Βερολίνο: Οργή  στις ενώσεις ταξί με τη δημιουργία αποκλειστικής ζώνης φόρτωσης για τις πλατφόρμες στο αεροδρόμιο

Δεν είναι γνωστό πόσο μικρό είναι το ποσοστό των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων που αποβιβάζουν ή παραλαμβάνουν νόμιμα επιβάτες στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Γερμανίας. Η πλειονότητα προφανώς εκτελεί παράνομες μεταφορές τύπου ταξί, λαμβάνει τις παραγγελίες της από την Uber ή τις άλλες πλατφόρμες και παραβιάζει μόνιμα την υποχρέωση επιστροφής, σύμφωνα με το άρθρο 49 του νόμου περί μεταφοράς επιβατών.

Καθώς τους τελευταίους μήνες σχηματίζονταν ολοένα και μεγαλύτερες ουρές οχημάτων που περίμεναν μπροστά από τις μπάρες πρόσβασης στους χώρους βραχυχρόνιας στάθμευσης αυτοκινήτων στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, η Διοικούσα Αρχή του Αεροδρομίου Βερολίνου – Βρανδεμβούργου, η οποία υπάγεται τόσο στα ομόσπονδα κρατίδια όσο και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όχι μόνο δεν συνεργάστηκε με τις Αρχές για να διασφαλίσει ότι οι οδηγοί θα τιμωρούνταν και θα διέκοπταν τις παράνομες δραστηριότητές τους, αλλά έκανε το αντίθετο: δημιούργησε έναν επιπλέον χώρο παραλαβής – όχι γενικά για τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα (ένας νομικά σαφώς καθορισμένος όρος), αλλά ρητά για τα οχήματα των Free Now, Bolt και Uber.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η ζώνη παραλαβής «θα λειτουργήσει αρχικά σε δοκιμαστική φάση για τρεις μήνες. Εάν η δοκιμή είναι επιτυχής, θα γίνει μόνιμη». Ο Τόμας Χοφ Άντερσον, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας του αεροδρομίου δήλωσε σχετικά: «Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους επιβάτες μας να κάνουν τη μετάβαση μεταξύ των διαφόρων τύπων μεταφοράς όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτα». Παράλληλα, οι οδηγοί εμποδίζονται να «παραλαμβάνουν επιβάτες στη μέση της λωρίδας και να παρεμποδίζουν τη ροή της κυκλοφορίας».

Εκ πρώτης όψεως, το μέτρο δημιουργεί περαιτέρω τάξη στον τερματικό σταθμό, καθώς ομαδοποιεί την παραλαβή επιβατών από ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Ωστόσο, ο Μίκαελ Όπερμαν, διευθύνων σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ταξί και Ενοικιαζόμενων (BVTM), χαρακτηρίζει την απόφαση «χαστούκι» για τον κλάδο των ταξί. «Από το άνοιγμα του νέου αεροδρομίου της πρωτεύουσας, ο κλάδος ζητά καλύτερες συνδέσεις μεταξύ των ταξί του Βερολίνου και του μητροπολιτικού αεροδρομίου. Σήμερα, το 90% των ταξί του Βερολίνου έχει αποκλειστεί από την εξυπηρέτηση του αεροδρομίου. Το να δημιουργηθεί τώρα ξεχωριστός χώρος στάθμευσης για τις πλατφόρμες είναι σκέτη κοροϊδία. Πρόκειται για μια λύση απελπισίας σε ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την ίδια την Αρχή Αεροδρομίου. Η ομοσπονδία μας απευθύνει έκκληση στην περιφέρεια και τον φορέα εκμετάλλευσης του αεροδρομίου να διεξαγάγουν εποικοδομητικές συνομιλίες με τον κλάδο των ταξί, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για τους επιβάτες και τους ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας».

Παρόμοια ήταν η αντίδραση και της Ένωσης Ταξί και Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων (TMV). Ο ομοσπονδιακός διευθύνων σύμβουλος, Πάτρικ Μάινχαρντ, δήλωσε εξοργισμένος: «Πρώτα κοίταξα το ημερολόγιο για να δω αν είναι Πρωταπριλιά! Η δημιουργία μιας ξεχωριστής ζώνης παραλαβής για τις πλατφόρμες στο αεροδρόμιο είναι ένα μοιραίο λάθος που πρέπει να διορθωθεί αμέσως».  Κατά τη γνώμη του, το φλερτ με τους παράνομα λειτουργούντες παρόχους ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων «δεν θα έπρεπε ποτέ και σε καμία περίπτωση να είχε συμβεί. Όλοι όσοι έχουν πολιτική ευθύνη πρέπει τώρα να ανταποκριθούν στον ρόλο τους, να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλία και να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να σταματήσει αυτό το μέτρο. Πρόκειται για πολιτική ενάντια στα συμφέροντα του μεσαίου κλάδου των ταξί και των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τίποτα!», κατέληξε.

Υπάρχει επίσης μια εντυπωσιακή λεπτομέρεια στην είσοδο του χώρου παραλαβής και βραχυχρόνιας στάθμευσης: η ζώνη παραλαβής δεν σηματοδοτείται από επίσημη πινακίδα με την ένδειξη «Ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο», όπως θα περίμενε κανείς, αλλά με μια κόκκινη-καφέ πινακίδα στην οποία διακρίνονται τρεις περιοχές στα χρώματα των τριών παρόχων Free Now, Bolt και Uber, με τα λογότυπα των εταιρειών κάτω από ένα μεγάλο βέλος. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται η -τυποποιημένη- πινακίδα για τη ζώνη φόρτωσης ταξί, ώστε η αντίθεση να είναι εμφανής.

Η απεικόνιση των λογότυπων στην πινακίδα υποδηλώνει μια συμφωνία μεταξύ των υπηρεσιών μεταφορών και της εταιρείας του αεροδρομίου. Αυτό εγείρει υποψίες δωροδοκίας. Από τη δημοσίευση των αρχείων της Uber, το καλοκαίρι του 2022, είναι γνωστό ότι η συνταγή επιτυχίας του «έργου άσκησης πίεσης» της Uber ήταν δωροδοκίες μεγάλης κλίμακας. Το κατά πόσον αυτή η πρακτική έχει σταματήσει δεν το ξέρει κανείς. Είναι εντυπωσιακό ότι η εταιρεία συνεχίζει να αντιμετωπίζεται με το γάντι από πολιτικούς και Αρχές – και όλοι αναρωτιούνται γιατί.

Η Αρχή Αεροδρομίου του Βερολίνου διατείνεται ότι προσπαθεί να αποτρέψει τους επιβάτες από το να προσεγγίζονται από παράνομους οδηγούς. Αντί λοιπόν να τους κατευθύνει στην κανονική πιάτσα ταξί με μεγάλες πινακίδες, απλώνει το κόκκινο χαλί για τους παράνομους οδηγούς. Κι αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια πρόκληση του κράτους δικαίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *