Ταξί και ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη : Δανία και Νορβηγία οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό ηλεκτρικών Ταξί. Πολύ πίσω οι υπόλοιπες χώρες.

Σε όλη την Ευρώπη η ηλεκτροκίνηση βρίσκεται στο επίκεντρο του πολιτικού σχεδιασμού. Η μείωση των εκπομπών CO2 στον τομέα των μεταφορών αποτελεί βασικό στόχο των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες από αυτές έχουν επιτευχθεί οι αρχικές προσδοκίες για ηλεκτροκίνητα επιβατικά οχήματα (π.χ. στην Γερμανία έχουν ταξινομηθεί 1 εκατομμύριο επιβατικά οχήματα ) στον τομέα των ταξί τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά.

\"\"

Η εξήγηση βρίσκεται στον τομέα των οικονομικών κινήτρων. Οι κυβερνήσεις αδυνατούν να καταλάβουν ότι ένα ταξί διανύει πολύ περισσότερα χιλιόμετρα από ένα ιδιωτικό αυτοκίνητο. Είναι αποδεδειγμένο ότι η μείωση εκπομπών που θα προέλθει από ένα ηλεκτρικό ταξί αντιστοιχεί στην μείωση εκπομπών 8 επιβατικών αυτοκινήτων. Οι ενώσεις των ταξί σε όλη την Ευρώπη προσπαθούν να πείσουν τις κυβερνήσεις των χωρών τους να δημιουργήσουν ειδικούς μηχανισμούς κινήτρων για την μετάβαση των ταξί στην ηλεκτροκίνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σε χώρες που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ηλεκτροκίνησης όπως η Νορβηγία και η Δανία, τα ηλεκτρικά ταξί αποτελούν μόλις το 5% και το 7,5% αντίστοιχα του συνολικού στόλου. Στην Σουηδία και στην Ισλανδία η ηλεκτροκίνηση στα ταξί είναι στο 2%, στην Αυστρία στο 1%, στην Φινλανδία στο 0,8%, στην Γερμανία και στην Πολωνία στο 0,5%.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...