βλέπουν οι πελάτες.

Ένας από αυτούς, με τον οποίο συνομίλησε το Reuters, ορίζει την ελάχιστη τιμή ναύλου στα 300 σελίνια (2,33 δολάρια), υψηλότερη από τα 200 σελίνια που ορίζουν οι Uber και Bolt, οι οποίες μερικές φορές προσφέρουν περαιτέρω εκπτώσεις.

«Πρώτα ρωτάμε τον πελάτη πού πηγαίνει και τι ποσό εμφανίζεται στην εφαρμογή. Στη συνέχεια προτείνουμε μια τιμή με βάση το δικό μας τιμολόγιο, που συνήθως υπολογίζεται με έναν γρήγορο πολλαπλασιασμό επί 1,5», δήλωσε ο οδηγός Έρικ Νιαμγουέγια από το Ναϊρόμπι. «Αν συμφωνήσει, αποδεχόμαστε τη διαδρομή. Αν όχι, διαπραγματευόμαστε περαιτέρω ή αρνούμαστε, επειδή οι τρέχουσες τιμές δεν είναι βιώσιμες».

Υπάρχει όμως και κάποια κινητικότητα. Η τοπική νεοσύστατη εταιρεία Faras Cabs αύξησε τους ναύλους της έως και κατά 20% αυτόν το μήνα για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των οδηγών, σύμφωνα με δήλωση του διευθυντή Πωλήσεων της εταιρείας Οσμάν Αμπντί.

Τελικά, όμως, ο πελάτης είναι αυτός που πάντα πληρώνει, σε χρήμα και σε χρόνο που ξοδεύεται για παζάρια…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *