Μπολόνια: Το όριο ταχύτητας των 30 χλμ./ώρα έχει κάνει τις μετακινήσεις με ταξί εφιαλτικές

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Taxistory, ένας από τους συντάκτες της πήρε ένα ταξί στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Μπολόνια, στην Πιάτσα Ρε Έντσο, στη 1.10 μετά τα μεσάνυχτα, με προορισμό την Πλατεία Ομονοίας της πόλης. Μια διαδρομή που κανονικά δεν διαρκεί περισσότερο από πέντε έως δέκα λεπτά. «Εντάξει. Να είστε προετοιμασμένοι, όμως, ότι εδώ είναι η “City 30”: είναι σαν να ανεβαίνετε τις σκάλες με το ένα πόδι, ένα βήμα τη φορά», τον προειδοποίησε ο οδηγός ταξί.

Η απάντηση του ταξιτζή συμπυκνώνει όλη τη δυσαρέσκεια των Μπολονέζων, οι οποίοι από την περασμένη Τρίτη πρέπει να συμβιβαστούν με την επιβολή της αργής κινητικότητας (και τις σχετικές κυρώσεις, μετά από ένα εξάμηνο πειραματικό στάδιο): στο 90% των αστικών δρόμων, από το κέντρο της πόλης μέχρι τα προάστια, έχει επιβληθεί όριο ταχύτητας 30 χιλιομέτρων την ώρα. Πρόκειται για μια επιλογή του δήμου, με στόχο τη μείωση των ατυχημάτων και της ρύπανσης.

Ο οδηγός ταξί, «με 28 χρόνια εμπειρίας στην πλάτη του», δεν χάνει το κουράγιο του και ξεκινάει τη διαδρομή με ταχύτητα 30 χιλιόμετρα την ώρα. Στον δρόμο, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχουν ακόμη όλοι καταλάβει την αλλαγή του ορίου ταχύτητας και, μεταξύ των συγχυσμένων οδηγών, των καθυστερημένων λεωφορείων και της νεροποντής, καταλήγει να χρειάζεται τουλάχιστον 20 λεπτά για να ολοκληρώσει την προγραμματισμένη διαδρομή.

«Πολλοί δεν γνωρίζουν καν για το “City 30”, άλλοι έρχονται από έξω από την πόλη: έτσι, τελικά, επικρατεί χάος», συνεχίζει ο οδηγός ταξί. «Υπάρχουν εκείνοι που έρχονται στην Μπολόνια από τη μητροπολιτική περιοχή ή τις γειτονικές επαρχίες, ίσως για ένα ραντεβού με γιατρό, ή εκείνοι που έρχονται εδώ για ένα συνέδριο. Δεν πρόκειται μόνο για τις συνήθειες των κατοίκων, είναι η καθημερινότητα όλων. »

 Έπειτα, υπάρχουν οι φωτεινοί σηματοδότες: ο δήμος ανακοίνωσε ότι, μαζί με το κέντρο επιχειρήσεων, έχει δημιουργήσει ένα σύστημα για τον συγχρονισμό των αισθητήρων και την προσαρμογή τους στα νέα όρια ταχύτητας. «Κι όμως, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει πραγματικά τίποτα», λέει ο οδηγός ταξί. «Και να σκεφτεί κανείς ότι οδηγώ σχεδόν αποκλειστικά στην πόλη, επειδή αγαπώ την Μπολόνια και δεν θέλω να κινηθώ πολύ μακριά από τα δημοτικά όρια. Αλλά τα φανάρια λειτουργούν ακριβώς όπως και πριν. Το λέω σε πολλούς πελάτες: για κάθε διαδρομή, πρέπει να προσθέσετε τουλάχιστον 10 λεπτά», συνεχίζει, «και πολλοί γίνονται ανυπόμονοι: υπάρχει φρενίτιδα, καμία ανοχή. Μόλις επιστρέψεις στους δρόμους με το παλιό όριο των 50 χιλιομέτρων, μάλιστα, η τάση φαίνεται να είναι να πατάς το πόδι στο γκάζι για να καλύψεις τον χαμένο χρόνο».

Ο ταξιτζής τηρεί το όριο των 30 χιλιόμετρα την ώρα και, στις 14.05, επιστρέφει στο σημείο εκκίνησης. «Σχεδόν μια ώρα για μια διαδρομή που συνήθως διαρκεί πολύ λιγότερο», καταλήγει ο οδηγός. «Τι σας είπα; Σαν να ανεβαίνεις σκαλοπάτια με το ένα πόδι…».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *