Πολωνία: Ένας στους τέσσερις οδηγούς πλατφορμών εξακολουθεί να μην έχει την απαιτούμενη εγχώρια άδεια οδήγησης

Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις οδηγούς που εργάζονται για πλατφόρμες κινητικότητας, όπως η Uber και η Bold, εξακολουθούν να μην έχουν πολωνική άδεια οδήγησης, παρά τους νέους κανονισμούς που τους υποχρεώνουν να την αποκτήσουν.

Η τροποποίηση του νόμου περί μεταφορών σχετικά με τις άδειες είχε ως στόχο να αυξήσει την ασφάλεια των επιβατών και των δρόμων. Από τις 17 Ιουνίου, οι οδηγοί που εργάζονται για πλατφόρμες όπως η Uber, η Bolt έπρεπε να διαθέτουν εγχώρια άδεια οδήγησης και να έχουν διαμείνει στη χώρα για τουλάχιστον έξι μήνες. Αυτές οι εταιρείες απασχολούν πολλούς πολίτες εκτός Ε..Ε, με τους οδηγούς να προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα χωρών, από την Ουκρανία έως το μακρινό Μπαγκλαντές.

Τα στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας αποκαλύπτουν, ωστόσο, ότι πολλοί οδηγοί παρέχουν μεταφορές παράνομα, σύμφωνα με την εφημερίδα Rzeczpospolita. Από την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, η αστυνομία άρχισε να διενεργεί ελέγχους. Στην πρωτεύουσα Βαρσοβία, για παράδειγμα, τη μεγαλύτερη αγορά ταξί της Πολωνίας, ο αριθμός των οδηγών που τηρούν το νόμο δεν αυξήθηκε. Το αρχηγείο της αστυνομίας της Βαρσοβίας έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι περισσότεροι από ένας στους τέσσερις οδηγούς, στους 65 ελέγχους που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα, δεν διέθεταν πολωνική άδεια.

Επιπλέον, σχεδόν ένας στους 10 δεν διέθετε άδεια παροχής υπηρεσιών ταξί. Υπήρξαν και δύο περιπτώσεις που οι οδηγοί δεν είχαν άδεια οδήγησης και τρεις που το όχημα δεν είχε δηλωθεί για υπηρεσίες ταξί. Στο 20% των περιπτώσεων, τα οχήματα δεν έφεραν καν πινακίδες ταξί. Ο Δήμος της Βαρσοβίας, διευκρίνισε ότι οι έλεγχοι δεν αφορούν τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται οι οδηγοί, αλλά τους ίδιους. Επιθεωρήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πολωνικές πόλεις, με τα αποτελέσματα να είναι παρόμοια με αυτά της πρωτεύουσας.

Η καθιέρωση της απαίτησης για την κατοχή πολωνικής άδειας οδήγησης οδήγησε την Bolt να απολύσει το 26% των οδηγών της μέσα σε μια νύχτα, ενώ η FreeNow απέλυσε το 15%.

Αντίθετα, η Uber συνέχισε να λειτουργεί όπως και πριν, θέτοντας όρους μόνο στην είσοδο νέων συνεργατών. Οι υπάρχοντες οδηγοί, οι οποίοι δεν έχουν συμμορφωθεί με τους νέους κανονισμούς, συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες, γεγονός που έχει, προφανώς, αναστατώσει τους ανταγωνιστές τους, προσθέτει η εφημερίδα.

Κατά συνέπεια, η Uber πήρε ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς μέσα σε μία μόνο ημέρα. Οι εταιρείες που συμμορφώθηκαν με τους νέους νόμους δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση και να ανταγωνιστούν τις τιμές της Uber. Η αμερικανική εταιρεία υποστήριξε ότι δεν παραβιάζει τον νόμο. «Πιστεύουμε ότι η κατανόηση των κανονισμών από μέρους μας συμπίπτει πλήρως με την ερμηνεία της Γενικής Επιθεώρησης Οδικών Μεταφορών. Από τις 17 Ιουνίου απαγορεύσαμε σε όλους τους νέους οδηγούς χωρίς πολωνική άδεια οδήγησης να ενταχθούν στην πλατφόρμα”, δήλωσε η Ιβόνα Κρουκ, εκπρόσωπος της εταιρείας.

Οι υφιστάμενοι οδηγοί της Uber αναμένεται να συνεχίσουν να οδηγούν χωρίς πολωνικές άδειες για τρεις ακόμη μήνες. Σύμφωνα με την Κρουκ, οι αλλαγές στον νόμο έχουν ήδη προκαλέσει κύμα αποχωρήσεων με σχεδόν δύο στους 10 οδηγούς να έχουν ήδη εγκαταλείψει την Uber από τότε που τέθηκε σε ισχύ η νομοθεσία.

Ωστόσο, η ερμηνεία της Uber δεν ευθυγραμμίζεται με τη Γενική Επιθεώρηση Οδικών Μεταφορών:

«Από τις 17 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, ο επιχειρηματίας που εκτελεί προσωπικά μεταφορές, οι οδηγοί που απασχολούνται από αυτόν και τα πρόσωπα που δεν απασχολούνται από τον επιχειρηματία αλλά εκτελούν προσωπικά μεταφορές για λογαριασμό του πρέπει να έχουν την κατάλληλη άδεια οδήγησης οχήματος, η οποία θα πρέπει να έχει εκδοθεί στη χώρα», διευκρίνισε το Γραφείο Τύπου της επιθεώρησης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *