Καλιφόρνια: Tέλος στη «λανθασμένη ταξινόμηση» των εργαζομένων των Uber και Lyft ως ανεξάρτητων εργολάβων, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Η Uber Technologies Inc. και η Lyft Inc. δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να κινηθούν νομικά εναντίον της Πολιτείας της Καλιφόρνια, η οποία μήνυσε τις πλατφόρμες κινητικότητας για το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων τους, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας απέρριψε το αίτημά τους να επανεξετάσει μια εφετειακή απόφαση εναντίον τους.

Οι δικαστές κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασής τους απέρριψαν τις αιτήσεις της Lyft και της Uber για επανεξέταση από το Ανώτατο Δικαστήριο της απόφασης του κατώτερου δικαστηρίου της 28ης Σεπτεμβρίου, με την οποία απορρίφθηκαν τα επιχειρήματα των εταιρειών ότι η πολιτεία θα πρέπει να υποχρεωθεί να διαιτητεύει τις αστικές αγωγές οδηγών των δύο πλατφορμών.

Το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες, το Σαν Ντιέγκο και ο επίτροπος Εργασίας της Καλιφόρνια μήνυσαν τις εταιρείες τον Μάιο του 2020, υποστηρίζοντας ότι παραβίασαν τον κρατικό νόμο περί αθέμιτου ανταγωνισμού, κατατάσσοντας λανθασμένα τους οδηγούς τους στην Καλιφόρνια ως ανεξάρτητους εργολάβους και όχι ως υπαλλήλους, στερώντας τους μισθούς και παροχές που συνδέονται με την ιδιότητα του υπαλλήλου.

Η Πολιτεία, η οποία ζητά ασφαλιστικά μέτρα, αστικές κυρώσεις και αποκατάσταση για λογαριασμό του κοινού που ζημιώθηκε, δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στις συμφωνίες διαιτησίας μεταξύ των εταιρειών κοινής χρήσης οχημάτων και των οδηγών και διανομέων. Η Καλιφόρνια ζητά επίσης ασφαλιστικά μέτρα βάσει του νόμου που επιτρέπει τέτοιου είδους μέτρα για την αποτροπή της εσφαλμένης ταξινόμησης εργαζομένων ως ανεξάρτητων εργολάβων.

Το γραφείο του εισαγγελέα της πόλης του Σαν Φρανσίσκο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «είναι ικανοποιημένο που το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνια αρνήθηκε την επανεξέταση της προσπάθειας της Uber και της Lyft να καθυστερήσουν και να αποφύγουν αυτή τη σημαντική δημόσια δράση επιβολής του νόμου, αφήνοντας στη θέση της την καλά αιτιολογημένη απόφαση του εφετείου σε αυτή την αγωγή κακής ταξινόμησης οδηγών.

Οι εταιρείες διαμοιρασμού διαδρομών, ζητώντας επανεξέταση, υποστήριξαν ότι το δικαστήριο θα πρέπει να επανεκδικάσει την υπόθεση για να επιλύσει το ζήτημα κατά πόσον ο νόμος της Καλιφόρνια μπορεί να υπονομεύσει τον ομοσπονδιακό νόμο περί διαιτησίας, αναθέτοντας σε κρατικές υπηρεσίες να μηνύουν για λογαριασμό των μερών των συμφωνιών διαιτησίας.

Εκπρόσωπος της Uber σε ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε αργά την Τετάρτη, δήλωσε ότι η απόφαση του Εφετείου της Καλιφόρνια «παραβιάζει την Ομοσπονδιακή Πράξη Διαιτησίας και έρχεται σε σύγκρουση με αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και άλλων δικαστηρίων. Σκοπεύουμε να ζητήσουμε από το Ανώτατο Δικαστήριο να παρέμβει».

Ο εκπρόσωπος της Lyft δεν απάντησε σε αίτημα του πρακτορείου Bloomberg για σχολιασμό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *