Αποζημίωση 2 δις ευρώ ζητά η Ομοσπονδία Ταξί της Μαδρίτης από την κυβέρνηση

GRAF382. MADRID, 31/07/2018.- Las protestas de los taxistas españoles contra la proliferación de licencias VTC (vehículos de alquiler con conductor), como Uber o Cabify, mantienen bloqueado el Paseo de la Castellana, una de las principales vías de Madrid. EFE/Kiko Huesca

Στα χαρακώματα για το νέο διάταγμα που ευνοεί τα VTC

Του Βασίλη Σιάσσου

Η Madrid Professional Taxi Federation (FPTM) θα ζητήσει αποζημίωση που εκτιμάται σε περισσότερα από 2 δις ευρώ από την Περιφερειακή Κυβέρνηση της Μαδρίτης για τις άμεσες ζημιές που θα προκαλέσει το νέο διάταγμα για τα VTC (ενοικιαζόμενα με οδηγό). Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη ο Julio Sanz, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ταξί μετά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου από τον Υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Angel Garrido που ουσιαστικά εξομοιώνει το έργο αυτών των οχημάτων με τα ταξί.

          Ο κλάδος των ταξί ζητά την άμεση εφαρμογή του νόμου που ορίζει ξεκάθαρα ότι η αναλογία ταξί-VTC ανά περιφέρεια πρέπει να είναι 30:1. Αυτή η αναλογία στη Μαδρίτη έχει καταστρατηγηθεί και τώρα δίνεται η δυνατότητα σε ενοικιαζόμενα με οδηγό να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους  και μετά  το 2022(στις εταιρείες VTC είχε δοθεί προθεσμία για να αποσύρουν από την αγορά τα υπεράριθμα οχήματα).  

          «Ήδη –λέει ο Julio Sanz– τους έχει δοθεί παράταση μεταξύ 4 και 6 ετών. Αν η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει ξεκάθαρα τους ανταγωνιστές μας, τότε κι εμείς δεν έχουμε άλλο δρόμο από το να ζητήσουμε αποζημίωση για τις ζημιές που προκλήθηκαν στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον. Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει παραδοθεί για ακόμη μία φορά στους μεγάλους φορείς εκμετάλλευσης και αγνοεί τα αιτήματα ενός τομέα από τον οποίο εξαρτώνται περισσότερες από 20.000 οικογένειες. Οι συνέπειες αυτής της απόφασης έχουν άμεσο αντίκτυπο και για το επιβατικό κοινό. Πως θα εμπιστευτεί την ασφάλειά του σε μία υπηρεσία (VTC) η οποία συγκεντρώνει χιλιάδες κυρώσεις για μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς;».

Ο Garrido επισημαίνει ότι η παραπομπή των κανονισμών VTC στο δικαστήριο πρέπει να είναι το \”τελευταίο βήμα\”

Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Κινητικότητας της Μαδρίτης, Ángel Garrido, δήλωσε ότι τόσο τα ταξί όσο και τα VTC μπορούν να καταθέσουν «επιχειρήματα και εκτιμήσεις» που μπορούν να βελτιώσουν τους νέους κανονισμούς για τα οχήματα μεταφοράς με οδηγό και υποστήριξε ότι τα δικαστήρια πρέπει να είναι \”το τελευταίο\” βήμα.

\”Θέσαμε τις παραμέτρους βάσει των οποίων θα διέπεται αυτή η τροποποίηση, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα στην επεξεργασία τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο όσο και αργότερα στη Συνέλευση\”, δήλωσε σε συνέντευξη  του στην Europa Press.

Ωστόσο, ο Ángel Garrido  υπερασπίστηκε τον νέο κανονισμό του VTC, υποστηρίζοντας ότι ορίζει «σαφώς τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει». \”Δεν μπορούν να κάνουν παραλαβές από τον δρόμο, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με ταξί\”, επεσήμανε, στο οποίο πρόσθεσε ότι είναι \”προνόμιο\” των οδηγών ταξί και \”είναι σαφές\”.

Επιπλέον, τόνισε ότι προστίθεται ένα καθεστώς κυρώσεων, έτσι ώστε  μετά από πέντε σοβαρά αδικήματα μπορεί να ανακληθεί η άδεια δραστηριότητας αυτών των οχημάτων. \”Είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει εισβολή και υπάρχει θεμιτός ανταγωνισμός\”, πρόσθεσε.

Η νέα πρόταση κανονισμού VTC

Η τροποποίηση του κοινοτικού νόμου περί οργάνωσης και συντονισμού των αστικών μεταφορών επιτρέπει στους VTC΄S να συνεχίσουν να εκτελούν αστικές μεταφορές μετά τον Σεπτέμβριο του 2022, και όχι μόνο υπεραστικές, όπως θεσπίστηκε με προηγούμενο διάταγμα του Υπουργείου Μεταφορών. Θέλει επίσης να εγγυηθεί τη συνύπαρξη με τον τομέα των ταξί με τρεις στόχους που έχουν αναλυθεί από τον Περιφερειακό Υπουργό Μεταφορών, Ángel Garrido: \”ρύθμιση των μεταφορών VTC ως διακριτικής υπηρεσίας, επαγγελματικοποίηση του τομέα και ενημέρωση του καθεστώτος κυρώσεων\”.

Για να γίνει αυτό, οι νέοι οδηγοί πρέπει να περάσουν μια εξέταση εκατό ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής, παρόμοια με εκείνη του τομέα των ταξί, η οποία θα αξιολογήσει, μεταξύ άλλων, ερωτήματα σχετικά με την οδική ασφάλεια, τις πρώτες βοήθειες, την αποτελεσματική οδήγηση και τη γνώση της Μαδρίτης. Και θα υπάρχει επίσης μια προαιρετική αγγλική ενότητα. Πρέπει επίσης να έχουν άδεια οδήγησης κατηγορίας Β ή υψηλότερη με προϋπηρεσία τουλάχιστον ένα έτος.

Ο νέος κανονισμός δεν καθορίζει μια ελάχιστη περίοδο για την προ-σύμβαση και θα μεγιστοποιήσει τις κυρώσεις σε περίπτωση που τα οχήματα παραμείνουν σταθμευμένα για να προσελκύσουν πελάτες που δεν είχαν προηγουμένως κάνει κράτηση για  την υπηρεσία. Τα οχήματα αυτά δεν θα μπορούν να σταθμεύουν σε μέρη όπως αεροδρόμια, σιδηροδρομικοί σταθμοί ή σταθμοί λεωφορείων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία και εμπορικά κέντρα ή να σταθμεύουν πιο κοντά από εκατό μέτρα από χώρους όπου πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων. Ο στόχος, είπε ο Υπουργός Μεταφορών, \”είναι να εγγυηθούμε τη συνύπαρξη του VTC με τον τομέα των ταξί.\”

Καλά νέα για VTC

Ο προτεινόμενος κανονισμός είναι \”καλά νέα\” για το VTC δήλωσε ο Eduardo Martín επίτιμος πρόεδρος της Unauto,  μιας ένωσης  που συγκεντρώνει το 80 % των 8.300 αδειών VTC στη Μαδρίτη.

Ο Martín τονίζει ότι με αυτόν τον τρόπο \”ο χρήστης είναι σίγουρος ότι θα είναι σε θέση να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το VTC και μετά   το 2022. Δεν μπορεί να πάρει  ένα VTC από το δρόμο ή να κάνει στάσεις, αλλά είναι καλό το VTC να συνυπάρχει με το  ταξί.\” Διαβεβαιώνει ότι η πρόταση \”ανταποκρίνεται σε αυτό που ζητήσαμε όσον αφορά τη διακριτική ευχέρεια επιλογής μέσου μεταφοράς από τον επιβάτη και ζητήματα όπως οι εξετάσεις είναι εντάξει, διότι είναι καλό για τους οδηγούς να εκπαιδεύονται αρκεί να τηρούνται λογικά κριτήρια\”

Το υπουργείο συγχέει την ελευθερία με την ακολασία

Σύμφωνα με τους οδηγούς ταξί, ο νέος κανονισμός «εξισώνει το έργο αυτών των οχημάτων με αυτό του ταξί». Ισχυρίζονται  ότι νομικά  είναι ανεπίτρεπτο να παρέχεται η δυνατότητα στο VTC να εκτελεί αστικές μεταφορές σε άμεσο ανταγωνισμό με μια δημόσια υπηρεσία , αφού έχουν ήδη αποζημιωθεί με τετραετές μορατόριουμ ( παράταση περιόδου εργασίας) κατά παράβαση του νόμου.

Η  FPTM θεωρεί ότι η περιφερειακή κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να προσαρμόσει τη νέα διάταξη για τα  VTC στις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου και του Εθνικού Δικαστηρίου που απαγορεύουν σε αυτά τα οχήματα να περιπλανιούνται στους δρόμους χωρίς προηγούμενη σύμβαση. «Υπερασπιζόμασταν πάντα κάτι τόσο απλό, όσο η συμμόρφωση με το νόμο, με κανόνες που ρυθμίζουν και επιτρέπουν τη συνύπαρξη μεταξύ των δύο τομέων, αλλά η Κοινότητα της Μαδρίτης συγχέει και πάλι την ελευθερία με  την ακολασία».

Για τον τομέα των ταξί, η πρόταση κανονισμού είναι «παρέκκλιση», όπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Ταξί, Τζούλιο Σανζ, ο οποίος λυπάται που νομιμοποιείται μια υπηρεσία που \”βασίζει το επιχειρηματικό της κέρδος στην παράβαση\”.  Διαβεβαιώνει ότι θα είναι εναντίον «οποιουδήποτε κανόνα  δεν ανταποκρίνεται στην αναλογία του αριθμού των αδειών ταξί με αυτές των vtc». Από τον τομέα των ταξί ήδη αναφέρουν  ότι θα χρησιμοποιήσουν \”όλα τα νόμιμα μέσα για να αποτρέψουν αυτό το χτύπημα στο ταξί.\”

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...