Ισπανία: Σύννομη η κατάσχεση των ενοικιαζόμενων μετά τη βεβαίωση παράβασης, λέει το Ανώτατο Δικαστήριο

Η ένωση Elite Taxi Sevilla και το Taxi Project 2.0, ανακοίνωσαν μια κρίσιμη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που αποτελεί ορόσημο στον αγώνα του κλάδου των ταξί για δικαιοσύνη, ισονομία και σωστή ρύθμιση στον τομέα των μεταφορών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι η πράξη που συντάσσεται από τους αξιωματικούς της δημοτικής αστυνομίας είναι επαρκής για να προχωρήσει στην άμεση κατάσχεση των ενοικιαζόμενων οχημάτων που παρανομούν, χωρίς να απαιτείται πρόσθετη διοικητική διαδικασία. Η απόφαση αυτή υπογραμμίζει ότι η εν λόγω πρακτική δεν αποτελεί αυθαίρετο ντε φάκτο μέτρο», αλλά έναρξη διαδικασίας επιβολής κυρώσεων, η οποία υιοθετείται από την αρμόδια διοίκηση για τη διασφάλιση της τήρησης του νόμου.

Σε απάντηση στις ανησυχίες σχετικά με πιθανές διακρίσεις σε βάρος των ενοικιαζόμενων σε σύγκριση με τα ταξί, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν υπάρχει τέτοια διάκριση. Αυτό οφείλεται στις ουσιαστικές διαφορές στη νομική φύση των δύο υπηρεσιών, με τα ταξί να αποτελούν υπηρεσία δημοσίου συμφέροντος που υπόκειται σε αυστηρές ρυθμίσεις, ενώ τα ενοικιαζόμενα είναι επιχειρηματικές δραστηριότητες που απαιτούν προηγούμενη προκράτηση. Επιπλέον, το μέτρο της κατάσχεσης αποτελεί αναλογική απάντηση για την προστασία της ανταγωνιστικής ισορροπίας και της βασικής διαφοράς στην απαιτούμενη προσυμβατική σύμβαση για τα ενοικιαζόμενα.

Στο ερώτημα αν η ανάγκη καταβολής προστίμου για την άρση της ακινησίας των ενοικιαζόμενων παραβιάζει το δικαίωμα στο τεκμήριο αθωότητας, το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το θεμελιώδες αυτό δικαίωμα δεν παραβιάζεται.

Η ακινησία των οχημάτων έχει καθιερωθεί ως προληπτικό και όχι τιμωρητικό μέτρο, το οποίο επιτρέπει την άσκηση του δικαιώματος υπεράσπισης και της δέουσας διαδικασίας, διατηρώντας την ακεραιότητα του νομικού και διοικητικού συστήματος.

Αυτή η δικαστική απόφαση αποτελεί απόδειξη της ισχύος του νομικού πλαισίου της Ισπανίας και της προσήλωσης της κοινωνίας μας στη δικαιοσύνη και την αμεροληψία. Το Taxi Project 2.0 και η Asociación Élite Taxi Sevilla ευχαρίστησαν όλα τα μέλη, τους συνεργάτες και τους πολίτες για την αμέριστη υποστήριξή τους σε αυτή τη δικαστική νίκη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *