Γερμανία: Πώς διαμορφώνονται οι τιμές ταξί στις δέκα μεγαλύτερες πόλεις της χώρας

Στο Μόναχο, το χιλιόμετρο διαδρομής με ταξί θα κοστίζει σύντομα 2,50 ευρώ. Αυτό ισχύει ήδη στη Στουτγκάρδη από το φθινόπωρο του 2022. Πώς είναι όμως η κατάσταση σε άλλες μεγάλες πόλεις; Μια επισκόπηση των τιμών ταξί στις δέκα μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας.

Βερολίνο, ελάχιστη διαδρομή: 4,30 ευρώ

Οι χιλιομετρικές τιμές είναι κλιμακωτές. Από το όγδοο χιλιόμετρο, η τιμή είναι 2,10 ευρώ. Οι τιμές των ταξί στην πρωτεύουσα αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022, κατά μέσο όρο 20%. Σύμφωνα με τον δήμο, επί του παρόντος δεν προβλέπεται αύξηση των τιμολογίων των ταξί. Ωστόσο, η Γερουσία σκοπεύει να θεσπίσει έναν τιμολογιακό διάδρομο, εντός του οποίου θα εφαρμοστούν σταθερές τιμές.

Αμβούργο, ελάχιστη διαδρομή: 6,00/4,00 ευρώ

Τα τιμολόγια των ταξί αυξήθηκαν τελευταία φορά με απόφαση του δήμου τον Ιούλιο του 2023. Σύμφωνα με την Αρχή Μεταφορών, προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για νέα αύξηση. Τις καθημερινές μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ., οι επιβάτες πληρώνουν ελάχιστη διαδρομή 4 αντί για 6 ευρώ. Τις ώρες αιχμής ο ναύλος είναι 2,70 ευρώ για τα πρώτα εννέα χιλιόμετρα και στη συνέχεια 2,00 ευρώ. Επιπλέον, στο Αμβούργο υπάρχουν κανονισμοί σταθερών τιμών: Για παράδειγμα, πέντε έως δώδεκα χιλιόμετρα κοστίζουν 37 ευρώ.

Μόναχο, ελάχιστη διαδρομή: 5,30 ευρώ

Από τον Απρίλιο, η ελάχιστη διαδρομή θα αυξηθεί στα 5,50 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2025 στα 5,70 ευρώ. Η χιλιομετρική τιμή θα αυξηθεί από 2,30 ευρώ αρχικά σε 2,50 ευρώ και στη συνέχεια σε 2,70 ευρώ. Σύμφωνα με το διάταγμα για τα ταξί, οι σταθερές τιμές θα αυξηθούν επίσης ανάλογα. Για τη διαδρομή από την έκθεση προς το αεροδρόμιο, οι επιβάτες πρέπει σήμερα να πληρώσουν 85 ευρώ, από τον Απρίλιο 90 και από τον Ιανουάριο 94 ευρώ. Ο δήμος αιτιολόγησε τις αυξήσεις επικαλούμενος τα λειτουργικά κόστη και το ύψος του πληθωρισμού.

Κολωνία, ελάχιστη διαδρομή: 4,90 ευρώ

Για τα πρώτα επτά χιλιόμετρα το κόμιστρο είναι 2,60 ευρώ ανά χιλιόμετρο και από το όγδοο και μετά 2,20 ευρώ. Η τελευταία αύξηση, πάνω από 21%, έγινε τον Σεπτέμβριο του 2022 και σύμφωνα με εκπρόσωπο του δήμου εξετάζεται το ενδεχόμενο αναθεώρησης των τιμολογίων. Ο λόγος είναι οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου 2024 και την 1η Ιανουαρίου 2025.

Φρανκφούρτη/Μάιν, ελάχιστη διαδρομή: 4,00 ευρώ

Η βασική τιμή παραμένει αμετάβλητη από τον Δεκέμβριο του 2022. Στα περίπου 1.700 ταξί της Φρανκφούρτης, οι πελάτες πληρώνουν επίσης ενιαία χιλιομετρική τιμή 2,40 ευρώ. Ο δήμος επεξεργάζεται τη θέσπιση ενός τιμολογιακού διαδρόμου με επιλογή σταθερής τιμής. Οι οδηγοί και οι πελάτες θα πρέπει στη συνέχεια να μπορούν να διαπραγματεύονται ελεύθερα τις σταθερές τιμές – αλλά μόνο για διαδρομές με προπαραγγελία και εντός καθορισμένου εύρους τιμών. Καθορίζεται τιμή χιλιομέτρου μεταξύ 2,40 ευρώ και 4 ευρώ. Το μοντέλο βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας από τη νομική υπηρεσία.

Στουτγκάρδη, ελάχιστη διαδρομή: 4,20 ευρώ

Σύμφωνα με τον δήμο, οι τιμές των ταξί αυξήθηκαν για τελευταία φορά στη Στουτγκάρδη τον Οκτώβριο του 2022. Τότε, οι χιλιομετρικές τιμές στην πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης αυξήθηκαν κατά 50 λεπτά. Μέχρι τα τέσσερα χιλιόμετρα, το κόμιστρο είναι 3,00 ευρώ ανά χιλιόμετρο και από τέσσερα χιλιόμετρα και πάνω 2,50 ευρώ. Δεν προβλέπεται ακόμη αλλαγή των τιμολογίων, σύμφωνα με τον δήμο.

Ντίσελντορφ, ελάχιστη διαδρομή: 4,50 ευρώ

Στην πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, οι επιβάτες πληρώνουν 2,20 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Η τελευταία αναπροσαρμογή πραγματοποιήθηκε το 2015. Μια διαδρομή πέντε χιλιομέτρων έγινε τότε σχεδόν 26% ακριβότερη. Η διοίκηση επεξεργάζεται την επικαιροποίηση των κανονισμών των φορολογικών τιμολογίων, σύμφωνα με δημοτικό σύμβουλο, και «η απόφαση του Συμβουλίου πρόκειται να ληφθεί κατά τη διάρκεια του έτους».

Λειψία, ελάχιστη διαδρομή: 3,90 ευρώ

Το πρώτο έως το τρίτο χιλιόμετρο κοστίζουν σήμερα 3,20 ευρώ το καθένα. Στη συνέχεια, και μέχρι τα 10 χιλιόμετρα η τιμή είναι 2,20 ευρώ και από το 11ο χιλιόμετρο και πάνω 2,10 ευρώ. Τη νύχτα κοστίζει λίγο περισσότερο. Το κόμιστρο των ταξί στη Λειψία ισχύει από τον Οκτώβριο του 2022. Η αρχή αδειοδότησης δεν έχει λάβει καμία αίτηση για αύξηση των ναύλων ταξί, όπως ανακοίνωσε ο δήμος. Ωστόσο, από συζητήσεις με εκπροσώπους του κλάδου των ταξί, έγινε γνωστό ότι η τοπική ένωση θα εξετάσει αν πρέπει να ζητήσει αυξήσεις των τιμολογίων σε περίπτωση περαιτέρω αύξησης του κατώτατου μισθού.

Ντόρτμουντ, ελάχιστη διαδρομή: 4,50 ευρώ

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τις καθημερινές ο ναύλος κοστίζει 2,50 ευρώ για το πρώτο χιλιόμετρο που διανύεται. Στη συνέχεια, κάθε επιπλέον χιλιόμετρο κοστίζει 1,95 ευρώ. Τη νύχτα, τις Κυριακές και τις αργίες είναι ακριβότερο. Η τελευταία αύξηση έγινε τον Ιούλιο του 2022 και, σύμφωνα με τον δήμο, δεν προβλέπεται αύξηση των τιμολογίων στο εγγύς μέλλον.

Έσσεν, ελάχιστη διαδρομή: 4.40 ευρώ

Στο Έσσεν, τα δύο πρώτα χιλιόμετρα κοστίζουν 2,70 ευρώ το καθένα και τα δύο επόμενα 2,60 ευρώ. Από το πέμπτο χιλιόμετρο, οι επιβάτες καταβάλλουν 2,40 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Η τελευταία αύξηση έγινε τον Αύγουστο του 2022 και, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δήμου, προς το παρόν δεν προβλέπεται νέα αύξηση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *