Ε.Ε.: Η Bolt ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταργηθεί το τρίωρο στα Ε.Ι.Χ στην Ελλάδα
Με πρόσφατη ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα, στην οποία χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την Ιταλία και την Ελλάδα, η πλατφόρμα Bolt καταφέρεται εναντίον του κλάδου των ταξί και χαρακτηρίζει απαρχαιωμένους τους κανονισμούς που διέπουν τον τομέα των ενοικιαζόμενων οχημάτων. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής: «Όταν προσγειώνεστε στη Ρώμη, είναι σχεδόν αδύνατο να βρείτε ένα ταξί. Ταξιδεύετε στην Ελλάδα; Θα πρέπει να κλείσετε ένα αυτοκίνητο για τρεις ώρες – ακόμη κι αν δεν το χρειάζεστε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα». Και συνεχίζει: «Παρόμοιοι απαρχαιωμένοι κανονισμοί, που προκαλούν αύξηση των τιμών, μεγαλύτερες περιόδους αναμονής και αναξιόπιστες υπηρεσίες μεταφοράς, υπάρχουν σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στόχος της Bolt είναι η ανάπτυξή της στην αγορά της Ε.Ε. με αλλαγή των ρυθμιστικών κανόνων για τις μεταφορές – κι αυτό γίνεται σαφές στο κείμενο θέσης που συνοδεύει την ανάρτηση, το οποίο αναφέρει τα εξής:
«Το μερίδιο της κοινόχρηστης κινητικότητας στις αστικές μεταφορές προβλέπεται να διπλασιαστεί, καλύπτοντας το 7% όλων των αστικών μετακινήσεων έως το 2030. Θα συμπληρώνει με ευελιξία τις δημόσιες συγκοινωνίες για να καταστήσει την κινητικότητα πιο προσιτή, θα δημιουργήσει σημαντικά οικονομικά οφέλη και θα μειώσει τη χρήση των ιδιωτικών αυτοκινήτων έως και 20% στις μεγάλες πόλεις.
Δυστυχώς, οι κανονισμοί σε όλη την Ευρώπη δεν συμβαδίζουν με την καινοτομία. Περιορίζουν τις υπηρεσίες, βλάπτουν τους καταναλωτές και επηρεάζουν σημαντικά τις πόλεις.
To ride-hailing είναι μια βασική υπηρεσία για την κοινή κινητικότητα και επί του παρόντος έχει επίπεδα ρεκόρ ζήτησης επιβατών. Ωστόσο, οι ξεπερασμένοι και ασυνεπείς κανόνες σημαίνουν ότι μεγάλες πόλεις όπως η Βαρκελώνη, η Ρώμη ή το Αμβούργο διαθέτουν λιγότερο από ένα όχημα ride-hailing ανά 1.000 κατοίκους – ούτε κατά διάνοια αρκετό για να καλύψει τη ζήτηση.
Οι επιβάτες και οι οδηγοί μάχονται επίσης με διάφορα τεχνητά εμπόδια που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν τον ανταγωνισμό:
Στη Γερμανία, οι οδηγοί οχημάτων ιδιωτικής μίσθωσης (PHV) πρέπει να κάνουν μια κενή διαδρομή «επιστροφής γκαράζ» όταν δεν κάνουν αμέσως νέα κράτηση.
Στην Ισπανία και, ενδεχομένως σύντομα, στην Ιταλία, οι επιβάτες πρέπει να κάνουν κράτηση για μια διαδρομή έως και 30 λεπτά νωρίτερα σε ορισμένες περιοχές.
Στην Ελλάδα, η ελάχιστη διάρκεια ενοικίασης PHV είναι 3 ώρες.
Περιορισμοί όπως αυτοί οδηγούν σε υψηλότερες τιμές, μεγαλύτερους χρόνους παραλαβής και λιγότερο αξιόπιστες υπηρεσίες.
Τελικά, οι περιορισμοί αυτοί επηρεάζουν αρνητικά και τις οικονομίες των πόλεων, καθώς υπάρχουν λιγότερες ευκαιρίες εισοδήματος για τους επαγγελματίες οδηγούς, οι τοπικές επιχειρήσεις υποφέρουν και λιγότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στο ευρύτερο οικοσύστημα κοινής κινητικότητας, το οποίο θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτηση από το προσωπικό αυτοκίνητο.
Τα ρυθμιστικά ζητήματα δεν περιορίζονται μόνο στις υπηρεσίες ride-hailing. Τα κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα και σκούτερ μπορούν να καλύψουν μια σειρά από σύντομες διαδρομές κάτω των 3 χιλιομέτρων και να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη σύνδεση με τις δημόσιες συγκοινωνίες της πόλης. Τοπικοί κανονισμοί που δεν είναι κατάλληλοι για τον σκοπό αυτό ανεβάζουν τις τιμές και περιορίζουν τον ανταγωνισμό.
Αυτό έχει αντίκτυπο στις πόλεις, καθώς το 50% των μετακινήσεων με σκούτερ έχει τη δυνατότητα σύνδεσης με τις δημόσιες συγκοινωνίες, το 30% είναι για μετακινήσεις και το 20% για αναψυχή. Οι πόλεις απλά δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν αυτές τις μετακινήσεις.
Κοινόχρηστες λύσεις
Μια αποτελεσματική λύση θα μπορούσε να είναι μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση που θα δημιουργεί μια ενιαία αγορά για τις υπηρεσίες κοινής κινητικότητας στις πόλεις, θα προωθεί τον θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει στους επιβάτες περισσότερες επιλογές μεταφοράς.
Οι εξορθολογισμένοι κανόνες θα εξασφαλίσουν ασφάλεια και συνέπεια τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους παρόχους υπηρεσιών, καθιστώντας τις μεταφορές κατά παραγγελία πιο αξιόπιστες και προσιτές για τους επιβάτες.
Οι κανονισμοί δεν θα πρέπει να επιβάλλουν αυθαίρετα όρια. Αντίθετα, θα πρέπει να δημιουργούν περισσότερες επιλογές για τους χρήστες και τις πόλεις, να παρέχουν καλύτερες ευκαιρίες για κέρδη στους επαγγελματίες οδηγούς και να οδηγούν σε ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα αστικών μεταφορών συνολικά».