Ρώμη: Εκτός «πράσινης ζώνης» τα Euro 4 ταξί, με δικαστική απόφαση που απέρριψε την προσφυγή των οδηγών κατά του δήμου

Ο κλάδος των ταξί έχασε την προσφυγή του κατά του δήμου της Ρώμης, δηλαδή κατά της απόφασης με την οποία το Συμβούλιο του Καπιτωλίου, τον περασμένο Νοέμβριο, επανακαθορίζοντας την περίμετρο της Πράσινης Ζώνης της πόλης για την πρόληψη και τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εξαίρεσε τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για τις τοπικές δημόσιες μεταφορές και δεν κινούνται σε τακτικές γραμμές από τις κατηγορίες που εξαιρούνται/απαλλάσσονται από τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας. Αυτό αποφάσισε το Περιφερειακό Διοικητικό Δικαστήριο του Λάτσιο, απορρίπτοντας την προσφυγή της Associazione Tutela Legale Taxi.

Η ένωση δεν αμφισβήτησε την ορθότητα και το εύλογο των μέτρων, ούτε την αρμοδιότητα της διοίκησης να λαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά μόνο τη μη εξίσωση, για τους σκοπούς της απαλλαγής, μεταξύ των τακτικών δημόσιων μεταφορών και των ταξί. Κατά το Περιφερειακό Διοικητικό Δικαστήριο, η επιλογή της διοίκησης εμπίπτει στην άσκηση της διοικητικής διακριτικής ευχέρειας, δεν επηρεάζεται από πρόδηλο παράλογο και αυθαίρετο και δεν προσκρούει στην ισχύουσα νομοθεσία και/ή στους ισχύοντες κανονισμούς- και όλα αυτά διότι «στο νομικό σύστημα, τόσο στο εθνικό όσο και στο περιφερειακό, δεν υπάρχει η αρχή της ισοτιμίας σε όλα τα αποτελέσματα μεταξύ των τακτικών και μη τακτικών δημόσιων μεταφορών».

Ο εν λόγω αποκλεισμός, σύμφωνα με τον Ρικάρντο Κατσιόνε του εθνικού συνδικάτου ταξί Usb, θα επηρεάσει κάτι λιγότερο από το 10% του στόλου των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα της Ιταλίας. Ακόμη και η εκτίμηση των περίπου 650 λευκών αυτοκινήτων Euro 4 που αφορά η απόφαση, μπορεί να έχει μειωθεί, αφού κάποιοι λίγοι ιδιοκτήτες ταξί αγόρασαν νεότερο όχημα. «Αλλά τα προβλήματα παραμένουν, έχουμε ήδη τώρα μεγάλες δυσκολίες», σχολιάζει, «και οι επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές στην πόλη, γιατί αν παραγγείλεις τώρα ένα αυτοκίνητο μπορεί να σου το παραδώσουν σε οκτώ μήνες. Η τρέχουσα κατάσταση δεν πρέπει να παραβλέπεται, πολλοί άνθρωποι έχουν χρεωθεί μετά το αδιέξοδο της πανδημίας και δεν μπορούν να αγοράσουν άλλο αυτοκίνητο, όχι μόνο επειδή οι τιμές των καινούργιων έχουν εκτοξευθεί, αλλά υπάρχει και το ζήτημα του χρόνου αναμονής για την παράδοση. Θα προχωρήσουμε βήμα βήμα, θα επιδιώξουμε μια λογική συζήτηση με τον δήμο, το πρόβλημα αφορά και πολλούς ανθρώπους που έρχονται για να εργαστούν στο κέντρο της πόλης, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις συχνές βλάβες στις γραμμές μεταφοράς. Ελπίζουμε ότι ο δήμος θα είναι ανοιχτός στη συζήτηση».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...