Μπολόνια: Διαπραγματεύσεις για την αύξηση των αδειών – τι ζητούν ο δήμος και οι οδηγοί ταξί

«Υπάρχει προθυμία, αλλά σε μια διαπραγμάτευση χρειάζεται ισορροπία». Μια μέρα μετά τα σκληρά λόγια του δημάρχου της Μπολόνια, Ματέο Λεπόρε, στους οδηγούς ταξί σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται εδώ και μήνες για τη μεταρρύθμιση της υπηρεσίας, ο πρόεδρος της εταιρείας ταξί Cotabo, Ρικάρντο Καρμπόνι, πέρασε στην αντεπίθεση. Ο επικεφαλής της εταιρείας ρίχνει νερό στη φωτιά της διαμάχης («τα λόγια του δημάρχου είναι ίσως μια απάντηση στα όσα είπαν ορισμένα συνδικάτα») και δηλώνει ότι δεν φαντάζεται το μέλλον του κλάδου χωρίς συμφωνία μεταξύ του δήμου και των οδηγών ταξί. Εξάλλου, η πολυαναμενόμενη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών, που είχε οριστεί για τις 7 Σεπτεμβρίου, πλησιάζει.

Ενώσεις ταξί και κριτική πελατών

Όσον αφορά το ζήτημα των νέων αδειών, που συνδέεται με τον αριθμό τους και το κυβερνητικό διάταγμα που θεσπίζει τη δυνατότητα των δήμων να προκηρύσσουν διαγωνισμούς για νέες άδειες μέχρι το 20% του συνόλου, ο Καρμπόνι το υποβαθμίζει: «Το θέμα συζητείται», εξηγεί, «αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη το πλαίσιο, μιλάμε για την εμπορική ταχύτητα, τις συνθήκες των δρόμων, την πρόσβαση σε νευραλγικά σημεία όπως το αεροδρόμιο, η οποία είναι συχνά δύσκολη. Δεν είναι μόνο θέμα αριθμού αδειών, χρειαζόμαστε επίσης τις κατάλληλες συνθήκες, διαφορετικά το να είμαστε αποτελεσματικοί γίνεται περίπλοκο. Κάποιες ώρες της ημέρας δεν κυκλοφορούν άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη. Το κυβερνητικό διάταγμα; Πρέπει να μετατραπεί σε νόμο τον Οκτώβριο και μέχρι τότε είναι πιθανό να υποστεί αρκετές αλλαγές, διότι υπάρχουν πολλά σημαντικά σημεία που χρήζουν διευκρίνισης».

Διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών στην Μπολόνια

Χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις «πολύ προχωρημένες»: «Δεν απέχουμε πολύ από μια συμφωνία», επιμένει. Αλλά πρέπει να υπάρξει συνεννόηση και σε άλλα θέματα, όπως ο γεωεντοπισμός για τον έλεγχο του αριθμού των οχημάτων που βρίσκονται σε υπηρεσία. «Κανείς δεν θέλει να αρνηθεί στη διοίκηση το δικαίωμα να γνωρίζει αν υπάρχουν 300 ή 400 αυτοκίνητα σε λειτουργία», τονίζει, «αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό είναι καθοριστικός. Χρειαζόμαστε εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία, πρέπει να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο στο οποίο λειτουργούμε».

Τα POS

Όσον αφορά τη χρήση (ή μη) των POS στα ταξί, ο πρόεδρος της Cotabo είναι σαφής: «Το 2022 εισπράχθηκαν πάνω από 9 εκατομμύρια ευρώ μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών και φέτος θα είναι περισσότερα. Αν κάποιος αρνείται τη χρήση του θα πρέπει να καταγγέλλεται».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...