Σεούλ: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι οδηγοί της TADA είναι υπάλληλοι και κήρυξε παράνομη την καταγγελία σύμβασης χωρίς εύλογη αιτία

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σεούλ αποφάσισε ότι οι οδηγοί που συνδέονται με την υπηρεσία ride-hailing TADA πρέπει να θεωρούνται εργαζόμενοι, βάσει του νόμου περί εργασιακών προτύπων. Κατά συνέπεια, η καταγγελία των συμβάσεών τους χωρίς εύλογη αιτία θεωρείται αθέμιτη απόλυση, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση.

Σε αγωγή κατά της Εθνικής Επιτροπής Εργασιακών Σχέσεων σχετικά με την ανάκληση του μέτρου της αθέμιτης απόλυσης, την οποία είχε καταθέσει η Socar (η μητρική εταιρεία του φορέα εκμετάλλευσης της TADA VCNC), το Ανώτατο Δικαστήριο της Σεούλ ανέτρεψε την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου υπέρ του ενάγοντος. Το δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ του εναγομένου, υποστηρίζοντας ότι η εργασία για την TADA καθοριζόταν ουσιαστικά εντός του πλαισίου που είχε δημιουργήσει ο φορέας εκμετάλλευσης μέσω της εφαρμογής TADA.

Το δικαστήριο υπογράμμισε ότι οι συμμετέχοντες λάμβαναν συγκεκριμένες οδηγίες και εποπτεία μέσω της εφαρμογής στα περισσότερα θέματα που σχετίζονται με την εργασία, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν είχαν ελεύθερη επιλογή όσον αφορά την αποδοχή εργασίας ή τον καθορισμό των ωρών εργασίας, διευκρινίζοντας ότι οι συνεργαζόμενοι με την εφαρμογή θα πρέπει να θεωρούνται εργαζόμενοι σύμφωνα με τον νόμο περί εργασιακών προτύπων, καθώς λειτουργούν σε σχέση εξάρτησης.

Η Socar, ως μητρική εταιρεία της TADA, αναγνωρίστηκε ως ο πραγματικός εργοδότης των οδηγών, καθώς ήταν αυτή που διαμόρφωνε και επέβλεπε την εργασία τους.

Όσον αφορά την ειδοποίηση για μείωση του αριθμού των εργαζομένων, η οποία συνιστούσε ουσιαστικά απόλυση, το δικαστήριο έκρινε ότι η ειδοποίηση που αναρτήθηκε στο ομαδικό chat room των οδηγών της TADA δεν ήταν επαρκής, σύμφωνα με τον νόμο περί εργασιακών προτύπων.

Η υπόθεση αφορούσε ένα άτομο που αναφέρεται μόνο ως «Α», ο οποίος, παρότι ήταν ελεύθερος επαγγελματίας βάσει σύμβασης με γραφείο ευρέσεως προσωπικού που προμήθευε οδηγούς στην TADA, δήλωσε ότι λάμβανε τις κύριες οδηγίες εργασίας από την TADA.

Η αρχική απόρριψη της υπόθεσης του «Α» από την Περιφερειακή Επιτροπή Εργασιακών Σχέσεων της Σεούλ ανατράπηκε από την Εθνική Επιτροπή Εργασιακών Σχέσεων, η οποία προσδιόρισε την ιδιότητα του εργαζομένου στον «Α» και αναγνώρισε εν μέρει την TADA ως εργοδότη.

Η Socar κατέθεσε αγωγή για την ανάκληση της απόφασης, ισχυριζόμενη ότι δεν ήταν η ίδια ο εργοδότης. Το Πρωτοδικείο αποφάνθηκε υπέρ της Socar, απορρίπτοντας το επιχείρημα ότι η Socar είναι «εργοδότης», στην πρώτη δικαστική απόφαση σχετικά με το εργασιακό των οδηγών της TADA.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε χθες την απόφαση του Πρωτοδικείου, αφού διαπίστωσε ότι το δικαίωμα της επιλογής για την αποδοχή ή όχι της εργασίας ήταν περιορισμένο και η TADA (ουσιαστικά η Socar) ήταν αυτή που αποφάσιζε ποια υπηρεσία πρέπει να εκτελεστεί και την τιμή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *