Αζερμπαϊτζάν: Xιλιάδες θέσεις εργαζομένων στον κλάδο των ταξί απειλεί η έναρξη ισχύος των νέων κανονισμών

Το 2024 είναι έτος-ορόσημο για τον τομέα των ταξί του Αζερμπαϊτζάν, με 11.696 οδηγούς -από τους 14.000 που υπέβαλαν αίτηση- να λαμβάνουν επίσημη άδεια για την άσκηση της δραστηριότητας. Η άδεια αυτή είναι υποχρεωτική για τους οδηγούς που επιθυμούν να δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών ταξί της χώρας.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Ανάπτυξης και Μεταφορών, μέσω της Αρχής Μεταφορών, έχει συμμετάσχει ενεργά στην εφαρμογή και επιβολή κανονισμών που αποσκοπούν στη βελτίωση των προτύπων και της ασφάλειας των υπηρεσιών ταξί. Οι κανονισμοί περιλαμβάνουν τον καθορισμό απαιτήσεων για τις τεχνικές προδιαγραφές και τον εσωτερικό και εξωτερικό σχεδιασμό των οχημάτων που χρησιμοποιούνται τόσο για τις τακτικές επιβατικές μεταφορές όσο και για τις υπηρεσίες ταξί.

Η πρωτοβουλία για την αυστηρότερη ρύθμιση της δραστηριότητας των ταξί ενισχύθηκε με την έγκριση, στις 28 Μαρτίου, από το Υπουργικό Συμβούλιο ειδικών απαιτήσεων που διέπουν τα τεχνικά πρότυπα και τις παραμέτρους σχεδιασμού των οχημάτων που χρησιμοποιούνται στα ταξί και στις τακτικές επιβατικές μεταφορές. Τα πρότυπα αυτά αποσκοπούν στην αύξηση της ασφάλειας των επιβατών, στην τυποποίηση της ποιότητας των οχημάτων και στην εξασφάλιση μιας πιο δομημένης προσέγγισης για τη λειτουργία των υπηρεσιών ταξί στο Αζερμπαϊτζάν.

Από την 1η Ιουλίου τέθηκαν σε ισχύ οι νέοι κανόνες για τα ταξί, τα οποία δεν θα επιτρέπεται να είναι παλαιότερα των 15 ετών. Θα είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν κάμερες παρακολούθησης εσωτερικών χώρων με κάρτες μνήμης που θα αποθηκεύουν εικόνες για τουλάχιστον έναν μήνα και θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα περιβαλλοντικά πρότυπα Euro-5. Επιπλέον, όλα θα πρέπει να διαθέτουν POS για πληρωμές με πιστωτική κάρτα.

Ωστόσο, οι οδηγοί ταξί δεν συμφωνούν με την αυστηροποίηση των κανονισμών, καθώς σήμερα λειτουργούν περίπου 60.000 ταξί στην πρωτεύουσα Μπακού και ο αριθμός αυτός θα πρέπει να μειωθεί σε 20.000. Έτσι, εκείνοι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα νέο όχημα θα μείνουν προφανώς χωρίς δουλειά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *