Παρίσι: Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι γιορτή και για τον κλάδο των ταξί

Η διοίκηση της πόλης στηρίζεται στις τακτικές υπηρεσίες και τα ταξί στους Θερινούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, τα οποία αποκτούν αποκλειστική πρόσβαση σε κλειστούς χώρους. Όλα είναι σχολαστικά οργανωμένα, ακόμη και για τους επιβάτες με μειωμένη κινητικότητα.

Σε τέσσερις εβδομάδες, αθλητές, θεατές και τουρίστες θα φτάσουν στο Παρίσι για να παρακολουθήσουν τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διαρκέσουν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου. Πολλοί από αυτούς θα χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία ταξί του Παρισιού, καθώς οι τακτικές συγκοινωνίες και τα ταξί θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις μεταφορές. Ο δήμος της πόλης έχει θέσει ως στόχο να κρατήσει τα ιδιωτικά οχήματα μακριά από το κέντρο της πόλης.

Η μοναδικότητα αυτών των Ολυμπιακών είναι ότι πολλές από τις ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις βρίσκονται στο κέντρο του Παρισιού, γεγονός που οδηγεί σε καθημερινές κυκλοφοριακές αλλαγές, στο κλείσιμο δρόμων και περιοχών. Τα 20.000 του παρισινού στόλου ταξί θα έχουν αποκλειστική πρόσβαση στους κλειστούς δρόμους. «Μόνο τα ταξί -και όχι τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα- θα έχουν πρόσβαση στις αποκλειστικές λωρίδες», λέει ο Αρμάντ Ζοζέφ Ουντίν, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου κέντρου ταξί του Παρισιού Taxis G7 (το οποίο ελέγχει 10.000 από τα 20.000 ταξί της πόλης και άλλα 4.500 σε άλλα μέρη της Γαλλίας).

Ο παρισινός κλάδος των ταξί είναι εξαιρετικά υπερήφανος για μια καινοτομία αυτό το καλοκαίρι: έναν στόλο περίπου 1.000 ταξί προσβάσιμων σε αναπηρικά αμαξίδια, από τα οποία η G7 διαθέτει περίπου 600, όλα με ράμπες και όχι με πλατφόρμες ανύψωσης. «Η πλειονότητα των οχημάτων είναι Ford Tourneo Connect ή Volkswagen Caddy», λέει ο Ουντίν. «Ήταν μεγάλη πρόκληση να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο. Οι στόλοι ταξί του Παρισιού έχουν προσθέσει αυτά τα ειδικά οχήματα, τα οποία αγοράστηκαν με κρατική υποστήριξη, στον στόλο τους εδώ και περίπου ένα χρόνο. Αυτά τα ταξί θα αποτελέσουν την ολυμπιακή κληρονομιά για τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα».

Όσον αφορά την κυκλοφοριακή κατάσταση, αναφέρει: «Λόγω των καθημερινών αλλαγών στους δρόμους και στις περιοχές γύρω από τις Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις, η κατάσταση θα είναι περίπλοκη για τους οδηγούς μας. Θα τους ενημερώνουμε καθημερινά και θα τους υποστηρίζουμε με ενότητες ηλεκτρονικής μάθησης, διευρυμένες ομάδες προγραμματισμού και ειδικά σημεία συνάντησης γύρω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα οχήματά μας που είναι προσβάσιμα σε αναπηρικό αμαξίδιο. Παρ’ όλα αυτά, θα υποστηρίζουμε όλους τους οδηγούς μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ανά πάσα στιγμή. Δεν υπάρχει ειδική οργάνωση όσον αφορά τον συντονισμό της κινητικότητας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Υπάρχουν τακτικές συναντήσεις στις οποίες συμμετέχει ο κλάδος των ταξί και στις οποίες εκπροσωπείται κάθε τμήμα της πόλης. Η αστυνομία είναι υπεύθυνη για όλες τις απαγορευμένες και αποκλειστικές ζώνες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι πιάτσες είναι “εξουδετερωμένες” σε αυτές τις ζώνες. Δεν μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε, επειδή η αστυνομία θέλει να περιορίσει την κυκλοφορία για να προστατεύσει τους πεζούς. Θα είναι όμως διαθέσιμες προσωρινές πιάτσες ταξί σε κοντινή απόσταση. Το γραφείο του δημάρχου είναι υπεύθυνο για τα πάντα. Λάβετε υπόψη σας ότι τα προβλήματα κινητικότητας με 13 αθλητικές εγκαταστάσεις στο κέντρο του Παρισιού -βασικά επιτρέπονται μόνο τα ποδήλατα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα ταξί- αποτελούν πρόκληση. Το κέντρο του Παρισιού είναι πολύ μικρότερο από αυτό του Λονδίνου, για παράδειγμα», εξηγεί. «Άλλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού και τα παρισινά ταξί εξυπηρετούν ολόκληρη την περιοχή. Για παράδειγμα, εκδηλώσεις στην επιχειρηματική περιοχή του Παρισιού, η οποία είναι εύκολα προσβάσιμη με ταξί. Ή στις Βερσαλλίες ή στο Σταντ ντε Φρανς, και τα δύο σε απόσταση μισής ώρας με ταξί και πολύ πιο κοντά από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ. Τα παρισινά ταξί μπορούν να εισέλθουν στις ειδικές ζώνες, είτε επειδή διατάχθηκαν από την περιοχή περιορισμένης κυκλοφορίας -απαιτείται πάντα κράτηση- είτε επειδή μεταφέρουν επιβάτες στις περιοχές αυτές. Οι επιβάτες πρέπει να προσκομίσουν δελτίο ταυτότητας και άδεια για να μεταφερθούν στις ειδικές ζώνες.

