Γαλλία: Οι οδηγοί ταξί διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης για τις ιατρικές διαδρομές

Χιλιάδες οδηγοί ταξί διαδήλωσαν χθες σε όλη τη Γαλλία κατά του νέου νόμου για τη χρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος αφορά και τις επιδοτούμενες μεταφορές  ασθενών.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Ταξί (UNT), Ραχίντ Μπουντζεμά δήλωσε χθες το απόγευμα ότι οι εκπρόσωποι του κλάδου κλήθηκαν σε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας στις 12 Ιανουαρίου.

Οι οδηγοί ταξί απέκλεισαν τους κεντρικούς δρόμους στο Παρίσι, τη Μασσαλία, την Τουλούζη, τη Λιλ και το Μπορντό. Στο κέντρο του Παρισιού τα ταξί πραγματοποίησαν αργή πορεία προς το Υπουργείο Υγείας, αποκλείοντας τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Στην Τουλούζη, οι οδηγοί ταξί απέκλεισαν την κυκλοφορία γύρω από το αεροδρόμιο, όπου θα προσγειωνόταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε ο Πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν.

Οι οδηγοί ταξί αντιτίθενται σε ένα άρθρο στον προϋπολογισμό της Κοινωνικής Ασφάλισης για το 2024, που εγκρίθηκε από τη Βουλή στις 4 Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση προτείνει οι ασθενείς να δέχονται κοινή ιατρική μεταφορά με άλλους ασθενείς, μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας.

«Η κοινή μεταφορά υφίσταται ήδη. Αλλά ο ασθενής πρέπει να το αποδεχτεί και η διαδρομή θα πρέπει να είναι βολική, χωρίς παρακάμψεις, χωρίς υπερβολική αναμονή», διευκρίνισε ο Μπουντζεμά.

Οι διαδρομές με ασθενοφόρο ή ταξί επιδοτούνται εάν σχετίζονται με νοσηλεία, μακροχρόνια ασθένεια, εργατικό ατύχημα ή εάν αφορούν ταξίδι άνω των 150 χιλιομέτρων. Αυτές οι μεταφορές επιδοτήθηκαν με 5,5 δισ. ευρώ το 2022 και κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιήθηκαν 65 εκατομμύρια ταξίδια μόνο με ταξί και ελαφρά ιατρικά οχήματα. Πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι η μείωση του κόστους για την παροχή αυτής της υπηρεσίας κατά 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, μεταξύ 2025 και 2027.

Σχεδόν το 15% των διαδρομών είναι ήδη κοινόχρηστες, αλλά η άρνηση των ασθενών παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο. Χωρίς έγκυρο ιατρικό λόγο άρνησης, οι ασθενείς δεν θα δικαιούνται πλέον επιδότηση και θα πρέπει να προκαταβάλλουν το κόστος. Στις αγροτικές περιοχές, ωστόσο, οι ιατρικές μεταφορές αντιπροσωπεύουν έως και το 90% του κύκλου εργασιών των επαγγελματιών, σύμφωνα με την Ένωση Επαγγελματιών Ταξί.

«Δεν μπορούμε να κρατάμε τους πελάτες μας σε αναμονή στο τέλος μιας επίσκεψης ή θεραπείας, για άγνωστο χρονικό διάστημα», τονίζει η Εμανουέλ Κορντιέ, από την Εθνική Ομοσπονδία Ταξί (FNDT). «Η πολιτεία κρύβεται πίσω από τα στοιχεία, αλλά με την ιατρική ερημοποίηση και τη συγχώνευση δομών υγείας διανύουμε όλο και περισσότερα χιλιόμετρα», καταγγέλλει.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *