Πολωνία: Yποχρεωτική η εγχώρια άδεια οδήγησης για τους οδηγούς των πλατφορμών από τον Ιούνιο

Από τον Ιούνιο, οι οδηγοί που εργάζονται για πλατφόρμες κινητικότητας -όπως η Uber ή η Bolt- στην Πολωνία θα πρέπει, βάσει νόμου, να είναι κάτοχοι πολωνικής άδειας οδήγησης. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας για τους χρήστες.

Οι νέοι κανονισμοί, οι οποίοι εγκρίθηκαν πέρυσι και θα τεθούν σε ισχύ στις 17 Ιουνίου, τροποποίησαν τον νόμο για τις οδικές μεταφορές, ώστε όχι μόνο να απαιτείται από τους οδηγούς αυτούς να κατέχουν πολωνική άδεια, αλλά και να τους επιτρέπεται να υποβάλουν αίτηση αδείας μόνο εφόσον έχουν διαμείνει στην Πολωνία για 185 ημέρες.

«Στόχος είναι να αυξηθεί η ασφάλεια των μεταφερόμενων ατόμων, καθώς και να αποτραπεί η παροχή υπηρεσιών μεταφοράς από οδηγούς που δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την εκτέλεση εμπορικών μεταφορών επιβατών με επιβατικά αυτοκίνητα και ταξί», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Υποδομών. Ήδη καταγράφεται δεκαπλασιασμός του αριθμού των αιτήσεων για την ανταλλαγή ξένων αδειών με εγχώριες.

Η Uber, που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς στην Πολωνία, επέκρινε τα νέα μέτρα στο σύνολό τους, προειδοποιώντας ότι το μέτρο θα οδηγήσει σε μεγαλύτερους χρόνους αναμονής και υψηλότερες τιμές. «Οι αλλαγές θα μπορούσαν να ακρωτηριάσουν την αγορά μειώνοντας σημαντικά τη διαθεσιμότητα των διαδρομών και αυξάνοντας σημαντικά το κόστος τους», δήλωσε ο Μαρσίν Μοζιρόγκ, διευθυντής της Uber για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. «Εκτιμούμε ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια έξοδο 15% έως 30% των οδηγών», πρόσθεσε ο Μίκαλ Κονοβρόκι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας για την Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη, στην εφημερίδα Dziennik Gazeta Prawna. Η εφημερίδα αναφέρει ότι η TOR, εταιρεία συμβούλων που ειδικεύεται στις μεταφορές, προβλέπει ότι ο αριθμός των οδηγών πλατφορμών θα μπορούσε να μειωθεί κατά 10% σε ολόκληρη την Πολωνία και κατά 30% στη Βαρσοβία εξαιτίας των νέων μέτρων και εκτιμά ότι οι τιμές των ναύλων θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και 50%.

Σύμφωνα με έρευνα της FreeNow, το 50% των αλλοδαπών οδηγών πήρε τη δουλειά αμέσως μετά την άφιξή του στην Πολωνία. Περισσότερο από το 30% του συνόλου μετακινήθηκε λόγω του πολέμου ή της πολιτικής κατάστασης στη χώρα καταγωγής τους.

Τα τελευταία χρόνια η Πολωνία αντιμετωπίζει πρωτοφανή επίπεδα μετανάστευσης, από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα έχει εκδώσει τις περισσότερες άδειες διαμονής σε μετανάστες από χώρες εκτός της Ε.Ε. από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος. Η πλειονότητα των αφίξεων αυτών -περίπου τα δύο τρίτα- προέρχονται από την Ουκρανία, ενώ μεγάλος αριθμός προέρχεται επίσης από τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, την Ινδία και τη Μολδαβία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *