Iταλία: Tο Συμβούλιο της Επικρατείας δίνει στις ενώσεις ταξί πρόσβαση στα στοιχεία των ενοικιαζόμενων οχημάτων

Νίκη στην έφεση, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την Unica taxi και την Uritaxi: η Δικαιοσύνη συμφώνησε με τα επιχειρήματα των ενώσεων, υποχρεώνοντας το Τμήμα Μεταφορών να παράσχει στοιχεία σχετικά με τις προσβάσεις ενοικιαζόμενων οχημάτων που αδειοδοτήθηκαν στον Δήμο Παλάια της Πίζας, στις ζώνες περιορισμένης κυκλοφορίας στο κέντρο της Φλωρεντίας, ώστε να μπορεί να «πιστοποιήσει» παραβάσεις και να προχωρήσει σε νομικές ενέργειες.

«Πρόκειται για μια πολύ σαφή απόφαση και, παρότι αφορά υπόθεση της Φλωρεντίας, εκφράζει μια γενική αρχή που ισχύει σε όλη την εθνική επικράτεια», σχολίασε ο δικηγόρος Πάολο Τζιοβανέλι, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του Αρτούρο Γκράσο εκπροσώπησε τις δύο ενώσεις. Οι ενώσεις έχουν πλέον δικαίωμα πρόσβασης σε έγγραφα, μέσω των πινακίδων κυκλοφορίας, των ενοικιαζόμενων οχημάτων που κινούνται συνεχώς εντός των ορίων του δήμου.

«Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση που αποτελεί και νομικό προηγούμενο, διότι οι ενώσεις των οδηγών ταξί κατήγγειλαν τις παράνομες πρακτικές, αλλά δεν μπορούσαν να τις αποδείξουν.  Τώρα, μετά από συνεχείς αντιπαραθέσεις, ήρθε το Συμβούλιο της Επικρατείας να λύσει το ζήτημα.  Η απόφαση αναφέρει ότι “γενική προϋπόθεση για την πρόσβαση (σε δεδομένα) είναι η ύπαρξη άμεσου, συγκεκριμένου και τρέχοντος ενδιαφέροντος για τα αιτούμενα έγγραφα. Στην προκειμένη περίπτωση, το ενδιαφέρον δίδεται από τη σύνδεση των εν λόγω πράξεων με την ιδιαίτερη εργασιακή προσδοκία των οδηγών ταξί και με τις σχετικές ανταγωνιστικές ανάγκες σε σχέση με τα αυτοκίνητα που παρέχουν την υπηρεσία ενοικίασης με οδηγό”, ενώ προβλέπει την πιθανή παράλειψη άλλων ευαίσθητων δεδομένων, όπως το όνομα και η φωτογραφία των επιβατών. «Συμφωνεί με τις δύο ενώσεις», πρόσθεσε ο Τζιοβανέλι, «και διευκρινίζει ότι η προστασία του απορρήτου δεν μπορεί να υπερισχύσει του δικαιώματος υπεράσπισης».

Και κατέληξε: «Τα ενοικιαζόμενα οχήματα έχουν εδαφικό περιορισμό, πρέπει να έχουν γκαράζ στον δήμο που εξέδωσε την άδεια και να εξυπηρετούν από εκεί, δεν μπορούν να κυκλοφορούν σε άλλο δήμο και να ασκούν τη δραστηριότητά τους σαν να ήταν ταξί. Με την απόφαση αυτή, αν υπάρχει παράβαση, θα είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί και στη συνέχεια να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα».

O πρόεδρος της Uritaxi, Κλάουντιο Τζιούντιτσι, χαιρέτισε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλώνοντας ότι «οι οδηγοί ταξί και οι νόμιμοι οδηγοί ενοικιαζόμενων οχημάτων δικαιώθηκαν»:

«Θυμάστε τις περιπολίες των οδηγών ταξί; Τους σερίφηδες; Όλα ανοησίες, που είχαν μεν ειδησεογραφικό χρόνο, αλλά δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Τώρα μας κατηγορούν ότι είμαστε εκδικητές. Είναι αλήθεια ότι, με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι οι Ιταλοί οδηγοί ταξί έχουν δίκιο, όσοι λειτουργούν κατά παράβαση των κανονισμών έχουν πλέον έναν λόγο παραπάνω να ανησυχούν. Σημειώνω, ωστόσο, ότι ορισμένοι εκπρόσωποι του κλάδου των ενοικιαζόμενων δεν ανησυχούν καθόλου για την απόφαση αυτή, ενώ άλλοι συνεχίζουν να αντιδρούν, με κίνδυνο να αναδειχθούν ως προστάτες εκείνων που εργάζονται παράνομα.

Την τελευταία πενταετία υπήρξαν πάνω από 700 ανακλήσεις αδειών εκμετάλλευσης ενοικιαζόμενων οχημάτων, καθώς κάποιος ανεύθυνος και αδίστακτος εκπρόσωπος είχε «εγγυηθεί» στους κατόχους τους ότι θα μπορούσαν να αποκτήσουν, έναντι μικρού αντιτίμου, τον τίτλο άδειας κάποιου μικρού δήμου, για να μετακομίσουν στη συνέχεια μόνιμα στους δήμους της Φλωρεντίας, του Μιλάνου, της Ρώμης κ.λπ. και να εγκαταλείψουν οριστικά τις κοινότητες για τις οποίες είχαν λάβει άδεια λειτουργίας. Ακόμα και σχολικά λεωφορεία, αφήνοντας παιδιά αποκλεισμένα, τα βρήκαμε στα αεροδρόμια! Έτσι, όσοι εργάζονται σύμφωνα με τους κανονισμούς, τακτικοί οδηγοί ταξί και ενοικιαζόμενων, σήμερα νιώθουν δικαιωμένοι. Όσοι ενοχλούνται λειτουργούν παράνομα», κατέληξε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *