Ισπανία: Η κυβέρνηση απαγορεύει σε πλατφόρμες όπως η Uber ή η Cabify να αυξάνουν τις τιμές κατά τη διάρκεια καταστροφών όπως η πρόσφατη DANA

Οι δημόσιες υπηρεσίες, όπως τα ταξί, έχουν σταθερές τιμές: μια διαδρομή συγκεκριμένης διάρκειας και απόστασης κοστίζει πάντα το ίδιο. Αντίθετα, οι εφαρμογές για αυτοκίνητα με οδηγό -όπως η Uber, η Bolt ή η Cabify- λειτουργούν με δυναμικές τιμές, οι οποίες μειώνονται όταν τις χρησιμοποιούν λίγοι άνθρωποι και αυξάνονται όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση (σε ορισμένες συναυλίες στη Μαδρίτη, η Uber έχει χρεώσει ακόμη και πάνω από 100 ευρώ για διαδρομές που δεν θα κόστιζαν περισσότερο από 20 ευρώ με ταξί). Το Υπουργείο Καταναλωτικών Υποθέσεων ενέκρινε χθες, Πέμπτη, διάταγμα που τροποποιεί τη νομοθεσία για τους καταναλωτές και τους χρήστες, ώστε να απαγορεύει αυτές τις καταχρηστικές αυξήσεις των τιμών όταν αυξάνεται η ζήτηση σε καταστάσεις που μπορούν να χαρακτηριστούν ως έκτακτη ανάγκη πολιτικής προστασίας, όπως συνέβη με την DANA στη Βαλένθια.

Το διάταγμα ορίζει ότι οι εταιρείες που εξατομικεύουν αυτόματα τις τιμές -δηλαδή αυτές που έχουν δυναμικά τιμολόγια  δεν θα τις αυξάνουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή καταστροφής. Η τροποποίηση αναφέρεται σε περιπτώσεις όπου η τιμή μιας εμπορικής προσφοράς δεν μπορεί να καθοριστεί επακριβώς λόγω της φύσης της υπηρεσίας ή του προϊόντος. Πρόκειται για περιπτώσεις όπου οι τιμές προσαρμόζονται με αυτοματοποιημένο τρόπο, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, κατά τη μίσθωση οχημάτων ή τη διαδικτυακή ενοικίαση καταλύματος.

Παρόλο που το διάταγμα δεν αναφέρει κάποια συγκεκριμένη εταιρεία -και οι εταιρείες συνήθως δεν μιλούν ούτε για την εσωτερική τους λειτουργία- πολλές εφαρμογές της οικονομίας της πλατφόρμας, όπως η Glovo, εφαρμόζουν τις ίδιες δυναμικές τιμές. Το ίδιο ισχύει και για ιστοσελίδες όπως η Amazon ή η Booking, αλλά και για εκείνες των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών (τα εισιτήρια ανεβαίνουν αν πολλοί άνθρωποι αναζητούν την ίδια πτήση ταυτόχρονα). Αν και ορισμένες πηγές περιλαμβάνουν την Airbnb σε αυτή την ομάδα, η εταιρεία το αρνείται: «Δεν καθορίζουμε δυναμικά τις τιμές, οι οικοδεσπότες είναι αυτοί που αποφασίζουν πάντα την τιμή του καταλύματος που διαφημίζουν», αναφέρει εκπρόσωπος.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι διακυμάνσεις των τιμών σε περίοδο υψηλής ζήτησης μπορούν να πλαισιωθούν από την ελεύθερη αγορά, αλλά σε ακραίες καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στους πιο ευάλωτους. Η κανονιστική αλλαγή καθόρισε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αυξήσεις στην τελική τιμή πώλησης σε «περιστάσεις επείγοντος, κινδύνου ή ανάγκης για τον καταναλωτή», όπως αναφέρεται λεπτομερώς στο κείμενο, αναφερόμενη σε κάθε κατάσταση που μπορεί να χαρακτηριστεί ως έκτακτη ανάγκη, σύμφωνα με τους όρους που ρυθμίζονται στο νόμο για το Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας. 

«Προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε βασικά αγαθά ή υπηρεσίες σε μια τέτοια κατάσταση, είναι απαραίτητο να αποτραπούν πιθανές καταχρηστικές αυξήσεις των τιμών με την εξατομίκευση των τιμών που καθιστούν δύσκολη ή αδύνατη την πρόσβαση σε αυτά», διευκρίνισαν πηγές του υπουργείου. «Με άλλα λόγια, αυτή η εξατομίκευση των τιμών δεν μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις της τελικής τιμής πώλησης όταν υπάρχει αύξηση της ζήτησης σε πλαίσια επείγοντος, κινδύνου ή ανάγκης για τον καταναλωτή». Το ίδιο το υπουργείο, σε συνεργασία με τις αρχές καταναλωτών των αυτόνομων κοινοτήτων, θα είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση των τιμών αυτού του είδους των εφαρμογών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *