Αγγλία: Σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των αδειοδοτημένων ταξί είναι ηλικίας άνω των δέκα ετών

Τα νέα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποκάλυψαν ότι σχεδόν το ένα τρίτο όλων των αδειοδοτημένων ταξί στην Αγγλία είναι ηλικίας άνω των δέκα ετών. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Μεταφορών για τα ταξί και τις ιδιωτικές ενοικιάσεις, το 51% των ταξί είναι ηλικίας μεταξύ 5 και 10 ετών, ενώ το 29% είναι 10 ετών και άνω. Συγκριτικά, ο στόλος των ενοικιαζόμενων είναι γενικά νεότερος, με 76% των οχημάτων να είναι κάτω των 10 ετών, σε σύγκριση με 69% για τα ταξί.

Μεταξύ του 2020 και του 2024, το ηλικιακό προφίλ τόσο των ταξί όσο και των ενοικιαζόμενων έχει μετατοπιστεί. Το ποσοστό των οχημάτων ηλικίας κάτω των 5 ετών έχει μειωθεί, ενώ τα οχήματα ηλικίας μεταξύ 5 και 10 ετών έχουν αυξηθεί. Το ποσοστό των οχημάτων ηλικίας 10 ετών και άνω παρέμεινε σχετικά σταθερό καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η τάση αυτή εγείρει ερωτήματα σχετικά με τους παράγοντες που προκαλούν αυτές τις αλλαγές και τις πιθανές επιπτώσεις για τον κλάδο.

Στις 31 Μαρτίου 2024, η μέση ηλικία ενός ταξί στην Αγγλία ήταν 7,3 έτη, ενώ η μέση ηλικία ενός ενοικιαζόμενου ήταν 5,7 έτη. Τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά χαμηλότερα από τη μέση ηλικία όλων των αυτοκινήτων στην Αγγλία, η οποία ήταν 9,5 έτη στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Η διαφορά αυτή θα μπορούσε να αποδοθεί στην υψηλότερη χιλιομετρική απόσταση που καλύπτουν συνήθως τα περισσότερα ταξί και ενοικιαζόμενα οχήματα, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη συχνότερη αντικατάσταση ή ανανέωση του οχήματος για τη διατήρηση της αξιοπιστίας του.

Η σχετικά χαμηλότερη μέση ηλικία των ταξί και των PHV επηρεάζεται επίσης από τους αυστηρούς κανονισμούς ασφάλειας και εκπομπών ρύπων. Τα ταξί και τα ενοικιαζόμενα αντιμετωπίζουν συχνά αυστηρότερες απαιτήσεις σε σύγκριση με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα, οδηγώντας τους φορείς εκμετάλλευσης να αλλάζουν συχνότερα τους στόλους τους προκειμένου να συμμορφώνονται με αυτά τα πρότυπα.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι, ενώ ο στόλος των ταξί γερνάει, το κάνει με ελεγχόμενο ρυθμό, πιθανότατα λόγω των ρυθμιστικών πιέσεων και του αυξανόμενου λειτουργικού κόστους. Η αύξηση των οχημάτων ηλικίας μεταξύ 5 και 10 ετών υποδηλώνει μια πιθανή τάση κατά την οποία οι φορείς εκμετάλλευσης εξισορροπούν το κόστος απόκτησης νέων οχημάτων με την ανάγκη τήρησης των κανονιστικών προτύπων.

Ωστόσο, οι φορείς εκμετάλλευσης στόλου πρέπει να εξετάσουν τον οικονομικό κίνδυνο της διατήρησης ενός γερασμένου στόλου έναντι της επένδυσης σε νεότερα οχήματα. Και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να γνωρίζουν πώς οι κανονισμοί επηρεάζουν την ηλικία των οχημάτων και τη σύνθεση του στόλου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *