Ιταλία: Kαθολική η συμμετοχή των οδηγών ταξί στην απεργία, καπνογόνα και συνθήματα κατά της Uber στη Ρώμη
Η εύρεση ταξί ήταν αδύνατη σήμερα στην Ιταλία, καθώς οι ενώσεις του κλάδου «κάθε χρώματος και προσανατολισμού», όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, πραγματοποιούν απεργία από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Η απεργία προκηρύχθηκε από τις ενώσεις Unica CGIL, Fast, Ugl, Uti, Tam, Claai Unione Artigiani, Satam, Orsa, Uritaxi, Atlt, Ati Taxi, Sitan Atn, Usb Taxi, Unimpresa, Federtaxi Cisal και είναι η μαζικότερη εδώ και δύο χρόνια.
«Η συμμετοχή στην εθνική απεργία των ταξί είναι σχεδόν καθολική σε όλη την Ιταλία. Είναι πρακτικά αδύνατο να βρει κανείς ταξί», δήλωσαν τα συνδικάτα στο πρακτορείο ANSA. Οι μόνες υπηρεσίες που παρέχονται είναι εκείνες που προβλέπονται από τον νόμο.
Παράλληλα, τα συνδικάτα πραγματοποιούν διαμαρτυρία στη Ρώμη, στην πλατεία Σαν Σιλβέστρο, από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ., με την παρουσία αντιπροσωπειών από όλη την Ιταλία. Διαμαρτυρίες προγραμματίζονται επίσης και σε άλλες πόλεις. Οι διαδηλωτές πορεύονται με αναμμένα καπνογόνα και φωνάζουν συνθήματα κατά της Uber.
Οι οδηγοί ταξί πιέζουν την κυβέρνηση να εγκρίνει τα διατάγματα εφαρμογής του νόμου-πλαισίου του κλάδου και ενάντια σε αυτό που αποκαλούν “παράνομη χρήση αδειών” για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγούς .
Τα ταξί ακινητοποιήθηκαν προκειμένου οι οδηγοί τους «να αντιταχθούν στην παράνομη κυκλοφορία των ενοικιαζόμενων οχημάτων και να διαφυλάξουν την αυτονομία και την ανεξαρτησία τους από τη δουλεία των αλγορίθμων και των πολυεθνικών». Στο στόχαστρο η αύξηση των αδειών που αποφασίστηκε σε διάφορες πόλεις, αρχής γενομένης από τη Ρώμη, το Μιλάνο και τη Φλωρεντία, αλλά και ο ανταγωνισμός με τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγούς, ιδίως εκείνα που μπορούν να κλειστούν μέσω της Uber.
Αυτό που ανησυχεί τον κλάδο είναι κυρίως η είσοδος των πολυεθνικών και των αλγορίθμων στον τομέα. «Όποιος μπαίνει σε ταξί», τονίζει ο εθνικός συντονιστής της Unica Taxi Filt CGIL, Νίκολα Ντι Τζάκομπε, «γνωρίζει ότι το κόμιστρο καθορίζεται από ένα ταξίμετρο, το οποίο εφαρμόζει τιμές που θεσπίζονται από τις αρμόδιες αρχές και όχι από έναν αλγόριθμο. Δεν θέλουμε να παραδώσουμε τους χρήστες σε μια ψεύτικη αγορά που κυριαρχείται από λίγους πολυεθνικούς παίκτες, με τιμές αντί για κόμιστρα». Κατά τον ίδιο, προκειμένου να βελτιωθεί η διαθεσιμότητα των ταξί θα αρκούσε η εφαρμογή των υφιστάμενων νόμων, που «πάντα επέτρεπαν στις διοικήσεις να εκδίδουν νέες άδειες».
Και πάνω απ’ όλα, επισημαίνει, «η επίθεση στα ταξί είναι μια επίθεση στην εργασία, με στόχο τη δημιουργία ψεύτικων αυτοαπασχολούμενων, από τους οποίους οι πολυεθνικές μπορούν να κερδίσουν παχυλές προμήθειες, αφήνοντάς τους με έξοδα και αβεβαιότητες. Είμαστε αντίθετοι στη λεγόμενη ουμπεροποίηση της εργασίας, η οποία έχει ήδη καταγγελθεί πολλές φορές από τη Δικαιοσύνη, που κάνει λόγο ακόμη και για “δουλεία”. Είμαστε ενάντια στη ρητορική της νεωτερικότητας και του ανταγωνισμού, που το μόνο που κάνει είναι να συγκαλύπτει την εκμετάλλευση και την επισφάλεια».