Ελβετία: Χρειάζεται ένα εθνικό δίκτυο ταξί για την αντιμετώπιση της Uber

Πιθανότατα σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα η Uber δεν εμφανίζει τόσο μεγάλη άνοδο όσο στην Ελβετία. Και ο Τζεράρντο Βιτσεκόντε είχε ελάχιστους λόγους να είναι αισιόδοξος στο τριεθνές συνέδριο της Βιέννης «Meet the Cab». Ο διευθύνων σύμβουλος του κέντρου ταξί 444 της Ζυρίχης περιέγραψε στους 40 εμπειρογνώμονες ταξί από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία τον ανταγωνισμό που η τοπική βιομηχανία ταξί έχει στην πραγματικότητα ήδη χάσει από την Uber. Το κέντρο ταξί του κατέγραψε μείωση των δρομολογίων κατά περισσότερο από 50% μεταξύ 2016 και 2023. Η απώλεια είναι ιδιαίτερα επώδυνη. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης παρήγγειλε μόνο 400-600 ταξί αντί των 1.200 οχημάτων που συνήθιζε να παραγγέλνει την ίδια περίοδο. Η ελβετική τράπεζα UBS, αξιόπιστος πελάτης με 400-600 παραγγελίες, έχει τώρα μόνο 10-20 παραγγελίες. Ούτε οι συνάδελφοί του που κυκλοφορούν στους δρόμους τα πάνε καλύτερα, με 68% μείωση του αριθμού των καινούργιων οχημάτων που βγαίνουν στους δρόμους.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της μετάβασης των πελατών στην Uber, της οποίας ο Ελβετός διευθύνων σύμβουλος, Ζαν-Πασκάλ Αριμπό, εργάζεται σταθερά πάνω σε ένα όραμα: «Θέλουμε ολόκληρη την Ελβετία και έχουμε σχεδιασμό γι’ αυτό», δήλωσε, επωφελούμενος φυσικά από το γεγονός ότι ούτε οι πολιτικοί ούτε οι μεγάλες εταιρείες έχουν επιφυλάξεις για την πλατφόρμα.

«Μόλις πρόσφατα τέθηκε σε ισχύ ένας νόμος για τα ταξί στη Ζυρίχη και στο γειτονικό καντόνι που ευνοεί την Uber», δήλωσε ο Βιτσεκόντε.

Επιπλέον, στη χώρα οι λεγόμενες πλατφόρμες MaaS βρίσκονται σε άνοδο. MaaS σημαίνει «κινητικότητα ως υπηρεσία», δηλαδή η πλήρης υπηρεσία μεταφοράς από το σημείο εκκίνησης έως τον προορισμό από μία μόνο πηγή. Εκτός από τις τυπικές πλατφόρμες MaaS, όπως η ZüriMobil και η Urban Connect, η τοπική σιδηροδρομική εταιρεία SBB και η PostBus εξετάζει με τη σειρά της τη δυνατότητα ενσωμάτωσης των ταξί στην υπηρεσία. Όλες βλέπουν ευκαιρίες να ενσωματώσουν το προϊόν «ταξί» στις πλατφόρμες τους, προκειμένου να συμπληρώσουν το φάσμα των υπηρεσιών τους.

Ωστόσο, ο Βιτσεκόντε βλέπει επίσης ακριβώς αυτές τις πλατφόρμες και τις εξελίξεις ως ευκαιρία για τα κέντρα ταξί και τον κλάδο γενικότερα. «Πρέπει να επανατοποθετηθούμε ως “στόλος ταξί”, με τον οποίο μπορούμε στη συνέχεια να ενσωματωθούμε και στις πλατφόρμες MaaS», αποκαλύπτει ο επικεφαλής του κέντρου, σε μια νέα στρατηγική προσέγγιση. Επομένως, ένα εθνικό δίκτυο ταξί είναι απαραίτητο. «Τα κέντρα ταξί μπορούν να επιτύχουν από κοινού πανεθνική κάλυψη και σε αυτό το σημείο έχουμε ουσιαστικό πλεονέκτημα έναντι της Uber. «Αλλά αν δεν κινηθούμε άμεσα, η Uber θα κερδίσει και τα κέντρα ταξί θα χάσουν τη σημασία τους και θα εκτελούν μόνο διαδρομές για γηροκομεία, κλινικές και σχολικές εκδρομές».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *