Αυστρία: Πολύ λιγότερες οι παραβάσεις των οδηγών ταξί στη Βιέννη σε σύγκριση με το 2022

Ολοκληρώθηκαν πρόσφατα οι στοχευμένοι έλεγχοι ταξί στην πρωτεύουσα της Αυστρίας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του αρμόδιου Γραφείου Εμπορίου της Βιέννης, φέτος έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής 801 ταξί και εντοπίστηκαν 52 παραβάσεις που αφορούν την τήρηση των τιμολογίων. Κατά τη διάρκεια των περσινών ελέγχων, οι παραβάσεις αφορούσαν το 20% των ελεγχόμενων ταξί, ενώ φέτος το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί δραστικά στο 6,5%.

Ο διευθυντής του Γραφείου Εμπορίου επισήμανε ότι «το τιμολόγιο των ταξί ρυθμίζεται με μεγάλη ακρίβεια στη Βιέννη και πρέπει φυσικά να τηρείται από όλες τις εταιρείες ταξί, είτε ήταν παλαιότερα επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων είτε όχι – και φυσικά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τον κλάδο».

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του τιμολογίου ταξί της Βιέννης, το οποίο αναπροσαρμόστηκε την 1η Ιουνίου 2023, είναι η ζώνη τιμών, που ονομάζεται επίσης «τιμολογιακός διάδρομος», η οποία μπορεί να εφαρμοστεί επιπλέον του συνήθους τιμολογίου ταξί για διαδρομές που παραγγέλλονται μέσω εφαρμογής. Το Γραφείο Εμπορίου διευκρινίζει ότι ο υπολογισμός του ναύλου ακολουθεί «είτε την ένδειξη του ταξίμετρου είτε έναν υπολογισμό του χρόνου και του μήκους της διαδρομής».

Η Βιέννη θα αλλάξει το τιμολόγιο ταξί την 1η Οκτωβρίου και μαζί και τα ταξίμετρα. Σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, «οι δείκτες κομίστρου (ταξίμετρα) που διατίθενται στα οχήματα που χρησιμοποιούνται για την άσκηση του επαγγέλματος της μεταφοράς επιβατών με αυτοκίνητο επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται έως 1η του μηνός. Οκτωβρίου 2023. Τα ταξίμετρα που εξακολουθούν να είναι έγκυρα βαθμονομημένα σύμφωνα με το τιμολόγιο ταξί της Βιέννης βάσει του διατάγματος αριθ. 2021/11 μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου – και στην περίπτωση αυτή πρέπει να χρεώνεται η τιμή που αναγράφεται σε αυτά».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...