E.E.: Συμφωνία για την οδηγία των εργαζομένων στις πλατφόρμες.  Η Uber δεν έγραψε τον δικό της νόμο στην Ευρώπη

Μετά από μια μακρά νύχτα διαπραγματεύσεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την οδηγία για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες.

Αν και η συμφωνία απέχει πολύ από τις φιλόδοξες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις πλατφόρμες – οδηγών, διανομέων και άλλων ειδικοτήτων.

Η σημερινή συμφωνία είναι το αποτέλεσμα τεσσάρων ετών αγώνα των εργαζομένων και μιας κοινοβουλευτικής μάχης με επικεφαλής τη Γαλλίδα ευρωβουλευτή της Αριστεράς Λέιλα Σαΐμπι (France Insoumise).

«Μέχρι την τελευταία στιγμή, τα λόμπι της Uber και της Deliveroo εργάζονταν παρασκηνιακά για να σαμποτάρουν αυτή την οδηγία. Θα ήθελα αυτή η συμφωνία να είναι πιο φιλόδοξη, αλλά αντέξαμε, η Uber δεν έγραψε τον δικό της νόμο στην Ευρώπη», δήλωσε η Σαΐμπι.

Οι τελικές πολιτικές συζητήσεις περιστράφηκαν κυρίως γύρω από το ακανθώδες ζήτημα του εργασιακού καθεστώτος των εργαζομένων για πλατφόρμες όπως η Uber, η Deliveroo ή η Glovo. Καθώς πολλοί καταχρηστικά κατατάσσονται ως αυτοαπασχολούμενοι, αυτό σημαίνει ότι δεν απολαμβάνουν βασικά δικαιώματα που θα έπρεπε να δικαιούνται.

Σύμφωνα με την πρωινή συμφωνία, οι ψηφιακές πλατφόρμες θα έχουν το βάρος της απόδειξης ότι όσοι εργάζονται γι’ αυτές δεν είναι μισθωτοί. Η ανατροπή αυτή αποτελεί σημαντική νίκη για τους εργαζόμενους, καθώς τοποθετεί το βάρος εκεί που ανήκει: στο μέλλον θα εναπόκειται στην εκάστοτε πλατφόρμα να παρέχει αποδείξεις ότι ο εργαζόμενος είναι ανεξάρτητος.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης σημαντικές διατάξεις σχετικά με τα συλλογικά δικαιώματα. Μόλις ένας εργαζόμενος της πλατφόρμας επαναπροσδιοριστεί ως μισθωτός, οι εθνικές αρχές θα έχουν την υποχρέωση να διασφαλίσουν ότι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στην πλατφόρμα δεν είναι επίσης ψευδώς αυτοαπασχολούμενοι. Αυτό ανοίγει την πόρτα στο καθεστώς του μισθωτού -άδεια μετ’ αποδοχών, συνταξιοδότηση, κοινωνική ασφάλιση κ.λπ.- για εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ευρώπη.

Το συμφωνηθέν κείμενο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα τόσο από το Κοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο για να τεθεί σε ισχύ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *