Μασαχουσέτη: 7 εκατ. δολάρια από την Uber και συμμάχους της για προτάσεις ψηφοφορίας που αφορούν το εργασιακό καθεστώς των οδηγών και διανομέων

FILE PHOTO: A sign marks a rendezvous location for Lyft and Uber users at San Diego State University in San Diego, California, U.S., May 13, 2020. REUTERS/Mike Blake

Η Uber, η Instacart και άλλες εταιρείες της οικονομίας της πλατφόρμας έχουν ρίξει περισσότερα από 7 εκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη προτάσεων ψηφοφορίας που θα μπορούσαν να αναμορφώσουν τη βιομηχανία κινητικότητας της Μασαχουσέτης, εν μέσω μιας σειράς προτάσεων που θα μπορούσαν να τεθούν ενώπιον των ψηφοφόρων τον Νοέμβριο.

Οι δωρεές στην ομάδα Flexibility and Benefits for Massachusetts Drivers 2024, που υποστηρίζεται από τις πλατφόρμες, είναι πιθανότατα η αρχή μιας δαπανηρής εκστρατείας. Η εν λόγω επιτροπή προωθεί πέντε διαφορετικές εκδοχές για μια πρόταση ψηφοφορίας που θα κατατάσσει τους οδηγούς και τους διανομείς ως ανεξάρτητους εργολάβους, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα τους παρέχει κάποια οφέλη.

Εν τω μεταξύ, η υποστηριζόμενη από τους εργαζόμενους ομάδα United for Justice -η οποία αντιτίθεται σε αυτές τις προσπάθειες και προωθεί μια δική της πρόταση ψηφοφορίας που θα επέτρεπε στους οδηγούς εφαρμογών να συνδικαλιστούν- ανέφερε τη Δευτέρα ότι συγκέντρωσε 1 εκατομμύριο δολάρια από τη Διεθνή Ένωση Υπαλλήλων και το τοπικό εργατικό της τμήμα, 32BJ.

Οι τοπικοί συνδικαλιστικοί ηγέτες υποστηρίζουν υποστηρίξει ότι οι προτάσεις των πλατφορμών προτάσεις θα «περιορίσουν τελικά τα δικαιώματα των οδηγών». Έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο διαπίστωσε ότι οι οδηγοί της Uber και της Lyft στη Μασαχουσέτη κερδίζουν πολύ λιγότερα από τον κατώτατο μισθό των 15 δολαρίων που έχει θεσπίσει η Πολιτεία.

Η Uber έχει διαθέσει σχεδόν 2,5 εκατ. δολάρια για την εκστρατεία, ενώ η Instacart και η DoorDash έχουν συνεισφέρει 1,8 εκατ. δολάρια και περίπου 1,7 εκατ. δολάρια αντίστοιχα. Η Lyft έδωσε τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά, ύψους 1 εκατ. δολαρίων, λίγο μετά την σύσταση της «ομάδας» τον Αύγουστο.

Οι ίδιες εταιρείες χρηματοδότησαν με δεκάδες εκατομμύρια δολάρια μια παρόμοια, αλλά αποτυχημένη, πρωτοβουλία που φαινόταν να οδεύει προς ψηφοφορία το 2022, πριν το Ανώτατο Δικαστήριο την κρίνει αντισυνταγματική. Τότε συγκέντρωσαν σχεδόν 44 εκατομμύρια δολάρια, λαμβάνοντας μεταξύ άλλων τις δύο μεγαλύτερες δωρεές στην ιστορία της Πολιτείας – μια δωρεά ύψους 13,3 εκατομμυρίων δολαρίων από την Instacart και μια δωρεά ύψους 13 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Lyft.

Το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να ταξινομηθούν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην οικονομία της πλατφόρμας συζητείται στη Μασαχουσέτη εδώ και αρκετά χρόνια και έχει σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στα δικαιώματα και τις παροχές που δικαιούνται στην Πολιτεία, αλλά και σε ορισμένες από τις πιο γνωστές εταιρείες πλατφορμών της χώρας.

Και αυτή τη φορά, ωστόσο, τα δικαστήρια ενδέχεται και πάλι να λύσουν το ζήτημα, πριν οι ψηφοφόροι πάρουν το λόγο. Κι αυτό γιατί τον Μάιο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η εκδίκαση της αγωγής που κατέθεσε η τότε γενική εισαγγελέας και νυν κυβερνήτης, Μόρα Χίλι, κατά των Uber και Lyft, το 2020.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *