Γερμανία: Mαθητές και φοιτητές με αναπηρία δικαιούνται δωρεάν μεταφορά με ταξί, σύμφωνα με δικαστική απόφαση

Το Ομοσπονδιακό Κοινωνικό Δικαστήριο της Γερμανίας διευκρίνισε -με μια απόφαση που αποτελεί τάση για την εποχή- ότι οι φοιτητές με αναπηρία έχουν δικαίωμα χρηματοδότησης για τις μετακινήσεις τους με ταξί. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να μην μπορούν να μετακινηθούν στο σχολείο με τα πόδια ή με ποδήλατο και να μην υπάρχει διαθέσιμο σχολικό λεωφορείο. Η φοίτηση στο σχολείο αποτελεί μέρος του δικαιώματος συμμετοχής στην εκπαίδευση, το οποίο το κράτος πρέπει να επιδοτεί, ανεξάρτητα από το εισόδημα των γονέων.

Η απόφαση εκδόθηκε μετά από αγωγή που κατέθεσαν οι γονείς ενός νεαρού κοριτσιού από το Μίνστερλαντ. Όταν το κορίτσι τελείωσε το δημοτικό, το 2017, το γυμνάσιο στο οποίο θα φοιτούσε απείχε ένα χιλιόμετρο από το σπίτι της. Λόγω σημαντικής εξασθένησης της κίνησης των αρθρώσεών της, δεν μπορούσε να διανύσει τη διαδρομή με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Ήδη από το δημοτικό, οι γονείς της ενάγουσας είχαν οργανώσει μεταφορά με ταξί για να καταστεί δυνατή η φοίτησή της στο σχολείο. Για το πρώτο εν λόγω σχολικό έτος στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το κόστος για την τακτική μεταφορά με ταξί ήταν 2.240 ευρώ. Ωστόσο, ο αρμόδιος φορέας κοινωνικής πρόνοιας, η περιφέρεια του Κέσφελντ, αποζημίωνε μόνο μια χιλιομετρική με κατ’ αποκοπήν χρέωση 13 λεπτών, η οποία αντιστοιχούσε σε συνολικό ποσό περίπου 60 ευρώ. Η περιφέρεια υποστήριξε ότι είναι ευθύνη των γονέων να παρέχουν στα παιδιά τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν στα μαθήματα.

Τόσο το Κοινωνικό Δικαστήριο του Μίνστερ όσο και το Κρατικό Κοινωνικό Δικαστήριο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας στο Έσεν δέχθηκαν την αγωγή και διευκρίνισαν ότι οι γονείς δεν ήταν υποχρεωμένοι να μετακινούν την κόρη τους στο σχολείο με αυτοκίνητο. Τα παιδιά χωρίς αναπηρία συνήθως πηγαίνουν στο σχολείο μόνα τους και αυτή η δυνατότητα πρέπει να διασφαλίζεται και για τα παιδιά με αναπηρία. Το Ομοσπονδιακό Κοινωνικό Δικαστήριο επικύρωσε τώρα την απόφαση αυτή και τόνισε ότι η συμμετοχή στα σχολικά μαθήματα αποτελεί μέρος του δικαιώματος της προσφεύγουσας στην εκπαίδευση. Τα πρόσθετα έξοδα που προκύπτουν λόγω της αναπηρίας πρέπει να καλύπτονται από τον φορέα κοινωνικής αρωγής, στο πλαίσιο της βοήθειας ένταξης. Το εισόδημα των γονέων δεν έχει σημασία.

Με την απόφαση αυτή διασφαλίζεται ότι τα παιδιά με αναπηρία λαμβάνουν τις ίδιες εκπαιδευτικές ευκαιρίες με τους συνομηλίκους τους χωρίς αναπηρία και δημιούργησε μια σαφή νομική βάση για την ανάληψη των εξόδων για πολλές παρόμοιες μεταφορές με ταξί εις βάρος των φορέων κοινωνικής πρόνοιας, οι οποίοι προσπάθησαν σθεναρά να τις αποκρούσουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *