Αμβούργο: Όταν το μετρό δεν λειτουργεί, οι κάτοικοι της πόλης θα μετακινούνται με ένα ηλεκτρικό ταξί

Η Hamburger Hochbahn («Υπέργειος Σιδηρόδρομος του Αμβούργου») είναι υπεύθυνη για τις δημόσιες μεταφορές της πόλης, περιλαμβανομένου του μετρό. Και όπως παντού στη Γερμανία, οι δημόσιες μεταφορές πρέπει να παρέχουν απρόσκοπτη μετακίνηση στους κατοίκους σε περίπτωση διακοπής.

Για παράδειγμα, εάν διακοπεί μια από τις γραμμές του μετρό, καλούνται, μεταξύ άλλων, και τα ταξί ως υπηρεσία αντικατάστασης της γραμμής. Κι εδώ θα υπάρξει μια καινοτομία στο μέλλον: κατόπιν αιτήματος της Hamburger Hochbahn, σύντομα τα ταξί αντικατάστασης θα είναι κυρίως ηλεκτρικά ταξί. Ο γερουσιαστής υπεύθυνος για την κινητικότητα του Αμβούργου Άντζες Τγιαρκς και ο επικεφαλής της Αρχής Μεταφορών Ντιρκ Ρίτερ έχουν κάνει έντονη εκστρατεία γι’ αυτό.

Αυτό σημαίνει ότι για όλες τις απαιτήσεις αντικατάστασης της κυκλοφορίας με ταξί θα χρησιμοποιούνται αρχικά οχήματα χωρίς εκπομπές ρύπων. Εάν αυτά δεν είναι διαθέσιμα, θα καλούνται ταξί με συμβατικούς κινητήρες προκειμένου για να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες χωρητικότητες.

«Η αλλαγή κίνησης του στόλου του Αμβούργου ενισχύεται και ανταμείβεται από μέτρα όπως αυτό. Τα ταξί αποτελούν μέρος της πορείας προς τις δημόσιες μεταφορές χωρίς εκπομπές ρύπων», δήλωσε ο Ρίτερ στους Taxi Times.

Σήμερα, στο Αμβούργο κυκλοφορούν 686 ηλεκτρικά ταξί και ορισμένα από αυτά βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία ως οχήματα αντικατάστασης εδώ και τρία χρόνια. Η απόκτησή τους υποστηρίζεται οικονομικά από τον δήμο του Αμβούργου από το 2021. Ταυτόχρονα, κατασκευάζεται σταδιακά μια υποδομή φόρτισης αποκλειστικά για ταξί. Κατά την έναρξη του προγράμματος χρηματοδότησης, η παροχή στο αεροδρόμιο του Αμβούργου είχε προτεραιότητα, με την έννοια ότι οι δύο πρώτες θέσεις εισόδου επιτρεπόταν να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από ηλεκτρικά ταξί (η εν λόγω προτεραιότητα εισήχθη πρόσφατα και στο αεροδρόμιο του Μονάχου, με τη διαφορά ότι εκεί τα ηλεκτρικά ταξί δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στην πρώτη θέση, αλλά στη δική τους, δεύτερη σειρά). Έτσι, εξασφαλίζεται ότι ένα ηλεκτρικό ταξί βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στην πιάτσα του αεροδρομίου της πόλης.

Στο Αμβούργο, όλα τα ταξί υποχρεούνται να είναι εξοπλισμένα με φορολογικό μετρητή, ώστε να καταγράφεται κάθε βάρδια και κάθε διαδρομή. Οι πρόσφατες τακτικές στατιστικές αξιολογήσεις της κυκλοφορίας των ταξί έδειξαν ότι τα ηλεκτρικά ταξί της πόλης έχουν μεγαλύτερο χρόνο βάρδιας και υψηλότερες πωλήσεις από τα ταξί με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Αυτά τα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικά για την πολιτική της πόλης, διότι από το 2025 θα εγκρίνονται μόνο μοντέλα ταξί χωρίς εκπομπές ρύπων. Για τα ταξί μεγάλης χωρητικότητας ισχύει εξαίρεση μέχρι το τέλος του 2027.

Οι επικριτές αυτής της αξιολόγησης προέρχονται σποραδικά από τους φορείς εκμετάλλευσης ταξί, οι οποίοι θα ήθελαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Κατηγορούν την Αρχή ότι δεν έλαβε υπόψη της στην αξιολόγηση την προτεραιότητα των ηλεκτρικών ταξί στο αεροδρόμιο.

Ο Ρίτερ δήλωσε επ’ αυτού: «Οι διαδρομές από το αεροδρόμιο αντιστοιχούν σε ποσοστό 8% όλων των διαδρομών ταξί στο Αμβούργο και έχουμε επίσης διακόψει την ειδική ρύθμιση για τα ηλεκτρικά ταξί στο αεροδρόμιο, επειδή οι εταιρείες ταξί παραπονέθηκαν για πολύ μεγάλους χρόνους αναμονής».

Επισήμανε επίσης ότι ο δήμος ασχολήθηκε και με ένα άλλο θεμελιώδες ερώτημα της αξιολόγησης: «Είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται διαδρομές και να επιτυγχάνεται ικανοποιητικός κύκλος εργασιών με ένα ηλεκτρικό ταξί παρά τις απαιτήσεις φόρτισης;». Παρ’ όλες τις αντιξοότητες, η ξεκάθαρη απάντηση είναι: Ναι! Διότι τελικά, οι αριθμοί δεν λένε ψέματα και οι εταιρείες που κατέχουν στόλους ηλεκτρικών ταξί επιβεβαιώνουν ότι οι οδηγοί μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις. Το προσωπικό συμπέρασμα του Ρίτερ ήταν το εξής: «Πρέπει απλώς να θέλετε και ως επιχειρηματίας να κάνετε σαφείς ανακοινώσεις στους οδηγούς σας για το πώς πρέπει να λειτουργεί η υπηρεσία ταξί με τα σύγχρονα οχήματα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *