Παρίσι: Τα πολυδιαφημισμένα ιπτάμενα ταξί δεν πετάνε τελικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες

General view of a VoloCity air taxi by Volocopter GmbH on display at the Aerospace Hangar, ITE College Central in Singapore, on Tuesday, July 12, 2022. Photographer: Ore Huiying/Bloomberg

Οι δοκιμαστικές πτήσεις των λεγόμενων ιπτάμενων ταξί -φουτουριστικών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών ικανών να μεταφέρουν ανθρώπους- δεν θα πραγματοποιηθούν τελικά στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η πιστοποίηση για τον κινητήρα τους, δήλωσαν χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι κατασκευαστές τους.

Η γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία Volocopter πραγματοποιούσε δοκιμαστικές πτήσεις στην περιοχή του Παρισιού εδώ και αρκετά χρόνια και είχε ασκήσει έντονες πιέσεις για να λάβει άδεια λειτουργίας από τις ευρωπαϊκές αρχές πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών.

Η εταιρεία συνεργάστηκε με τη γαλλική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων ADP, τη RATP, την εταιρεία διαχείρισης του μετρό και των λεωφορείων της πρωτεύουσας της Γαλλίας και την περιφερειακή κυβέρνηση του Παρισιού.

«Η πιστοποίηση για το VoloCity, τον κινητήρα που σχεδίασε και κατασκεύασε η Volocopter, καθυστέρησε κατά μερικές εβδομάδες λόγω των κινητήρων του», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ADP, Έντουαρντ Άρκραϊτ. «Είμαστε λίγο απογοητευμένοι, αλλά σε κάθε περίπτωση είχαμε πει ότι δεν θα κάναμε συμβιβασμούς με την ασφάλεια», πρόσθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Volocopter, Ντιρκ Χόκε, δήλωσε ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε «έναν αμερικανό προμηθευτή, που δεν ήταν ικανός να παραδώσει αυτό που είχε υποσχεθεί» και πρόσθεσε ότι οι κινητήρες θα σταλούν πίσω στη Γαλλία την επόμενη εβδομάδα, αλλά όχι εγκαίρως για τις δοκιμαστικές πτήσεις που θα πραγματοποιούνταν στο Παρίσι πριν από τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αρχικά, οι δοκιμαστικές πτήσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια των Αγώνων, με προσγείωση σε πλωτή εξέδρα στον Σηκουάνα, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Αούστερλιτς, στο νοτιοανατολικό Παρίσι. Οι διοργανωτές ήλπιζαν να εκμεταλλευτούν το παγκόσμιο αθλητικό γεγονός για να δείξουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να συνδέσει αποτελεσματικά τους χώρους απογείωσης και προσγείωσης «vertiport».

Ωστόσο δοκιμαστικές πτήσεις χωρίς επιβάτες θα πραγματοποιηθούν στο αεροδρόμιο του προαστίου Σαν Σιρ λ’Εκόλ, το οποίο βρίσκεται δυτικά του Παρισιού, κοντά στον πύργο των Βερσαλλιών, όπου διεξάγονται οι αγώνες ιππασίας.

Οι υποστηρικτές προβάλλουν τα ιπτάμενα ταξί ως μια μορφή επιβατικής μεταφοράς με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ελπίζουν ότι μελλοντικές, μεγαλύτερες εκδόσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς, για παράδειγμα ως ασθενοφόρα. Ωστόσο, πολλοί αξιωματούχοι του δήμου του Παρισιού έχουν χαρακτηρίσει τα ιπτάμενα ταξί επιβλαβή για το περιβάλλον.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *