Αργεντινή: Έλεγχοι στα γραφεία της Uber στο Μπουένος Άιρες αποκάλυψαν ότι πρόκειται για εταιρεία-φάντασμα

Μέλη της Ομοσπονδίας Oδηγών Ενοικιαζόμενων Οχημάτων της Αργεντινής (Farem) πραγματοποίησαν ελέγχους στα γραφεία της Uber στο Μπουένος Άιρες και έλαβαν μια απροσδόκητη απάντηση από τον νομικό της εκπρόσωπο: ότι η εταιρεία δεν υφίσταται. Δεν έχει καταγράψει δραστηριότητα στη χώρα, δεν έχει υπαλλήλους, δεν έχει γραφεία, ούτε εμπορικά ή εργασιακά βιβλία. Ούτε υπαλλήλους οδηγούς, ούτε οχήματα. Δεν πραγματοποιεί καν μεταφορές επιβατών, διατείνεται η εταιρεία. Αυτή η παραδοχή αποτελεί απόδειξη ότι η Uber είναι μια εταιρεία-φάντασμα που βρίσκεται παράνομα στη χώρα, χωρίς να διαθέτει αριθμό φορολογικού μητρώου προκειμένου να καταβάλλει φόρους και εισφορές.

Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν σε δύο κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας, τα οποία η Uber δηλώνει ως έδρα της. Τα μέλη της ομοσπονδίας υποδέχθηκαν υπάλληλοι της εταιρείας από τους οποίους ζητήθηκαν, οι συμβάσεις των οδηγών, το βιβλίο μισθοδοσίας, το βιβλίο ΦΠΑ, οι αποδείξεις περιουσιακών στοιχείων, η απόδειξη πληρωμής των εισφορών, τα λογιστικά βιβλία, τα έντυπα προσωπικού, οι εγγραφές και τα πιστοποιητικά πληρωμής των φόρων. Ωστόσο, το εύρημα ήταν εκπληκτικό. Τίποτα από όλα αυτά δεν υπήρχε.

Η ομολογία -και απόδειξη της παράνομης παρουσίας της Uber στην Αργεντινή- αποτυπώθηκε σε δύο επιστολές με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου 2023 που υπογράφει ο νομικός εκπρόσωπος της εταιρείας Χοσέ Μαρία Γιουντίσε, ο οποίος απάντησε στο αίτημα της Farem για παράδοση των ζητούμενων εγγράφων: «Η Uber International είναι μια αλλοδαπή εταιρεία που δεν έχει καταγράψει δραστηριότητα στη χώρα. Δεν έχει υπαλλήλους, δεν έχει γραφεία, δεν έχει εμπορικά βιβλία. Ξεκίνησε τη διαδικασία ίδρυσης μιας εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, αλλά τελικά δεν προχώρησε, οπότε δεν έχει ξεκινήσει δραστηριότητες στην Αργεντινή».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της Uber δήλωσε ότι τα ζητούμενα έγγραφα δεν υπάρχουν επειδή η εταιρεία «δεν έχει εγγραφεί ως εργοδότης, δεν έχει λογιστικά βιβλία, δεν έχει σύμβαση τοποθεσίας, δεν έχει έσοδα, δεν έχει λεπτομερή στοιχεία του εγκεκριμένου στόλου αυτοκινήτων, ούτε συμβάσεις μισθοδοσίας των ιδιοκτητών οχημάτων». Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια εταιρεία-φάντασμα.

Η ομοσπονδία καταγγέλλει ότι η Uber δεν εκδίδει τα νόμιμα παραστατικά για τις υπηρεσίες της επειδή δεν διαθέτει καν αριθμό φορολογικού μητρώου, όπως και οι οδηγοί της, γεγονός που αποτελεί παραβίαση του νόμου για τις επιβατικές μεταφορές. Και προσθέτει ότι δεν εγγράφει τους εξαρτημένους εργαζομένους της, δεν ελέγχει τις φορολογικές και συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις των συνεργαζομένων οδηγών της, καθώς και ότι δεν συμμορφώνεται με τον νόμο περί επιβατικών μεταφορών, επειδή οι οδηγοί της δεν διαθέτουν επαγγελματική άδεια, πιστοποιητικά ποινικού μητρώου ή ειδική ασφάλιση δραστηριότητας. Παραβιάζει, έτσι, τον νόμο περί συμβάσεων εργασίας και τη συλλογική σύμβαση εργασίας των οδηγών ενοικιαζόμενων, η οποία ρυθμίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των φυσικών προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες μέσω εφαρμογών και την εργασία εν γένει των οδηγών.

«Πρόκειται για εταιρεία-φάντασμα, λόγω της παρανομίας και της έλλειψης προστασίας των επιβατών της, με μη αδειοδοτημένα αυτοκίνητα, με οδηγούς που δεν έχουν επαγγελματική άδεια οδήγησης και ουσιαστικά χωρίς ασφάλιση για τη μεταφορά ανθρώπων», δήλωσε ο νομικός σύμβουλος της ομοσπονδίας. «Η εταιρεία αυτή, που επαίρεται το μέγεθός της, τον αριθμό των χρηστών και το εισόδημα των οδηγών της, καρπώνεται εκατομμύρια από εργατική εισφοροδιαφυγή», πρόσθεσε.

Οι καταγγελίες της Farem κατά της Uber για παράνομη λειτουργία και έλλειψη αριθμού φορολογικού μητρώου δεν είναι καινούργιες. Έχουν ήδη κατατεθεί σε δημόσιους φορείς, δήμους, επαρχιακά δικαστήρια και στην Ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη. Και έχουν ήδη εκδοθεί καταδικαστικές αποφάσεις για την παράνομη λειτουργία της, ενώ αρκετοί δήμοι εξέδωσαν ρυθμιστικά διατάγματα  προκειμένου να πατάξουν την παράνομη δραστηριότητα της εταιρείας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *