Σκωτία: Mετωπική σύγκρουση ταξιτζήδων και διοίκησης του αεροδρομίου του Αμπερντίν για την αύξηση της χρέωσης των επιβατών
Δεκάδες οδηγοί ταξί που εδρεύουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Αμπερντίν αρνούνται να εργαστούν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη νέα χρέωση των 7 λιρών για τους επιβάτες, αφού οι συνομιλίες με τη διοίκηση του αεροδρομίου ήταν άκαρπες.
Οι οδηγοί, οι οποίοι είναι αυτοαπασχολούμενοι, καταβάλλουν περίπου 200 λίρες την εβδομάδα για να αποκτήσουν πρόσβαση στην πιάτσα του αεροδρομίου, με επιπλέον χρέωση 5 λιρών για όλους τους πελάτες. Η διοίκηση του αεροδρομίου, ωστόσο, αύξησε αυτή τη χρέωση, η οποία προστίθεται στο ταξίμετρο, στις 7 λίρες.
Ο οδηγός ταξί Γκας ΜακΝτόναλντ δήλωσε στο BBC Scotland: «Πιστεύουμε ότι είναι εκβιαστικό. Αισθανόμαστε ότι το αεροδρόμιο αντιμετωπίζει τους οδηγούς ταξί ως εισπράκτορες. Οι άνθρωποι που φτάνουν στο αεροδρόμιο μπαίνουν στο αυτοκίνητό μου και εγώ λέω “α, παρεμπιπτόντως, το αεροδρόμιο θα ήθελε άλλες 7 λίρες, παρακαλώ”. Απλά δεν είναι σωστό. Θέλουμε να δούμε την προσαύξηση να καταργείται εντελώς. Πληρώνουμε ευχαρίστως το αεροδρόμιο για το προνόμιο της παραλαβής, είναι επιλογή μας. Αλλά ξέρουμε πώς θα πάει από εδώ και πέρα. Οι χρεώσεις θα αυξάνονται συνεχώς».
Στη διαμάχη εμπλέκονται περίπου 60 οδηγοί ταξί, οι οποίοι πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο τη Δευτέρα. Η ένωση Unite, η οποία εκπροσωπεί περίπου 45 από αυτούς, ανακοίνωσε ότι τα μέλη της δεν θα παρέχουν υπηρεσίες στο αεροδρόμιο για «όσο χρειαστεί». Ο πρόεδρος της ένωσης, Βικ Φρέιζερ, δήλωσε: «Οι οδηγοί ταξί είναι πραγματικά απογοητευμένοι που το αεροδρόμιο δεν ενστερνίζεται τις ανησυχίες τους και αυτό θα έχει αντίκτυπο στους πελάτες. Είμαστε διαθέσιμοι και πρόθυμοι να εργαστούμε, αλλά το αεροδρόμιο μας εμποδίζει να το κάνουμε. Ζητάμε λοιπόν από το κοινό να καταγγείλει την αιτία για τη μη διαθεσιμότητα της υπηρεσίας ταξί».
Η διοίκηση του αεροδρομίου ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Έχουμε καταρτίσει σχέδια για να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στην εξυπηρέτηση των πελατών. Εκτιμούμε την υπομονή των πελατών μας σε κάθε περίσταση όπου παρατηρείται μεγαλύτερος χρόνος αναμονής από τον κανονικό».