Η HMRC (Βρετανική Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων) κυνηγά 4.000 οδηγούς που εργάζονται για εφαρμογές για απλήρωτους φόρους

Η HMRC (Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων & Τελωνείων) ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα στείλει επιστολή σε περίπου 4.000 οδηγούς που έχουν εργαστεί μέσω εφαρμογών όπως οι Uber, Ola και Bolt, για τους οποίους υποπτεύεται ότι μπορεί να μην έχουν δηλώσει όλο το εισόδημά τους. Από τον Απρίλιο, η βρετανική κυβέρνηση έχει προβεί σε πρόσθετους φορολογικούς ελέγχους στις αιτήσεις ανανέωσης αδειών οδηγών για ενοικιαζόμενα οχήματα , μια διαδικασία που όλοι οι οδηγοί περνούν κάθε τρία χρόνια.
Ο Steve McNamara, γενικός γραμματέας της Ένωσης Αδειοδοτημένων Οδηγών Ταξί, είπε ότι οι ιδιώτες οδηγοί που δεν είχαν πληρώσει τους φόρους τους, τώρα ανακαλύπτονται καθώς προσπαθούν να ανανεώσουν την άδειά τους χωρίς κωδικό HMRC. Είπε ότι «πολλοί» ιδιώτες οδηγοί, οι περισσότεροι από τους οποίους λειτουργούν μέσω της εφαρμογής Uber, δεν έχουν πληρώσει το σωστό ποσό φόρου και αναμένει ότι θα υπάρξουν «δεκάδες χιλιάδες ακόμη» τα επόμενα δυόμισι χρόνια καθώς ανανεώνονται οι άδειες.
Η HMRC είπε ότι οι φόροι που λείπουν ήταν των ιδιωτών οδηγών ενοικίασης που λειτουργούν σε εφαρμογές κρατήσεων και όχι σε οδηγούς ταξί «, οι οποίοι έχουν ξεχωριστές απαιτήσεις αδειοδότησης. Ο McNamara πρόσθεσε ότι υπάρχουν περίπου 22.000 οδηγοί ταξί και περισσότεροι από 100.000 ιδιώτες μισθωτοί οδηγοί στο Λονδίνο.
Η Uber είπε στους Financial Times ότι οι οδηγοί της ήταν αυτοαπασχολούμενοι για φορολογικούς σκοπούς, επομένως δεν μπορούσε να ελέγξει τι βάζουν οι οδηγοί στις φορολογικές τους δηλώσεις. Είπε ότι συνεργάστηκε με την HMRC για να βεβαιωθεί ότι η αρχή είχε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόταν. Η HMRC θα στείλει επιστολές από τις 5 Σεπτεμβρίου έως το τέλος του έτους σε οδηγούς που υποπτεύεται ότι έχουν πληρώσει ελάχιστο φόρο και οι παραλήπτες θα έχουν 30 ημέρες για να απαντήσουν ή θα αντιμετωπίσουν πιθανή επανεξέταση των φορολογικών τους υποθέσεων.
Για όσους συμφωνούν να προβούν σε εθελοντική αποκάλυψη, η αρχή θα στείλει μια επιστολή επιβεβαίωσης που θα προσφέρει στους οδηγούς 90 ημέρες για να εργαστούν και να πληρώσουν τον οφειλόμενο φόρο. Η απαίτηση για τους ιδιώτες οδηγούς να συμπεριλάβουν τον κωδικό HMRC στη διαδικασία ανανέωσης της άδειας προέκυψε το 2018 . Ο McNamara υποπτεύεται ότι οι περισσότεροι από τους οδηγούς που κυνηγούνται από την HMRC για απλήρωτους φόρους θα προέρχονται από το Λονδίνο και άλλες μεγάλες πόλεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα ιδιωτικά αυτοκίνητα ενοικίασης που λειτουργούν με εφαρμογές είναι πιο δημοφιλή. Ορισμένες εφαρμογές όπως το Uber, το Ola και το Bolt προορίζονται αποκλειστικά για ιδιωτικά αυτοκίνητα ενοικίασης. Άλλες εφαρμογές, όπως το Free Now, επιτρέπουν στους χρήστες να επιλέξουν μεταξύ ταξί και ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο με οδηγό.
Τον Φεβρουάριο του 2021, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε μια απόφαση ορόσημο που επιβεβαίωσε ότι οι οδηγοί της Uber είναι εργαζόμενοι και όχι ανεξάρτητοι εργολάβοι. Αυτό σημαίνει ότι οι οδηγοί της Uber δικαιούνται συνταξιοδοτικές εισφορές και αποδοχές αδείας, αλλά εξακολουθούν να μπορούν να επιλέξουν πότε εργάζονται και εξακολουθούν να είναι αυτοαπασχολούμενοι για φορολογικούς σκοπούς. Η HMRC επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της ότι οι επιστολές «στέλλονταν σε άτομα που κέρδισαν χρήματα μεταφέροντας πελάτες που έκαναν κράτηση μέσω διαδικτυακών εφαρμογών».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...