Βαρσοβία: Οι οδηγοί ταξί απεργούν ζητώντας αύξηση των ναύλων και ίση μεταχείριση με τις πλατφόρμες

Σε απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι οδηγοί ταξί της Βαρσοβίας και θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της πρωτεύουσας της Πολωνίας, αποκλείοντας κυβερνητικά κτίρια. Οι οδηγοί, που ανήκουν σε παραδοσιακές εταιρείες, θέλουν να δείξουν στις τοπικές αρχές πόσο δυσαρεστημένοι είναι με το γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο απέρριψε ψήφισμα που θα επέτρεπε την αύξηση των ναύλων.

Οι οδηγοί ταξί ισχυρίζονται ότι ο ανταγωνισμός με τις μεταφορές μέσω εφαρμογών είναι άνισος, καθώς εταιρείες όπως η Uber και η FreeNow χρησιμοποιούν τη λεγόμενη δυναμική τιμολόγηση και, στην πράξη, κερδίζουν μεγαλύτερες αμοιβές κατά τις ώρες αιχμής από εκείνες των οδηγοί ταξί που χρεώνουν βάσει τιμολογίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ενοικιαζόμενων οχημάτων στη Βαρσοβία και την εξαφάνιση από την αγορά των παραδοσιακών εταιρειών ταξί.

Όπως δήλωσε ο Ντάριους Κοζνόφσκι, πρόεδρος της Ένωσης Ταξί Βαρσοβίας, το αίτημα αύξησης των ναύλων υποβάλλεται εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά η απάντηση της διοίκησης είναι πάντα αρνητική.

Εκτός από την αύξηση των ναύλων, οι οδηγοί ταξί ζητούν επίσης ίση μεταχείριση με τους ανταγωνιστές τους που εργάζονται για δημοφιλείς πλατφόρμες, οι οποίες χρησιμοποιούν τη λεγόμενη δυναμική τιμολόγηση που προκαλεί στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.

Όσον αφορά τις ίδιες τις πλατφόρμες, αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα, μεταξύ των οποίων και έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Πρόσφατα, προειδοποίησαν ότι -λόγω των δυσκολιών που συνδέονται με την πρόσληψη αλλοδαπών σε αυτό το επάγγελμα- έως και ένας στους δέκα οδηγούς θα εκλείψει από την εγχώρια αγορά επιβατικών μεταφορών μέσα σε λίγους μήνες. Στη Βαρσοβία και σε άλλες μεγάλες πόλεις η έλλειψη μπορεί να φτάσει το 30%, με τις τιμές των ναύλων να αυξάνονται έως και 50%. Ο Κοζνόφσκι, ωστόσο, επισημαίνει ότι αν οι φορείς εκμετάλλευσης των εφαρμογής συμμορφώνονταν με την τοπική νομοθεσία και τα ισχύοντα τιμολόγια, οι πελάτες τους δεν θα αντιμετώπιζαν αυξημένες χρεώσεις.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *