Νορβηγία: Το 88% όλων των νέων ταξί είναι ηλεκτροκίνητα

Ενώ τα αμιγώς ηλεκτρικά ταξί εξακολουθούν να καταλαμβάνουν ένα μικρό ποσοστό του στόλου στην Ευρώπη και πολλοί εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι δεν είναι δυνατή η λειτουργία υπηρεσίας ταξί με πλήρως ηλεκτρικά οχήματα, οι νορβηγικές επιχειρήσεις ταξί τους διαψεύδουν. Το 2023, το 88% των νέων ταξί στη σκανδιναβική χώρα ήταν αμιγώς ηλεκτρικά, όπως ανακοίνωσε η νορβηγική ένωση ηλεκτρικών οχημάτων Elbil. Αυτό σημαίνει ότι το μερίδιό τους σε όλους τους τύπους κίνησης ήταν ακόμη υψηλότερο από το γενικό εθνικό ποσοστό ηλεκτρικών αυτοκινήτων για τα καινούργια αυτοκίνητα, το οποίο ήταν 82,4%.

Οι μεγάλες πόλεις κυριάρχησαν στα ποσοστά ταξινόμησης ηλεκτρικών ταξί σε σύγκριση με τις μικρότερες. Στο Μπέργκεν και το Σταβάνγκερ, το μερίδιο των ηλεκτρικών ταξί στα νέα οχήματα έφτασε το 100% πέρυσι, στο Τρόντχαϊμ ήταν 97% και στο Όσλο 90%.

Ωστόσο, η γενική γραμματέας της Elbil, Κριστίνα Μπου, κάθε άλλο παρά ικανοποιημένη είναι με την κατάσταση: «Είναι εντυπωσιακό το πώς προσαρμόζεται η βιομηχανία ταξί της χώρας, αλλά τώρα χρειάζονται και καλύτερες υποδομές φόρτισης», λέει. Ειδικότερα, θα πρέπει να δημιουργηθούν σταθμοί ταχυφορτιστών που θα προορίζονται ειδικά για τα ταξί. Η ίδια επικρίνει επίσης τη στάση ορισμένων μέσων ενημέρωσης, τα οποία προβάλλουν δημοσιεύματα για απογοητευμένους οδηγούς ταξί που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Προθεσμίες για τους φορείς εκμετάλλευσης ταξί

Πολλά νομαρχιακά συμβούλια στη Νορβηγία έχουν ήδη θέσει προθεσμίες για τον εξηλεκτρισμό του στόλου. Η επαρχία Χόρνταλανατ πρωτοστατεί. Όλα τα ταξί της περιοχής πρέπει να είναι ηλεκτρικά από την 1η Απριλίου του τρέχοντος έτους. Στο Όσλο, η προθεσμία είναι η 1η Νοεμβρίου 2024, ενώ στο Μπούσκερουντ, το Άκερσους και το Έστφολντ η 1η Οκτωβρίου 2027. Προθεσμίες έχουν επίσης ανακοινωθεί στις αγροτικές επαρχίες Τράντελαντ, Νόρντλαντ και Ρόγκαλαντ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *