Bόρεια Ιρλανδία: Οι προτεινόμενες αυξήσεις των ναύλων θα οδηγήσουν σε καταστροφή, προειδοποιούν οι οδηγοί ταξί

Οι φορείς εκμετάλλευσης ταξί στη Βόρεια Ιρλανδία προειδοποιούν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στην τιμολόγηση θα μπορούσαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τον κλάδο.

Τις αντιδράσεις προκάλεσε πρόταση του Υπουργείου Υποδομών για την αλλαγή των κανονισμών των φορέων εκμετάλλευσης ταξί, που προβλέπει αύξηση κατά 20% των μέσων τιμών των ναύλων.

Ο Στίβεν Άντον, ο οποίος εκπροσωπεί την Ένωση Αδειοδοτημένων Φορέων Ταξί, δήλωσε ότι το υπουργείο δεν αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν οι προτάσεις σε τοπικό επίπεδο, γεγονός που θα σήμαινε υψηλότερες τιμές και πιθανό κλείσιμο εταιρειών ταξί. «Εάν η πρόταση εφαρμοστεί, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές των ταξί κατά 20% και να αποκλείσει μεγάλο ποσοστό πελατών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες ταξί», τόνισε. «Θα οδηγούσε, επίσης, στο οριστικό κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων».

Το 2014 υπήρχαν 16.000 άδειες ταξί στη χώρα, το 2021 ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί στις 8.500 και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2023 στις 7.500.

Ο Άντον δήλωσε ότι πρόκειται για τον αριθμό των αδειών και όχι για τον αριθμό των ενεργών οδηγών, ο οποίος τον Ιανουάριο εκτιμήθηκε σε περίπου 5.000 – και θα έπρεπε, όπως είπε, να είναι περίπου 50% υψηλότερος. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα οι φορείς εκμετάλλευσης ταξί ή οι οδηγοί που έχουν συνολικό ετήσιο εισόδημα 90.000 λιρών και άνω να πρέπει να χρεώνουν ΦΠΑ σε όλες τις κρατήσεις: «Οπότε κάθε φορέας εκμετάλλευσης ταξί με δύο οδηγούς ή παραπάνω θα υπόκειται αυτόματα στο καθεστώς ΦΠΑ – και αυτή είναι η πλειονότητα των φορέων εκμετάλλευσης στη Βόρεια Ιρλανδία».

Τις ανησυχίες του συμμερίζεται και η Κάθι Μάλι από το Clanrye Taxis στο Newry, η οποία είπε ότι οι άνθρωποι στις αγροτικές περιοχές δυσκολεύονται να βρουν ταξί. «Έχουμε χάσει το 50% των οδηγών μας από την πανδημία και μετά και ποτέ δεν ανακάμψαμε από αυτό», τόνισε. Πρόσθεσε ότι δυσκολεύεται να κρατήσει τους οδηγούς στον κλάδο -όλοι τους είναι άνω των 60 ετών, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα της που είναι 75- και προειδοποίησε ότι περαιτέρω αλλαγές θα ήταν καταστροφικές. «Αν με την αύξηση των τιμών υπαχθούμε στο καθεστώς ΦΠΑ, τότε τελειώσαμε», επισήμανε. «Δεν θα μπορούσαμε οικονομικά να υποστηρίξουμε τη διοίκηση και τα γραφεία, την ώρα που βρισκόμαστε ήδη σε δεινή θέση. Δεν είναι οι τουρίστες που μας κάνουν να ανησυχούμε, είναι οι ντόπιοι άνθρωποι και τα τοπικά δρομολόγια. Είναι η γυναίκα που πηγαίνει να πάρει τη σύνταξή της, κάποιος που πηγαίνει στο νοσοκομείο για ένα ραντεβού ή η γυναίκα που θέλει να πάει το τετράχρονο παιδί της στο σχολείο επειδή έχει ένα παιδί με ειδικές ανάγκες στο σπίτι, είναι η εμπιστοσύνη που μας δείχνουν».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *