Ιταλία: Αόριστες διακηρύξεις για συνολική μεταρρύθμιση του κλάδου των ταξί από τον υπουργό Μεταφορών

«Θα προβούμε σε μια συνολική μεταρρύθμιση για να εγγυηθούμε καλύτερες υπηρεσίες». Αυτή ήταν η δήλωση του υπουργού Μεταφορών και αναπληρωτή πρωθυπουργού Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τα συνδικάτα των ταξί και σήμερα θα δει τα συνδικάτα των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων με οδηγό. Στη συνέχεια θα έρθει η σειρά των περιφερειών και των δήμων.

Μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που δεν παρήγαγε τίποτα συγκεκριμένο, εκτός από έναν έλεγχο των αδειών ταξί και των ενοικιαζόμενων οχημάτων σε εθνικό επίπεδο, επειδή οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Λύσεις όσον αφορά την έλλειψη ταξί, ειδικά στις μεγάλες πόλεις που έχουν κατακλυστεί από τους τουρίστες, δεν προτάθηκαν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν 30 συνδικάτα, ο Σαλβίνι αρκέστηκε να δηλώσει μόνο ότι εργάζεται για μια συνολική μεταρρύθμιση, η οποία αναμενόταν εδώ και χρόνια, προκειμένου να κυκλοφορήσουν άμεσα περισσότερα αυτοκίνητα στους δρόμους. Τα ερωτήματα πότε και πώς δεν απαντήθηκαν.

Οι χρόνοι αναμονής για ένα ταξί σε ώρες αιχμής στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ρώμης γίνονται όλο και μεγαλύτεροι, ενώ η εύρεση ταξί αποτελεί πρόβλημα και στο Μιλάνο. Η αιτία του προβλήματος συνίσταται επιστροφή του τουρισμού στα προ πανδημίας επίπεδα και της μειωμένη χρήσης των δημόσιων συγκοινωνιών. Και οι φωτογραφίες από τις ουρές, συχνά κάτω από τον ήλιο των 40 βαθμών, κάνουν το γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Καταστροφική εικόνα για τη χώρα που θέλει να διοργανώσει την Expo του 2030 και ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2026 στο Μιλάνο.

«Δεν έχω προκαταλήψεις, αλλά είναι απαραίτητο να βρεθούν λύσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών προς το συμφέρον όλων», δήλωσε ο Σαλβίνι στη χθεσινή συνάντηση. Ο υπουργός υπόσχεται μια συνολική αναδιοργάνωση του, τα συνδικάτα όμως περιμένουν τη δημοσίευση των τριών εκτελεστικών διαταγμάτων του νόμου του 2019: τη δημιουργία ενός εθνικού ηλεκτρονικού μητρώου για τα ταξί και τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων με οδηγό, το δελτίο παροχής υπηρεσιών για τις ενοικιάσεις αυτοκινήτων με οδηγό και τη ρύθμιση των τεχνολογικών πλατφορμών – Uber και άλλες πολυεθνικές. Οι εκπρόσωποι του κλάδου, αν και χαρακτήρισαν σημαντική την κατ’ ιδίαν συνάντηση, έφυγαν χωρίς να ακούσουν από το στόμα του υπουργού προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Και, πάνω απ\’ όλα, συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...