Γαλλία: Ταξί και τραπεζικές κάρτες – τι λέει ο νόμος, ποιες είναι οι επιλογές

Οι οδηγοί ταξί υπόκεινται σε ειδικούς κανονισμούς: σε αντίθεση με άλλα επαγγέλματα, δεν μπορούν να αρνηθούν την πληρωμή με τραπεζική κάρτα. Ποιες όμως είναι οι πρακτικές συνέπειες όσον αφορά τον εξοπλισμό;

Ο Κώδικας Μεταφορών ορίζει ότι «για όλες τις διαδρομές που πραγματοποιούνται με ταξί, ανεξάρτητα από την τιμή, ο επιβάτης μπορεί να πληρώνει στο όχημα με τραπεζική κάρτα».

Αυτό εξειδικεύτηκε με τον κανονισμό του 2017, ο οποίος ορίζει ότι τα ταξί πρέπει να διαθέτουν «εκτυπωτή συνδεδεμένο με το ταξίμετρο που να επιτρέπει την αυτοματοποιημένη εκτύπωση απόδειξης που να ενημερώνει τον πελάτη για το συνολικό τίμημα που πρέπει να καταβάλει»  και «ένα ηλεκτρονικό τερματικό πληρωμής σε λειτουργική κατάσταση και ορατό, που να βρίσκεται στη διάθεση του πελάτη». Ο νόμος προβλέπει πρόστιμα σε περίπτωση έλλειψης του εξοπλισμού αυτού.

Είναι υποχρεωτικό λοιπόν τα ταξί να διαθέτουν συσκευή ανάγνωσης πιστωτικών καρτών; Ο υποχρεωτικός εκτυπωτής είναι αυτός που συνδέεται με το ταξίμετρο και χρησιμοποιείται για την εκτύπωση της απόδειξης. Δεν είναι υποχρεωτική η εκτύπωση αποδείξεων πληρωμής με πιστωτική κάρτα, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σταλεί μια ηλεκτρονική απόδειξη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή SMS.

Όσον αφορά την προμήθεια του τερματικού, θα πρέπει να επιλεγεί ένα τερματικό πληρωμών μέσω κινητής τηλεφωνίας, δηλαδή μια συσκευή που να μπορεί να συνδεθεί στο τηλεφωνικό δίκτυο (σε λειτουργία 4G, 3G ή GPRS). Αυτό επιτρέπει την αποδοχή πληρωμών με κάρτα σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας που καλύπτεται από το δίκτυο. Τα τερματικά διατίθενται απευθείας από τις τράπεζες ή από εξειδικευμένο κατάστημα λιανικής πώλησης. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται η σύναψη σύμβασης με την τράπεζα ή τον έμπορο λιανικής πώλησης. Οι μεγάλες εταιρείες ταξί έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν εκπτώσεις με έναν ή περισσότερους παρόχους υπηρεσιών.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελεγχθεί ότι το τερματικό δέχεται ανέπαφες πληρωμές και ότι διαθέτει λειτουργία φιλοδωρήματος. Εάν ο πελάτης πληρώνει με κάρτα, είναι απίθανο να μπορέσει να δώσει φιλοδώρημα σε μετρητά. Είναι καλή ιδέα, επίσης, η επιλογή ενός POS με ενσωματωμένο εκτυπωτή για εξοικονόμηση χρόνου, καθώς η εκτύπωση αποδείξεων είναι ταχύτερη από την αποστολή τους μέσω e-mail ή SMS. Το μειονέκτημα αυτών των μοντέλων είναι το σχετικά υψηλό κόστος απόκτησής τους.

Όσον αφορά το κόστος χρήσης, οι τράπεζες λαμβάνουν προμήθεια σε κάθε πληρωμή με κάρτα. Αυτή περιλαμβάνει τη διατραπεζική προμήθεια και το περιθώριο κέρδους. Για χαμηλό τζίρο, το συνολικό ποσό μπορεί να φτάσει το 2% έως 3%.

Η δεύτερη επιλογή είναι η σύμβαση με μια εταιρεία που είναι ανεξάρτητη από τις τράπεζες. Υπάρχουν εταιρείες που εμπορεύονται τερματικά συμβατά με όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων και των οποίων το κόστος απόκτησης και λειτουργίας είναι πολύ χαμηλότερο. Πρόκειται για «αναγνώστες» που δέχονται μεγάλο αριθμό τραπεζικών καρτών (Visa, Mastercard, American Express, Diners Club, Union Pay, καθώς και Google Pay και Apple Pay). Οι αποδείξεις μπορούν να αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτού μηνύματος ή, ακόμη καλύτερα, με τη χρήση συμβατού φορητού εκτυπωτή αποδείξεων.

Οι προσφορές αυτών των εταιρειών διαθέτουν και άλλα χαρακτηριστικά που τις καθιστούν ελκυστικές για τους αυτοαπασχολούμενους, συμπεριλαμβανομένων των οδηγών ταξί:

– Είναι μη δεσμευτικές (μπορούν να ανακληθούν ανά πάσα στιγμή) και χωρίς συνδρομή (δεν υπάρχει σταθερή μηνιαία ή ετήσια χρέωση).

– Το ποσοστό προμήθειας είναι γνωστό εκ των προτέρων (σταθερό ή μεταβλητό, αλλά με βάση μια σαφή κλίμακα).

– Γίνεται δεκτός μεγάλος αριθμός μεθόδων πληρωμής (δεν απαιτείται η υπογραφή πρόσθετης σύμβασης).

– Το τερματικό μπορεί να ταξινομηθεί και να παραδοθεί εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, μέσα σε λίγα λεπτά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...