Τι γίνεται όμως με το κόμιστρο; Η δημοσιογράφος Ελέν Μανσερόν, εκδότρια και διευθύντρια του κορυφαίου περιοδικού ταξί της Γαλλίας «100% Taxis», αναρωτήθηκε πρόσφατα στο κύριο άρθρο της γιατί ο κλάδος των ταξί δεν λαμβάνει το «ολυμπιακό μπόνους» που χορηγείται σε κάθε επιχείρηση στο Παρίσι (ιδίως σε ξενοδοχεία, μπαρ και εστιατόρια) με την αύξηση των τιμών τους.

 «Θα εργαστείτε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων;», ρώτησε η Μανσερόν έναν οδηγό ταξί. «Δεν το ξέρω ακόμα», απαντά εκείνος. «Θα δω πώς θα οργανωθεί η κυκλοφορία. Μας έχουν υποσχεθεί ροές επισκεπτών, αλλά αν δεν δουλέψω, θα κάνω πολύ λίγες διαδρομές την ημέρα για να τα βγάλω πέρα. Το ταξί δεν είναι σαν τα ιδιωτικά ενοικιαζόμενα οχήματα, τα οποία απλά αυξάνουν τις τιμές τους όταν υπάρχει ζήτηση. Δεν θα πάρουμε μπόνους στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Στην ίδια ερώτηση που έκανε το κλαδικό περιοδικό Taxi Times στον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της G7, εκείνος απάντησε με χαμόγελο: «Οι ναύλοι; Οι εταιρείες ταξί είχαν συζητήσεις με τις τοπικές αρχές για το θέμα αυτό, αλλά η πρότασή μας δεν έγινε δεκτή». Θα εξακολουθήσουν να εργάζονται όλοι οι Παριζιάνοι οδηγοί ταξί που θα χρειαστούν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων για να κρατήσουν την πόλη σε κίνηση; «Σε ό,τι αφορά την εταιρεία μας, το 80%-85% των οδηγών δήλωσαν ότι θέλουν να εργαστούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι περισσότεροι μάλιστα έχουν αλλάξει τις ημερομηνίες των διακοπών τους».

Ο Ουντίν φαίνεται να απολαμβάνει την πρόκληση: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πολύ θετική ατμόσφαιρα στην εταιρεία. Θα έλεγα ενθουσιώδης. Αυτό το έργο κι αυτή η περίοδος είναι περισσότερο προκλητικές παρά αγχωτικές. Είναι ένα αρκετά μεγάλο έργο για το οποίο προσαρμόσαμε την εφαρμογή μας και προσθέσαμε νέα χαρακτηριστικά για να βελτιώσουμε περαιτέρω τις υπηρεσίες μας. Όσον αφορά την υποστήριξη των οδηγών μας, βελτιώσαμε περαιτέρω την επικοινωνία μαζί τους και δημιουργήσαμε πολλά σημεία παραλαβής στις ειδικές περιοχές όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση στους πελάτες μας και ιδιαίτερα στους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *