Bερολίνο: Ο δήμος εξαφανίζει σιγά-σιγά τις πιάτσες των ταξί  

Εταιρείες ridesharing, πλατφόρμες μετακίνησης όπως η Uber και η Bolt. Ο ανταγωνισμός για τα ταξί είναι σκληρός. Τώρα ένα ακόμη πρόβλημα επιδεινώνει την κατάσταση: οι πιάτσες ταξί στο Βερολίνο γίνονται όλο και λιγότερες.

Ο 57χρονος Eρκάν Εζμέν είναι οδηγός ταξί στο Βερολίνο εδώ και 28 χρόνια. Ενώ παλιότερα δούλευε πέντε ημέρες την εβδομάδα, σήμερα πρέπει να δουλεύει επτά ημέρες την εβδομάδα για να κερδίσει τα ίδια χρήματα: περίπου 1.500 έως 1.700 ευρώ καθαρά τον μήνα. Λέει ότι γι’ αυτό ευθύνεται και ο δήμος του Βερολίνου, ο οποίος δυσχεραίνει όλο και περισσότερο τις συνθήκες για τους οδηγούς ταξί.

Στην εποχή της Uber και της Bolt, ο κλάδος των ταξί έχει ένα πλεονέκτημα: την άμεση επιβίβαση. Σε πολυσύχναστα σημεία -όπως σιδηροδρομικοί σταθμοί, εμπορικά κέντρα ή μεγάλες πλατείες- τα ταξί περιμένουν τους πελάτες στις πιάτσες. Όμως, σύμφωνα με τον Εζμέν, συνεχώς οι πιάτσες μεταφέρονται σε λιγότερο πολυσύχναστα μέρη ή και καταργούνται εντελώς. Φέρνει σαν παράδειγμα το Όστερκρουζ: πριν από τρία χρόνια, όλες οι πιάτσες της περιοχής καταργήθηκαν με την υπόσχεση ότι θα χωροθετηθούν νέες έως τις αρχές του 2023. Ωστόσο, τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Κι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις των αρμοδίων. Εκπρόσωπος του περιφερειακού γραφείου Μεταφορών διαβεβαίωσε ότι οι πιάτσες ταξί «δεν καταργούνται χωρίς αντικατάσταση, αλλά μεταφέρονται σε γειτονικό χώρο». Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.

Υπήρχε μια πιάτσα ταξί ακριβώς μπροστά από την Πινακοθήκη Κάρσταντ, όπου ο Εζμέν έβρισκε πολλούς πελάτες: «Μεταφέρθηκε σε έναν παράδρομο και κανείς δεν βλέπει πλέον πού είναι σταθμευμένα τα ταξί. Επιπλέον, η πιάτσα είναι ανεπαρκώς σηματοδοτημένη, με αποτέλεσμα οι πολίτες του Βερολίνου να τη χρησιμοποιούν ως πάρκινγκ. Από τότε, οι πελάτες εξαφανίστηκαν».

Ο Εζμέν είναι απελπισμένος. «Αν αυτό συνεχιστεί, μπορεί να σταματήσω», λέει. Πριν από πέντε χρόνια υπήρχαν περισσότερα από 8.000 ταξί στο Βερολίνο, σήμερα είναι περίπου 5.000, με πολλούς οδηγούς να είναι άνεργοι.

Ένας δημοφιλής προορισμός για τους οδηγούς ταξί είναι το αεροδρόμιο του Βερολίνου, το οποίο όμως διοικητικά ανήκει στην περιοχή Ντάμε-Σπρέεβαλντ. Τα ταξί του Βερολίνου δεν έχουν δικαίωμα επιβίβασης εκεί και πρέπει να επιστρέφουν άδεια μετά την αποβίβαση επιβατών στο αεροδρόμιο. Μετά από μακρά διαμάχη, η τότε υφυπουργός Μεταφορών Ρεγκίνε Γκίντερ ανακοίνωσε ότι το 10% των ταξί του Βερολίνου θα αποκτήσει άδεια επιβίβασης μέσω κλήρωσης.

Ο Εζμέν χαρακτηρίζει παράλογο το γεγονός ότι αυτή η λύση προέρχεται από τους Πράσινους: «Πού είναι η προστασία του περιβάλλοντος αν αποβιβάσω στο αεροδρόμιο, έχω 100 πελάτες να περιμένουν εκεί και επιστρέψω πίσω άδειος;», αναρωτιέται.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...