Γερμανία: Δικαστική απόφαση επικυρώνει την απαγόρευση δραστηριότητας ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων χωρίς έδρα εταιρείας

Το Διοικητικό Δικαστήριο του Βερολίνου αποφάσισε αυτό που θα έπρεπε στην πραγματικότητα να είναι αυτονόητο για κάθε ειδικευμένο μεταφορέα: καμία δραστηριότητα ενοικίασης αυτοκινήτων δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς έδρα εταιρείας.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του δικαστηρίου, ο προσφεύγων ήταν κάτοχος άδειας που είχε χορηγηθεί από το Κρατικό Γραφείο Πολιτικών και Ρυθμιστικών Υποθέσεων για περιστασιακή κυκλοφορία με συνολικά δέκα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής, στη διεύθυνση που είχε δηλώσει ο αιτών δεν βρέθηκαν ούτε γραφεία ούτε αποκλειστικές θέσεις στάθμευσης για τα οχήματα, με αποτέλεσμα η Αρχή να ανακαλέσει άμεσα τις άδειες.

Η έφεση του επιχειρηματία απορρίφθηκε από το διοικητικό δικαστήριο με απόφαση της 25.03.2024, το οποίο έκρινε ότι η Αρχή ορθώς καταλόγισε στον αιτούντα έλλειψη αξιοπιστίας, διότι είχε παραβιάσει μια βασική απαίτηση της κυκλοφορίας των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, δηλαδή την υποχρέωση επιστροφής στην έδρα της εταιρείας. Το βασικό χαρακτηριστικό της κυκλοφορίας ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων είναι ότι οι παραγγελίες δεν μπορούν να γίνονται δεκτές σε οποιοδήποτε σημείο, αλλά μόνο στην έδρα της επιχείρησης. Συνεπώς, τα οχήματα πρέπει να επιστρέφουν σε αυτήν μετά την ολοκλήρωση κάθε παραγγελίας.

Η ίδρυση και διατήρηση της έδρας της εταιρείας που καθορίζεται και προσδιορίζεται στο πιστοποιητικό έγκρισης αποτελεί -επομένως- προϋπόθεση για την εκπλήρωση της υποχρέωσης επιστροφής. Η υποχρέωση επιστροφής δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά θα πρέπει να αποτρέπει αποτελεσματικά την παροχή ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων με τρόπο που να μοιάζει με υπηρεσία ταξί σε δημόσιους δρόμους και πιάτσες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *