ΗΠΑ: Μήνυση κατά της Uber για τον βιασμό φοιτήτριας από οδηγό της

Καθώς μια ομαδική αγωγή κατά της Uber έχει ήδη κατατεθεί, φαίνεται ότι η εταιρεία παροχής υπηρεσιών μεταφοράς δεν έχει ακόμη λάβει υπόψη της τις προειδοποιήσεις των θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων για να μεταρρυθμίσει τις ανεπαρκείς πρακτικές ασφαλείας της.

Σε ένα ακόμη τέτοιου είδους περιστατικό που έγινε γνωστό τελευταία, μια φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας βιάστηκε από οδηγό της Uber. Στην αγωγή της για σεξουαλική επίθεση εναντίον της Uber, η ενάγουσα έχει διατυπώσει μια σειρά από κατηγορίες εναντίον της εταιρείας: προσέλαβε  τον οδηγό παρά το βεβαρημένο ποινικό του μητρώο και δεν συνεργάστηκε με τις Αρχές μετά το περιστατικό. Αυτή η έλλειψη μέριμνας για την ασφάλεια των επιβατών αποτελεί το αντικείμενο χιλιάδων ενεργών αγωγών σεξουαλικής επίθεσης κατά της Uber.

Τον Απρίλιο του 2023, η φοιτήτρια αποφάσισε να καλέσει όχημα της Uber για να τη μεταφέρει στο σπίτι της, προκειμένου να αποφύγει την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, βέβαιη ότι η εταιρεία είχε λάβει επαρκή μέτρα για να επαληθεύσει την ταυτότητα του οδηγού της και να διασφαλίσει ότι δεν υπήρχαν προβλήματα ασφαλείας. Αυτός ήταν ο πρώτος τρόπος με τον οποίο η Uber απέτυχε να την προστατεύσει, όπως περιέγραψαν αργότερα οι εκπρόσωποί της σε μια αγωγή κατά της Uber. Χωρίς να το γνωρίζει εκείνη τη στιγμή, το όχημα οδηγούσε ένας άνδρας με το όνομα Ντανιέλ Μερκάδο, ο οποίος είχε ήδη καταδικαστεί για κακοποίηση και παραμέληση παιδιών, καθώς και ενδοοικογενειακή βία. Παρόλα αυτά, εξακολουθούσε να οδηγεί για την Uber.

Οι έλεγχοι του ιστορικού της Uber αποτελούν εδώ και καιρό αντικείμενο κριτικής. Η πλατφόρμα μεταφορών ισχυρίζεται τώρα ότι διενεργεί ελέγχους ιστορικού των οδηγών ετησίως, αλλά βασίστηκε σε περιορισμένα περιφερειακά αρχεία δικαστηρίων αντί για πιο εκτεταμένα ομοσπονδιακά δεδομένα για την αξιολόγηση του ποινικού μητρώου των οδηγών της. Η υπηρεσία που χρησιμοποιεί η Uber δεν βασίζεται σε βιομετρικά δεδομένα για την επιβεβαίωση της ταυτότητας των οδηγών της, ούτε παίρνει συνεντεύξεις από τους αιτούντες ως μέρος του σταδίου ελέγχου. Εάν η διαδικασία πρόσληψης της Uber είχε αναγνωρίσει σωστά τον Μερκάδο ως επικίνδυνο άτομο και είχε απορρίψει την αίτησή του, μια αθώα φοιτήτρια δεν θα είχε δεχθεί σεξουαλική επίθεση λίγα λεπτά μακριά από το σπίτι της, στη μέση της νύχτας.

Η υπόθεση σεξουαλικής επίθεσης στη φοιτήτρια είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς η αμέλεια της Uber επιτρέπει σε εγκληματικά στοιχεία να εκμεταλλευτούν τον ανεπαρκή έλεγχο και τη σχετική ιδιωτικότητα που τους παρέχεται για να διαπράξουν επίθεση. Ο Μερκάδο εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι η καταγγέλλουσα ήταν μόνη της και μεθυσμένη και όταν έχασε τις αισθήσεις της βρήκε την ευκαιρία να σταθμεύσει το όχημα, γεγονός που χτύπησε συναγερμό στην εφαρμογή της Uber. Εν τω μεταξύ, ωστόσο, ο Daniel Μερκάδο βίασε τη γυναίκα.

Σε αυτό το σημείο η Uber απογοήτευσε και πάλι το θύμα. Στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για να δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια των επιβατών, η Uber δημιούργησε μια λειτουργία στην εφαρμογή που θα παρακολουθούσε τις διαδρομές, θα εντόπιζε την ανησυχητική δραστηριότητα και θα επικοινωνούσε με τον επιβάτη για να επιβεβαιώσει αν υπήρχε πρόβλημα. Αυτή η λειτουργία καθίσταται ουσιαστικά διακοσμητική όταν οι υπάλληλοι ή οι εργολάβοι της Uber που είναι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση του συστήματος προειδοποίησης δεν αναλαμβάνουν δράση για να βοηθήσουν έναν επιβάτη που δεν ανταποκρίνεται.

Για τη φοιτήτρια, αυτό θα σήμαινε ότι ο Μερκάδο θα είχε συλληφθεί στον τόπο του συμβάντος. Αντ’ αυτού, δεν ειδοποιήθηκε η αστυνομία ή ασθενοφόρο για το έγκλημα. Όταν συνήλθε, οι φοιτήτρια ειδοποίησε η ίδια την τοπική αστυνομία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που δημοσίευσαν οι LA Times, ο Μερκάδο κατάφερε να διαφεύγει και μέχρι στιγμής έχει αποφύγει τις συνέπειες για τον βιασμό της φοιτήτριας. Οι δικηγόροι της προσφεύγουσας πιστεύουν ότι αυτό συνιστά αμελή ανάληψη υποχρέωσης εκ μέρους της Uber.

Χιλιάδες επιβάτες της Uber, κυρίως γυναίκες και κορίτσια, έχουν καταθέσει καταγγελίες για παρενοχλήσεις ή βιασμούς από οδηγούς που είχαν περάσει τον έλεγχο ιστορικού της Uber.  Το Ανώτατο Δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο έχει επί του παρόντος 1.533 ανοικτές αγωγές σεξουαλικής επίθεσης κατά της Uber.

Κατά πάσα πιθανότητα, οι δικηγόροι της εταιρείας αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν σαφείς αποδείξεις που συνδέουν το ελαττωματικό σύστημα ελέγχου ιστορικού της Uber με το ποινικό μητρώο του Μερκάδο, το οποίο προκάλεσε τις συνθήκες για τη σεξουαλική επίθεση της ενάγουσας και τις επακόλουθες ζημίες.

Τα στοιχεία της υπόθεσης της φοιτήτριας είναι ατράνταχτα κι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο για άλλες εκκρεμείς αγωγές σεξουαλικής επίθεσης κατά της Uber, κάτι που οι δικηγόροι της πλατφόρμας θα ήθελαν να αποφύγουν. Οι δικηγόροι της ενάγουσας πιστεύουν ότι έχουν ισχυρή υπόθεση αποζημίωσης και θέλουν να δικάσουν την αξίωση της πελάτισσάς τους ξεχωριστά από τις ομαδικές αγωγές κατά της Uber. Σε πολλές από τις αγωγές σεξουαλικών επιθέσεων από οδηγούς της Uber, πάντως, οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι η εταιρεία θα μπορούσε να είχε αποκλείσει έναν επικίνδυνο οδηγό εάν είχε συμπεριλάβει πρόσθετες εγγυήσεις στη διαδικασία ελέγχου της, όπως η χρήση δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *