Χάγη: Οι οδηγοί ταξί καταγγέλλουν αθέμιτο ανταγωνισμό από τις πλατφόρμες και ζητούν ελέγχους και κυρώσεις

Ο κλάδος των ταξί στην έδρα της ολλανδικής κυβέρνησης, τη Χάγη, απαιτεί ο δήμος να διενεργήσει αυστηρότερους ελέγχους στους οδηγούς που μεταφέρουν επιβάτες χωρίς την απαραίτητη άδεια. Οι αδειοδοτημένοι οδηγοί ταξί βλέπουν ότι οι ανταγωνιστές -συχνά οχήματα πλατφορμών- εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τις πιάτσες ταξί χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά λειτουργίας. «Ελάχιστοι ή μηδενικοί έλεγχοι γίνονται πλέον και πολλοί τίμια εργαζόμενοι οδηγοί ταξί πλήττονται», αναφέρουν εκπρόσωποι του κλάδου. Ο δήμος έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να ξεκινήσει συζητήσεις με τους οδηγούς ταξί της πόλης, οι οποίοι αναμένουν εδώ και πολύ καιρό μια οργανωμένη συνάντηση.

Τα προβλήματα της Χάγης δεν είναι μοναδικά. Εμφανίζονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ολλανδίας και σε πολλές άλλες πόλεις της Ευρώπης: Η αγορά των επιβατικών μεταφορών κατακλύζεται από (συχνά παράνομους) οδηγούς που οδηγούν για πλατφόρμες όπως η Uber και η Bolt. Οι επίσημοι έλεγχοι των ταξί και των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων ή των οχημάτων που λειτουργούν μέσω εφαρμογών (που επίσης χαρακτηρίζονται ως ταξί στην Ολλανδία) μειώνονται. Ταυτόχρονα, πολλές πόλεις στην Ευρώπη δεν διαθέτουν το πολιτικό πλαίσιο για να υποστηρίξουν τους νόμιμους οδηγούς ταξί στην πολιτική κινητικότητας και να τους προσφέρουν προστασία από τον παράνομο ανταγωνισμό.

Η απελευθέρωση του νόμου περί επιβατικών μεταφορών στην Ολλανδία, την 1η Ιανουαρίου 2001, επηρέασε κυρίως τους φορείς εκμετάλλευσης ταξί στις μεγάλες πόλεις: Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Χάγη και Ουτρέχτη. Από τη μια μέρα στην άλλη, έχασαν την επένδυσή τους, όταν οι άδειές τους -που μέχρι τότε διαπραγματεύονταν ως συνταξιοδοτική πρόνοια- έγιναν άχρηστες και νέες εταιρείες εισήλθαν στην αγορά με νέες παραχωρήσεις, λόγω των ελαστικών κανόνων αδειοδότησης.  Στο Άμστερνταμ, όπου κυριαρχούσε τότε η Taxi Centrale Amsterdam (TCA) με περίπου 1.400 ταξί, αυτό οδήγησε ήδη στις αρχές του 2000 σε διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και συγκεκριμένα κατά των αρμόδιων πολιτικών. Ακολούθησε ένας εκρηκτικός «πόλεμος των ταξί» κατά των νέων παρόχων (ιδίως του κέντρου ταξί Taxi Direkt). Οι έντονες -και σε κάποιες περιπτώσεις επιθετικές- αντιδράσεις του κλάδου τροφοδοτούν ακόμη και σήμερα άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες, ταινίες, βιβλία και πόντκαστ.

Για τις εταιρείες ταξί εκτός των ολλανδικών μητροπόλεων, ο νόμος δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα, επειδή οι δραστηριότητές τους αποτελούνταν κατά 85% από διαδρομές κοινωνικών υπηρεσιών, όπως οι μεταφορές ασθενών.

Η δημοσίευση ενός νέου βιβλίου για τον «πόλεμο των ταξί» (Taxikrieg), επανεκκινεί τη συζήτηση για το θέμα, το οποίο θα αναλυθεί σε μια βραδιά συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί στο Άμστερνταμ στα μέσα Ιουνίου. Βασικό ζητούμενο είναι η απαιτούμενη τροποποίηση της νομοθεσίας για τα ταξί, η οποία είναι υπερβολικά φιλελεύθερη. Το κύριο ερώτημα για μια νέα πολιτική για τα ταξί είναι: «Ποιος επιτρέπεται να οδηγεί ταξί στο Άμστερνταμ;».

Πριν από ακριβώς δέκα χρόνια, ο κόσμος των ταξί στο Άμστερνταμ, το Ρότερνταμ, την Ουτρέχτη και τη Χάγη αντιμετώπισε μια δραστική ρυθμιστική αναπροσαρμογή. Από εκείνη τη στιγμή, οι οδηγοί που δικαιούνταν να σταθμεύουν στις πιάτσες ταξί έπρεπε να είναι ενταγμένοι σε έναν εγκεκριμένο οργανισμό ταξί (TTO). Αυτός ο οργανισμός, που μοιάζει με κέντρο ταξί, είναι υπεύθυνος για τη συμπεριφορά των οδηγών του. Επιπλέον, οι οδηγοί πρέπει να πληρούν μια σειρά από απαιτήσεις για τη διασφάλιση της ποιότητας της υπηρεσίας, ενώ στη Χάγη καταβάλλουν και τέλος απόκτησης του σήματος Haager Taxi.

Στην πράξη, ωστόσο, παρατηρείται πλέον ότι όλο και περισσότεροι οδηγοί κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς να είναι ενταγμένοι σε έναν τέτοιο οργανισμό και χωρίς να διαθέτουν το σήμα ποιότητας. «Οι οδηγοί που δεν είναι συνδεδεμένοι με κάποιον ΤΤΟ κυκλοφορούν ατιμώρητοι και σταθμεύουν στις πιάτσες», καταγγέλλουν οι νομοταγείς συνάδελφοί τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, παρότι ο νόμος το απαγορεύει. Έτσι, οι οδηγοί που είναι συνδεδεμένοι με έναν ΤΤΟ χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο σύστημα και απαιτούν περισσότερους ελέγχους και κυρώσεις.

Οι οδηγοί καλούν τον δήμο της Χάγης να συζητήσει μαζί τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου δήλωσε ότι ο δήμος θέλει «ίσες συνθήκες ανταγωνισμού» για την αγορά ταξί και τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως η Bolt και η Uber. «Προκειμένου όμως να εναρμονιστούν οι κανονισμοί που διέπουν τη λειτουργία των δύο τομέων, ο νόμος πρέπει να τροποποιηθεί σε εθνικό επίπεδο. Κι αυτό μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια», τόνισε.

«Ήρθε η ώρα να δράσουμε, ο κλάδος των ταξί στη Χάγη θέλει να αλλάξει κάτι», ανέφερε το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ταξί Χάγης σε επείγουσα επιστολή προς τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο. «Τα τελευταία χρόνια έχουμε επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά μας για την προσέγγιση και την έλλειψη προτεραιότητας της πολιτικής στον κλάδο των ταξί. Δυστυχώς, έχουμε διαπιστώσει ότι ο δήμος δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματά μας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *