Γερμανία: Tα ταξί θα πληρώσουν τις τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού – αύξηση καυσίμων, ακύρωση κονδυλίων για την ηλεκτροκίνηση

Μετά από εβδομάδες συζητήσεων για τα κενά του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της Γερμανίας, δημοσιεύθηκε πλέον το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024. Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού με την αύξηση του τέλους εκπομπών ρύπων μέσω της αύξησης των καυσίμων, που θα επιβαρύνονται επιπλέον με τέσσερα λεπτά ανά λίτρο. Η απόφαση της κυβέρνησης συνασπισμού δέχεται σκληρή κριτική τόσο από την Ομοσπονδιακή Ένωση Ταξί και Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων (BVTM) όσο και από την Ομοσπονδία Ταξί και Ενοικιαζόμενων Οχημάτων (TMV). Η BVTM ζητά πρωτίστως στοχευμένα μέτρα για τα ηλεκτρικά ταξί, ενώ η TMV θεωρεί εξωφρενική τη μαζική αύξηση της τιμής του τέλους εκπομπών ρύπων.

Τη συμφωνία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της BVTM Μίκαελ Όπερμαν: «Το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης συνασπισμού καθιστά ακριβότερο τον ανεφοδιασμό με καύσιμα και ακυρώνει τα ήδη μικρά κονδύλια για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση. Για τις 32.000 επιχειρήσεις ταξί στη Γερμανία, αυτό σημαίνει: είστε χαμένοι. Πρόκειται για ένα εντελώς λάθος μήνυμα. Τα ταξί διανύουν κάθε χρόνο περίπου έξι φορές μεγαλύτερη απόσταση από τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα. Επομένως, ο αντίκτυπός τους στο κλίμα είναι σημαντικά μεγαλύτερος. Θα ήταν αποτελεσματικό να υποστηριχθούν ειδικά ακριβώς τέτοιοι στόλοι με μεγάλο αριθμό χιλιομέτρων με τη μετατροπή τους σε μηδενικών

εκπομπών ρύπων. Είμαστε πάντα έτοιμοι για συζητήσεις σχετικά με αποτελεσματικά μέτρα για την αλλαγή του στόλου». Ο Όπερμαν πρόσθεσε ότι συγκεκριμένες προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι και το ομοσπονδιακό χρονοδιάγραμμα eTaxi δείχνει ξεκάθαρα πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Ο διευθύνων σύμβουλος Πάτρικ Μάινχαρντ από την TMV μίλησε ακόμη πιο σκληρά με τα σχέδια της κυβέρνησης: «Δεν μπορεί να γίνει λόγος για εξοικονόμηση πόρων στον προϋπολογισμό του 2024. Η μόνη ιδέα χρηματοδότησης είναι οι αυξήσεις φόρων εις βάρος των καταναλωτών και των μεσαίων επιχειρηματιών. Ο κλάδος των ταξί και των ενοικιάσεων αυτοκινήτων δέχεται αυτό το όργιο αύξησης φόρων στο έπακρο. Αυτή η μαζική αύξηση της τιμής του τέλους ρύπων είναι εξωφρενική! Η τιμή του για τα καύσιμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο θέρμανσης ήδη αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2024 κατά ένα εξωφρενικό ποσοστό 50% ανά τόνο εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα, από 30 ευρώ σε 45 ευρώ, και στη συνέχεια, από την 1η Ιανουαρίου 2025, στα 55 ευρώ. Αυτό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τίποτα. Σε ήδη δύσκολους καιρούς, μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανακουφίσει σημαντικά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και όχι να τις επιβαρύνει ακόμη περισσότερο».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της TMV, αυτό σημαίνει ότι -σύμφωνα με τις τρέχουσες εκτιμήσεις- η τιμή του λίτρου της βενζίνης, συμπεριλαμβανομένης της ήδη αποφασισμένης αύξησης από το 2023 έως το 2024, θα αυξηθεί κατά περίπου 4,3 λεπτά και αυτή του ντίζελ κατά 4,7 λεπτά. Η προστασία του κλίματος προωθείται εδώ προκειμένου να καλυφθούν οι τρύπες του προϋπολογισμού βραχυπρόθεσμα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Ο Μάινχαρντ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για το χρονοδιάγραμμα εξηλεκτρισμού της κινητικότητας: «Εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει πραγματικά να επιτύχει τον στόχο της για 15 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα έως το 2030 με αυτό το σχέδιο προϋπολογισμού αυτό φαίνεται απλώς παράλογο – πολύ περισσότερο αν κάποιος δει τον πραγματικό αριθμό που επιτεύχθηκε μέχρι τώρα, δηλαδή 1,1 εκατομμύρια. Μόνο στο Αμβούργο, όπου υπάρχει στοχευμένο πρόγραμμα μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση, σημειώνεται πρόοδος. Η κυκλοφοριακή αλλαγή απαιτεί φιλικές προς το κλίμα κινήσεις, ιδίως στις εμπορικές τοπικές επιβατικές μεταφορές, τις οποίες μόνο οι μεγάλες πλατφόρμες μπορούν να χρηματοδοτήσουν. Και έτσι το ταξί χάνει επίσης μαζικά έδαφος σε σχέση με τους ανταγωνιστές του εξαιτίας αυτών των μέτρων λιτότητας».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *