Φινλανδία: Οι πιάτσες ταξί στο Ελσίνκι έχουν γίνει επικίνδυνες, λένε οι οδηγοί

«Θα σε σκοτώσω, ξέρω πού πας και πού μένεις, σε ακολουθώ καιρό και αν ξανάρθεις εδώ, τελείωσε για σένα». Αυτή ήταν μια από τις απειλές που δέχθηκε ο Αλέξι, ένας οδηγός ταξί που δραστηριοποιείται στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, όταν πήγε να σταθμεύσει στην πιάτσα.

Οι απειλές που δέχθηκε δεν προήλθαν από επιβάτες, αλλά από συναδέλφους του οδηγούς ταξί.

LKS 20200325 Taksi Helsingin myyntip‰‰llikkˆ Juhani Pitsinki esittelee Taksi Helsingin l‰hikauppapalvelua Helsingin Alppilassa 25. maaliskuuta 2020. Taksi Helsinki toimittaa asiakkaille maksusta kauppaostoksia arjen sujuvoittamiseksi koronaepidemian aikana. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Ταξιτζήδες που μίλησαν στην ιστοσελίδα Yle για το συγκεκριμένο πρόβλημα διηγήθηκαν ο καθένας από μια παρόμοια ιστορία: ότι οι «απατεώνες» -οι ταξιτζήδες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στις παραδοσιακές εταιρείες ταξί της πρωτεύουσας της Φινλανδίας- άρχισαν να χωρίζουν το Ελσίνκι σε εδαφικές περιοχές και προσπαθούν να εμποδίσουν άλλους να εισέλθουν στις πιάτσες που ελέγχουν. «Τα τελευταία τρία χρόνια αυτά τα ταξί έχουν καταλάβει ορισμένες πιάτσες, όπως γύρω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, το εμπορικό κέντρο Tripla και μερικά νυχτερινά κέντρα. Έχουν τους δικούς τους κανόνες και τα δικά τους καρτέλ», είπε ο Αλέξι.

Η Yle πήρε συνέντευξη από συνολικά δέκα οδηγούς ταξί που εργάζονται στη μητροπολιτική περιοχή του Ελσίνκι και είναι -ή ήταν- ενταγμένοι στις μεγαλύτερες εταιρείες ταξί, όπως η Taksi Helsinki ή η Lähitaksi. Όλοι δήλωσαν ότι έχουν απειληθεί με διάφορους τρόπους όταν προσπάθησαν να εισέλθουν στις συγκεκριμένες πιάτσες.

«Σταμάτησα να οδηγώ ταξί για λόγους ασφαλείας. Όταν η κόρη μου απειλήθηκε με βιασμό και δολοφονία, αποφάσισα να σταματήσω αυτή τη δουλειά», είπε ο Κίμο. Σημείωσε ότι εάν υπάρχει πρόβλημα με έναν οδηγό ταξί που εργάζεται σε επώνυμη εταιρεία, ο επιβάτης ή ο οδηγός μπορεί να παραπονεθεί στην εταιρεία ταξί, αλλά αυτό δεν είναι δυνατό με οδηγούς εκτός του καθιερωμένου συστήματος.

«Είναι μια θλιβερή κατάσταση», σύμφωνα με τον Μίκαελ Κάασινεν, ο οποίος οδηγεί ταξί στην πρωτεύουσα από τη δεκαετία του 1990. «Είναι ένα παζάρι που με αρρωσταίνει τόσο πολύ που δεν μπαίνω στον κόπο να πάω πια εκεί. Την τελευταία φορά που πήγα, υπήρχε μια σειρά με αυτοκίνητα μπροστά μου και δεν μπορούσα να μπω ή να βγω. Μετά από διαπραγματεύσεις, μπόρεσα να μπω, αλλά με εμπόδισαν να κάνω τη δουλειά μου», είπε. Οι οδηγοί περιέγραψαν την κατάσταση: όταν ένας πελάτης πλησιάζει την πιάτσα, τον αναλαμβάνει ένας «συνοδός» που τον οδηγεί σε ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο. «Εάν ένας πελάτης θελήσει να επιλέξει, για παράδειγμα, ένα επώνυμο ταξί, υπάρχουν προστριβές», σύμφωνα με  την Άνουκα, έμπειρη οδηγό ταξί. Οι συνεχείς συγκρούσεις και η δυσάρεστη ατμόσφαιρα στον σιδηροδρομικό σταθμό και στην πιάτσα του Tripla την ανάγκασαν να αποφεύγει και τις δύο περιοχές.

Ο αστυνομικός Αντρέας Γκρένμαν, επισήμανε ότι τα προβλήματα στη βιομηχανία ταξί συνδέονται με την εκρηκτική αύξηση του αριθμού των οδηγών τα τελευταία χρόνια, μετά την απελευθέρωση της αγοράς το 2018. «Πριν από τη μεταρρύθμιση, ένας συγκεκριμένος αριθμός ταξί επιτρεπόταν στους δρόμους, αλλά τώρα οι πιάτσες δεν έχουν αρκετή χωρητικότητα. Και οι απειλές αντικατοπτρίζουν τον αυξημένο ανταγωνισμό», είπε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Taksi Helsinki, Γιούχα Πεντικάινεν, επιβεβαίωσε ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. «Έχουμε ανθρώπους που φοβούνται να δουλέψουν. Ή, αν το κάνουν, τους απειλούν με ξυλοδαρμό ή και δολοφονία», είπε, καταγγέλλοντας τις Αρχές που δεν παρεμβαίνουν. «Είναι είτε απροθυμία ή ανικανότητα, είτε συνδυασμός και των δύο. Μπορεί να υπάρχει πρόβλημα καταμερισμού εργασίας ή ευθύνης: η αστυνομία είναι υπεύθυνη για την επιβολή του νόμου και τον έλεγχο της κυκλοφορίας, η Αρχή Μεταφορών είναι υπεύθυνη για τον ποιοτικό έλεγχο του τομέα των ταξί. Αλλά τα προβλήματα στον κλάδο δεν φαίνεται να αφορούν κανέναν», κατήγγειλε. «Στη Δανία, επίσης, υπήρξε μια περίοδος χάους αμέσως μετά την απελευθέρωση του τομέα. Αλλά οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων αποφάσισαν ότι θα βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Υπάρχουν οκτώ αστυνομικοί στην Κοπεγχάγη που δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να παρακολουθούν στενά την τήρηση των κανονισμών της αγοράς ταξί – σε αντίθεση με τη Φινλανδία», κατέληξε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *