Uber: Μείωση των ακαθάριστων αποδοχών των οδηγών της κατά 17,1% το 2023

Οι οδηγοί της Uber είδαν «σημαντική μείωση» στις μηνιαίες μέσες ακαθάριστες αποδοχές τους το 2023, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Gridwise, μιας εφαρμογής που βοηθά τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες να παρακολουθούν τα εισοδήματά τους.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι οδηγοί της Uber ανέφεραν μείωση των ακαθάριστων αποδοχών τους κατά 17,1% το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η έκθεση αντλεί από τη βάση δεδομένων ανώνυμα στοιχεία για την κινητικότητα των πλατφορμών από περισσότερους από 500.000 οδηγούς, ενώ περιλαμβάνει και στοιχεία έρευνας που διεξήχθη σε 528 ενεργούς οδηγούς και 1.000 καταναλωτές.

Οι οδηγοί της Lyft, σύμφωνα με την έκθεση, είδαν αύξηση κατά 2,5% των μηνιαίων μέσων ακαθάριστων αποδοχών τους το περασμένο έτος. Και οι δύο εταιρείες είδαν ποσοστιαία μείωση των ωρών εργασίας το 2023 σε σύγκριση με το 2022, σύμφωνα με την Gridwise.

«Πέρα από τις οικονομικές εκτιμήσεις, τα φιλοδωρήματα διαδραματίζουν επίσης ζωτικό ρόλο για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες», σύμφωνα με την έκθεση. Σχεδόν το 80% των οδηγών ανέφεραν ότι «τα φιλοδωρήματα είναι σημαντική προσθήκη στο συνολικό τους εισόδημα».

Παρόλα αυτά, μόλις πάνω από το ένα τέταρτο των διαδρομών περιλαμβάνουν φιλοδώρημα, ενώ γενικά αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το 10% του εισοδήματος των οδηγών, εν αντιθέσει με τους διανομείς, για τους οποίους αποτελεί το 50% του εισοδήματός τους.

Μέρος αυτού του προβλήματος θα μπορούσε να είναι η διαφάνεια σχετικά με το πού πηγαίνουν τα χρήματα κάθε πελάτη. «Τα τρία τέταρτα (75%) των καταναλωτών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι οι πλατφόρμες θα πρέπει να παρέχουν λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με το πώς τα φιλοδωρήματα συμβάλλουν στα κέρδη ενός οδηγού», αναφέρει η έκθεση. Σχεδόν το 63% «πιστεύει ότι μια σαφέστερη κατανόηση θα επηρέαζε θετικά τη συμπεριφορά τους ως προς το φιλοδώρημα».

Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς η Uber και η Lyft συνεχίζουν την πορεία τους προς την ανάκαμψη από τα χαμηλά επίπεδα της πανδημίας. Η Uber σημείωσε άλμα 66% στις διαδρομές από τον Ιανουάριο του 2022 έως το τέλος του 2023, σύμφωνα με την Gridwise, και Lyft παρουσίασε αύξηση 52% στις ολοκληρωμένες διαδρομές την ίδια περίοδο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *