Nιγηρία: Οι οδηγοί της Uber αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ της υγείας και του βιοπορισμού τους

Κάθε φορά που εμφανίζεται μια νέα κράτηση στην εφαρμογή της Uber, ο Τζόνσον Αϊνταχόζα ενεργοποιεί αμέσως το κλιματιστικό στο αυτοκίνητό του. Για να πάρει υψηλή βαθμολογία, πρέπει να διασφαλίσει ότι οι επιβάτες του αισθάνονται άνετα – την ώρα που η πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Λάγος βιώνει έναν πρωτοφανή καύσωνα. Οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα έχουν φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. «Κανείς δεν θα μπει στο αυτοκίνητό σου αν το κλιματιστικό δεν λειτουργεί και δεν θα πάρεις καλή βαθμολογία από τον πελάτη», δήλωσε στην ιστοσελίδα Rest of World ο Αϊνταχόζα (ο οποίος ζήτησε να κατονομαστεί με ψευδώνυμο, υπό τον φόβο αντιποίνων από την Uber). Αλλά μόλις αφήσει τον επιβάτη, κλείνει το κλιματιστικό και κατεβάζει τα παράθυρα.

Η εργασία μέσα σε οχήματα που μοιάζουν με φούρνο επηρεάζει την υγεία τους, όμως ούτε η Uber ούτε η κυβέρνηση έχουν κάνει αρκετά για να τους βοηθήσουν. «Η ζέστη μας σκοτώνει», αναφέρει ο οδηγός της Uber Μάικλ Αβούρα. «Αισθάνομαι κουρασμένος όλη την ώρα, αλλά είναι δύσκολο να σταματήσω να εργάζομαι, ανεξάρτητα από το πόση ζέστη κάνει, και αυτό αποτελεί κίνδυνο για την υγεία μου».

Οι τιμές του φυσικού αερίου στη Νιγηρία αυξήθηκαν κατά σχεδόν 300% τον τελευταίο χρόνο, καθώς η κυβέρνηση ακύρωσε τις επιδοτήσεις καυσίμων προκειμένου να μειώσει τις κρατικές δαπάνες. Παρά τον περιορισμό της χρήσης του κλιματιστικού, ο Αϊνταχόζα δήλωσε ότι τα έσοδά του ανέρχονται στο 60% εκείνων του 2023.

Η Uber, από την πλευρά της, «ενθαρρύνει τους οδηγούς της να κάνουν τακτικά διαλείμματα και να πίνουν άφθονο νερό», δήλωσε στο Rest of World εκπρόσωπος της εταιρείας για την Υποσαχάρια Αφρική. «Έχουμε αυξήσει τις τιμές των ναύλων πολλές φορές για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση του αυξημένου λειτουργικού κόστους. Υπενθυμίζουμε επίσης στους οδηγούς ότι, όπως πάντα, είναι ελεύθεροι να επιλέξουν αν, πότε και πού θα εργαστούν, χωρίς ποινή, αν δεν αισθάνονται σε θέση να ολοκληρώσουν ένα ταξίδι», πρόσθεσε.

«Με την άνοδο της θερμοκρασίας, ανησυχώ για την υγεία μου, αλλά είμαι πρόθυμος να κάνω τα πάντα για να ξεπληρώσω το αυτοκίνητό μου και να βάλω φαγητό στο τραπέζι», τονίζει ο Γκόντγουιν Άαρον, οδηγός της Uber με έδρα το Λάγος, ο οποίος αντιμετωπίζει κόπωση και ημικρανίες σε καθημερινή βάση.

Οι γιατροί επισημαίνουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, αν δεν λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις: η πρώτη επίπτωση είναι η αφυδάτωση, αλλά επίσης μπορεί να προκληθούν οξείες νεφρικές βλάβες που οδηγούν μακροπρόθεσμα σε μόνιμη νεφρική δυσλειτουργία.

«Κανείς δεν ενδιαφέρεται για την υγεία των οδηγών ή την ασφάλειά τους και η αλλαγή του κλίματος χειροτερεύει τα πράγματα», δηλώνει ο Ιμπραΐμ Αγιοάντε, συνιδρυτής και γενικός γραμματέας της Ένωσης Οδηγών Εφαρμογών της Νιγηρίας. Από τον Ιανουάριο, τουλάχιστον τέσσερις οδηγοί στη Νιγηρία έχουν πεθάνει λόγω εξάντλησης, υπερκόπωσης και έλλειψης ξεκούρασης, καταγγέλλει, και καλεί την κυβέρνηση να θεσπίσει κανονισμούς για να διασφαλίσει ότι εταιρείες όπως η Uber συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας των οδηγών τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *