Η Uber θέλει να λανσάρει την υπηρεσία Uber taxi στο Παρίσι. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τι συνέβη το 2014-2015 λέει η Εθνική Ένωση Ταξί.

Η Uber γεννήθηκε από την απογοήτευση δύο Αμερικανών επιχειρηματιών που προσπαθούσαν να βρουν ένα ταξί στο Παρίσι. Μια δεκαετία αργότερα η αμερικάνικη πολυεθνική κάνει θόρυβο για άλλη μια φορά στη γαλλική πρωτεύουσα, αυτή τη φορά προσεγγίζοντας τους οδηγούς ταξί.
«Εξετάζουμε την ενσωμάτωση των ταξί στην εφαρμογή Uber στο Παρίσι», δήλωσε η Uber στο Euronews Next. «Είμαστε πρόθυμοι να συν-κατασκευάσουμε με τον κλάδο ένα προϊόν που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ταξί και στις ανάγκες κινητικότητας των Παριζιάνων».
Η εταιρεία δεν το κάνει μόνο στο Παρίσι. Τους τελευταίους μήνες, η Uber έχει συνάψει συμφωνίες με εταιρείες ταξί σε όλο τον κόσμο για να τις εντάξει στην πλατφόρμα της, καθώς επιδιώκει να διευρύνει την ομάδα των οδηγών της και να μειώσει τον χρόνο αναμονής για τους χρήστες. Το επιχειρηματικό μοντέλο της Uber κρίθηκε παράνομο από το βρετανικό δικαστήριο, αναστατώνοντας την αγορά ridesharing του Λονδίνου. Προσφορές Uber taxi υπάρχουν ήδη σε Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία, Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία και πιο πρόσφατα στις Βρυξέλλες.
Τώρα αντιμετωπίζει το Παρίσι, το οποίο μπορεί κάλλιστα να είναι η δυσκολότερη ευρωπαϊκή πόλη για κατάκτηση. «Νομίζω ότι η Uber δεν συμπεριφέρθηκε καλά και μεγάλο μέρος του στόλου δεν το έχει ξεχάσει αυτό. Η πληγή δεν έχει επουλωθεί ακόμα» λέει ο Mouhssine Berrada ηγέτης του συνδικάτου ταξί του Παρισιού.
«Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τι συνέβη το 2014-2015 και το μνημειώδες πλήγμα που επέφερε το UberPop στη γαλλική αγορά ταξί», δήλωσε στο Euronews Next ο Mouhssine Berrada, ο οποίος ηγείται του παραρτήματος του Παρισιού της Εθνικής Ένωσης Ταξί της Γαλλίας.
Το UberPop ήταν μια υπηρεσία που βασιζόταν σε οδηγούς χωρίς εμπορικές άδειες – ουσιαστικά οποιοσδήποτε με αυτοκίνητο ήθελε να κερδίσει επιπλέον εισόδημα παραλαμβάνοντας επιβάτες μέσω της εφαρμογής – που δέχτηκε επίθεση από όλες τις πλευρές από ενώσεις ταξί και μπλοκαρίστηκε από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Στη Γαλλία, η υπηρεσία τελικά καταργήθηκε το 2015, αλλά οι εθνικοί κανόνες που καλύπτουν τον τρόπο λειτουργίας της Uber, ιδίως σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι οδηγοί αποκτούν επαγγελματική άδεια οδήγησης, διευκολύνθηκαν. Ένα βασικό παράπονο που έχουν τα ταξί κατά των ιδιωτικών υπηρεσιών ενοικίασης είναι ότι οι οδηγοί τους δεν χρειάζεται να αγοράσουν ή να νοικιάσουν μια δαπανηρή άδεια για να αρχίσουν να παραλαμβάνουν πελάτες και ότι αυτό ισοδυναμεί με αθέμιτο ανταγωνισμό. Ο Μπεράντα είπε ότι ένας από τους συναδέλφους του αυτοκτόνησε πρόσφατα για το χρέος που είχε συγκεντρώσει για να αποπληρώσει την άδεια ταξί των 240.000 ευρώ.
«Νομίζω ότι η Uber δεν συμπεριφέρθηκε καλά και μεγάλο μέρος του στόλου δεν το έχει ξεχάσει αυτό», είπε ο Berrada. «Η πληγή δεν έχει επουλωθεί ακόμα».

\"\"


Η Uber γνωρίζει καλά τα δύσκολα συναισθήματα
Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι αν και αυτά είναι κατανοητά, πάνω από 200 οδηγοί ταξί έχουν ήδη ενταχθεί στην πλατφόρμα στο Παρίσι, και δεκάδες χιλιάδες παγκοσμίως. Η εταιρεία αντιμετωπίζει έλλειψη οδηγών σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο για να απορροφήσει την υψηλή ζήτηση για διαδρομές μετά την πανδημία, καθώς οι ντόπιοι επιστρέφουν σε μια πιο κοινωνική ζωή και οι διεθνείς τουρίστες επιστρέφουν. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι η προσθήκη οδηγών ταξί στην εφαρμογή της θα δημιουργήσει μια μεγαλύτερη ομάδα οδηγών και θα μειώσει τους χρόνους αναμονής, ενώ οι οδηγοί ταξί θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να βρουν πελάτες.
Η Uber έχει θέσει στόχο να έχει κάθε οδηγό ταξί σε όλο τον κόσμο στην πλατφόρμα της μέχρι το 2025. Τον Μάρτιο, η Uber ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με τα εμβληματικά κίτρινα ταξί της Νέας Υόρκης. Η εφαρμογή έχει επίσης ενσωματώσει ταξί στην Κολομβία, τη Νότια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ. \”Όταν κοιτάξουμε τα επόμενα πέντε χρόνια, απλά δεν βλέπουμε έναν κόσμο στον οποίο τα ταξί και η Uber θα υπάρχουν χωριστά. Υπάρχουν πάρα πολλά να κερδίσουν και οι δύο πλευρές\”, δήλωσε τότε ο Andrew Macdonald, ανώτερος αντιπρόεδρος κινητικότητας της Uber.
Τον Μάιο, όταν η πλατφόρμα συνήψε συμφωνία με την IT Taxi, τη μεγαλύτερη υπηρεσία ραδιοταξί στην Ιταλία, ο διευθύνων σύμβουλος της Uber, Dara Khosrowshahi, την χαρακτήρισε «μια πραγματικά ιστορική συμφωνία», προσθέτοντας: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα ταξί και η Uber είναι καλύτερα μαζί».
Τα δώρα της Uber
Αλλά στη Γαλλία, πολλοί οδηγοί ταξί είναι καχύποπτοι για τα σχέδια της Uber και δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα να πάρει η Uber ένα κομμάτι από τα κέρδη τους. Ο Berrada, ο ηγέτης του συνδικάτου ταξί, είπε ότι η Uber πρόσφερε στους οδηγούς ταξί «έναν έως δύο μήνες» δωρεάν να ενταχθούν στην πλατφόρμα της πριν ξεκινήσει μια προμήθεια για τις διαδρομές μέσω της εφαρμογής.
Σε ορισμένα μέρη, η Uber χρεώνει τον οδηγό ταξί για κάθε διαδρομή που γίνεται κράτηση μέσω της εφαρμογής ένα πάγιο τέλος περίπου 2,50 ευρώ. Σε άλλες, η Uber παίρνει μεταβλητή προμήθεια. Στην Ισπανία, όπου η Uber ξεκίνησε επίσης πρόσφατα να καταχωρεί οδηγούς ταξί, η πλατφόρμα παίρνει προμήθεια 12% σε κάθε διαδρομή, η οποία είναι χαμηλότερη από την προμήθεια 20-25% που πληρώνει ένας οδηγός UberX.
Περπατώντας προσεκτικά
Η εταιρεία τονίζει ότι δεν επιβάλλει ποτέ καμία αποκλειστικότητα σε όσους θέλουν να εγγραφούν στην πλατφόρμα και ότι οι οδηγοί παραμένουν εντελώς ελεύθεροι να συνεργάζονται με άλλες εφαρμογές. Τονίζει ότι προσφέρει αναρρωτική άδεια και άλλα προνόμια, αλλά επίσης εγγυάται ότι οι οδηγοί θα παραμείνουν πάντα ανεξάρτητοι αυτοαπασχολούμενοι και θα απολαμβάνουν την ευελιξία τους.
«Αυτό που ακούμε από τους οδηγούς ταξί που εργάζονται τώρα στην πλατφόρμα της Uber είναι ωφέλιμο, έχουν πρόσβαση σε περισσότερους πελάτες, αξιοποιούν καλύτερα τον χρόνο τους, αλλά έχουν και μια πρόσθετη πηγή εσόδων», είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας. Μέχρι στιγμής, στη Γαλλία, η Uber έχει προσεγγίσει μόνο οδηγούς ταξί στην πρωτεύουσα. Είναι μια βασική αγορά. Τα 20.000 ταξί στο Παρίσι αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του συνολικού στόλου της χώρας.
«Αν καταφέρουν να κατακτήσουν το Παρίσι, θα έχουν κατακτήσει τη Γαλλία», είπε ο Berrada.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...